Het reisverhaal van… Annemieke, Hiken is tof (maart 2022)

Het reisverhaal van… Annemieke, Hiken is tof (maart 2022)

We willen jou als lezer niet alleen inspireren met onze eigen reiservaringen en verhalen, maar ook met die van anderen. Daarom vuren we elke maand een aantal vragen af op inspirerende en bijzondere reizigers. Deze maand het reisverhaal van Annemieke. Een nuchtere Zeeuwse jongedame, van het type doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, maar die ondertussen de mooiste bergen van Europa verkent. Ze heeft inmiddels meer dan 175 hikes gemaakt. Dus voor haar blog ‘hiken is tof‘ heeft ze meer dan genoeg inspiratie! Ben je benieuwd naar het reisverhaal en alle hike-tips van Annemieke? Lees dan snel verder voor een kijkje in haar (hikende) leven!

Korte introductie Annemieke van Hiken is tof

Naam: Annemieke van Kooten
Leeftijd: 30 jaar
Soort reiziger: Actief en liefst in de natuur zijn
Wat is je beroep: Voorleesconsulent en BoekStartcoach bij de bibliotheek
Aantal vakantiedagen: Ik heb alle schoolvakanties vrij, dus dat zijn 12 weken! Mijn man heeft 21 dagen (maar met overuren komen we gelukkig een heel eind).
Waar woon je: Op het eiland Tholen in Zeeland, samen met mijn man Rinus.
Wat zijn je hobby’s: wandelen, vakanties plannen, aan mijn website werken en lezen.

Vakantie en bestemmingen

De ideale vakantie

Hoeveel keer per jaar ga je gemiddeld op vakantie? Mijn man en ik gaan sowieso altijd in de meivakantie en de zomervakantie weg. En we proberen ook nog een paar dagen in (een) andere vakantie(s) weg te gaan.

Hoe lang duurt jouw ideale vakantie & hoe ziet die er uit? Mijn ideale vakantie duurt 3-4 weken. Het liefst blijf ik 1 week op een bepaalde plek en ontdek daar het gebied om dan weer naar een volgend gebied te gaan. Het meest ideale is ‘s morgens een beetje uitslapen, dan een fikse hike maken (waarvoor we niet te ver hoeven te rijden naar het startpunt) en lunchen op een bergtop. ‘s Middags nog even op de camping van de zon genieten en aan het eind van de middag of ‘s avonds nog een korte wandeling maken.

Ga je ook wel eens op vakantie zonder te wandelen/hiken? Nee, dat is het enige wat ik leuk vind, haha. Ik kan me geen vakantie meer voorstellen zonder te wandelen. Wij houden totaal niet van stedentrips, stadjes/musea bezoeken of van niks doen, dus blijft wandelen de enige optie voor ons 😉. Meestal plannen we ook nog wel een dagje dat we een fietstocht maken, maar ons doel is echt om te wandelen.

Volgende bestemming

Heb je al een volgende trip in de planning? Zo ja, waarnaartoe? Zeker! Sowieso gaan we in de meivakantie met mijn familie een paar dagen naar de Ardennen en daarna gaan we samen nog een week naar een mooie, zonnige plek. Dat hangt nog van het weer af, maar het liefst ergens waar bergen zijn. In de zomer ga ik met mijn man waarschijnlijk 3 weken naar de Franse Alpen én ik ga met een schoonzus voor het eerst een huttentocht lopen. In de Allgäuer Alpen, superleuk!

Welke bestemming staat boven aan jouw wensenlijstje? Oh, dat wisselt echt continu. Maar Schotland en de Lofoten/Senja/Vesteralen staan wel hoog. En ook de Faeröer eilanden lijken me heel bijzonder! Oh en Picos de Europa, de Pyreneeën en de Tatras ook… Maar ik ben er wel achter gekomen dat er in elk land gave plekken zijn, dus eigenlijk maakt het me niet meer zo uit. Als ik maar in het buitenland ben.

In hoeveel landen ben je al geweest? Ik ben zelf in wat meer landen geweest dan mijn man, namelijk in 19 landen. Komt-ie: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk, Spanje (Mallorca), Portugal (Madeira), Italië, Kroatië, Slovenië, Griekenland (Lesbos), Hongarije, Roemenië en Israël.

Leuke (eet)tips voor Boedapest, Hongarije
van onze Belgische vrienden van ‘ Cakesreisjes’ (de link brengt je naar hun website).

Europa is favoriet
Alleen Israël was dