Coverfoto wandelen bos lago Cecita Sila

Sila nationaal park: wat is er te zien en te doen

Sila nationaal park: wat is er te zien en te doen

Sila nationaal park ligt in het zuiden van Italië, in het midden van Calabrië. Ten oosten van Cosenza en ten noorden van Lamezia Terme, Catanzaro en Crotone. Onderaan dit artikel zie je waar het park exact ligt op de kaart. Sila staat bekend om haar meren en vele bomen. Het nationaal park heeft een grootte van 750 km2, dat voor het grootste gedeelte bedekt is met bos. De naam van het nationale park komt van het Latijnse woord Silva, wat ‘bos’ betekent. Omdat er op een relatief klein oppervlakte zoveel bomen staan, heeft Sila de schoonste lucht van Europa.

Perfecte plek om af te koelen in de zomer
Het nationale park van Sila is in de zomer heerlijk om de hitte van de stad te ontvluchten. Er waait een lekker koel briesje. Je kan gewoon een beetje door het park rijden, stoppen bij een plek naar keuze en hier een beetje relaxen en genieten van de natuur. Ben je op zoek naar meer inspanning en sportieve activiteiten? Dat kan hier ook. Je hebt wel een (eigen) auto nodig om dit park te bezoeken.

Vanaf welke plek kan je Sila nationaal park bezoeken?

Om het nationale park van Sila te bezoeken, heb je een auto nodig. Ben je net als wij niet met eigen vervoer op reis, dan kun je een auto huren in een van de grotere plaatsen. Bij Sunny Cars huur je een auto inclusief verzekeringen en afkoop van je eigen risico. Ideaal dus.

De leuke stad Cosenza is een goede uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan Sila. Deze stad ligt ten noord-westen van het nationale park. Lamezia Terme, Catanzaro en Crotone liggen ten zuiden van Sila. Vanaf hier kan je het park ook makkelijk bezoeken. Je begint dan in het zuiden.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Meren in Sila

In Sila heb je drie grote meren. Van noord naar zuid:
1. Lago Cecita
2. Lago Arvo
3. Lago Ampollino

Lago Cecita
In de buurt van Lago Cecita liggen de plaatsen Camigliatello Silano en Cupone. In Cupone is ook het ‘visitor center’. Dichtbij dit meer vind je de botanische tuin en Giganti della Sila. Je kan op verschillende plekken bij het water komen. Aan de noord-oost kant is een mooie rustige plek. Je kan je auto aan de hoofdweg parkeren en een stukje door het bos lopen. Je kan ook met de auto over het zandpad rijden, totdat je het meer ziet.

Lago Arvo
Lago Arvo is de grootste van de drie meren. Lorica is de grootste plaats aan dit meer. In Lorica kan je fietsen huren en watersporten doen.

Lago Ampollino
Lago Ampollino ligt op de grens van de provincies Cosenza, Crotone en Catanzaro. Het was het eerste kunstmatige meer in Sila. De aanleg werd voltooid in 1927.

Zwemmen?
Het water is lekker koel, maar niet echt lekker om in te zwemmen. Het is troebel en stinkt een beetje. Wij durfden het in elk geval niet aan.

Leuke plekken in Sila nationaal park

Picknicken

De picknickplek die je hieronder op de foto’s ziet, bevindt zich midden in het bos. Je kunt hier lekker in de schaduw zitten, want er zijn meerdere picknicktafels onder de bomen. Ook is er een waterpunt en barbecuefaciliteiten. Vanaf hier kan je ook verschillende wandelingen maken. Klik hier voor de exacte locatie van deze picknickplek.

Lorica: watersporten

De plaats Lorica ligt aan de noord-oost kant van het Lago Arvo. Het is een goede uitvalsbasis voor sportieve activiteiten. Je kan hier fietsen en kano’s huren. Ook starten er verschillende wandelingen vanaf/langs deze plek.

Ente parco national del Sila (dichtbij Lorica)

Bij Ente Parco National del Sila is een camping en parkeerplek dichtbij het meer. Vanaf hier wandel je in een paar minuten naar het meer. Het laatste stukje is met een trap.

Hikes

Er zijn veel wandelingen die je kan doen. Als je door het park rijdt, zie je diverse wegwijsbordjes van routes staan. Er is niet bijvoorbeeld maar één plek vanuit waar de hikes beginnen. De wandelingen liggen gewoon verspreid door het hele park. Andere uitdagende hikes vind je ten zuiden van Sila, in Riserva Valli Cupe.

Uitdagende hike: Canyon Valli Cupe

Afstand: 2,9 km (retour)
Duur: 2 uur (retour)
Entree: €3 (voor toegang tot Valli Cupe)

De Canyon Valli Cupe is een smalle kloof net ten zuiden van Sersale in het zuidelijke deel van het nationale park Sila. De heenweg en de terugweg zijn over hetzelfde pad. De route start vanaf het punt waar je kan parkeren langs een smalle weg vanuit Sersale. Het begint bergafwaarts de vallei in, waar je de bijna vlakke kloof kunt betreden. Voordat je de kloof bereikt, moet je een entree van €3 betalen bij een kleine houten hut.

Je mag ongeveer 400 meter de kloof in lopen. Het einde van het pad staat goed aangegeven. De weg terug is het zwaarste stuk. De zon die tussen de twee zijden van de kloof doorschijnt is prachtig. Het lijkt net alsof de zon door een gordijn schijnt dat niet helemaal gesloten is.

Eenvoudige hike: Del Crocchio Waterval

Afstand: 1 km (retour)
Duur: 40 minuten (retour)
Entree: €3 (voor toegang tot Valli Cupe)
Start: provinciale weg Sersale-Cerva (ex SS 109)

In de loop van de tijd zijn er door de Crocchio-rivier diepe kloven en watervallen ontstaan. Het is een prachtig gebied om te wandelen en in de zomer kan je een verfrissend bad nemen in een van de diepe en brede poelen.

Voor meer informatie en andere hikes kan je een kijkje nemen op de website van Riserva Valli Cupe (in het Engels en Italiaans).

Camigliatello Silano

Camigliatello Silano is een stadje in het noord-westen van het park. Er wonen maar zo’n 1000 mensen en het ligt ruim 1200 meter boven zeeniveau. Deze plek is geliefd bij toeristen, omdat je hier het hele jaar door activiteiten kunt ondernemen. Je kunt hier bijvoorbeeld wandelen, mountainbiken en paardrijden door de natuur. Vanuit hier kan je makkelijk een bezoek brengen aan Riserva Giganti della Sila. In de winter kan je hier skiën. Er zijn drie pistes en een skilift.

In augustus/september vindt hier het Sila Aardappel Festival plaats en in oktober het Paddenstoelen Festival. Langs de hoofdstraat zitten diverse winkeltjes, waar je lokaal gemaakte producten kunt kopen en proeven.

Riserva Giganti della Sila: enorme bomen

Op deze bijzondere plek, net voor Camigliatello Silano kan je wandelen tussen bomen van 350 jaar oud. De bomen zijn tot wel 45 meter hoog en hebben soms wel een doorsnee van 2 meter. De entree kost €5 p.p.  

Zie de website van FAI voor recente openingstijden, entreeprijzen en een routebeschrijving.

Botanische tuin

Net iets verder dan Cupone/Cuponello vind je de Botanische tuin met picknickplekken. Aan de rand van het ‘Lago Cecita’. Op deze plek vind je ook nog een geologische tuin en een naturalistisch museum. 

Stio/Rose: mooie plek om te overnachten

Wij sliepen in het dorpje Stio in Casa Bella Vista. Het appartement is heel erg ruim, met twee slaapkamers, een eigen keuken, grote badkamer en een mooi terras. Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht op de bergen en de zonsondergang (wij waren helaas nét te laat bij de accommodatie). In de verte zie je Cosenza liggen.

Er is op deze plek weinig lichtvervuiling, waardoor je ’s nachts enorm veel sterren en zelfs de melkweg ziet!

Prijsklasse: € (vanaf €45 per nacht)
Beoordeling: 9,5 (op Booking.com)
Hele goede prijs-kwaliteitverhouding

Klik hier om deze accommodatie te bekijken en te boeken.

Autohuur Italië

Sila nationaal park op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *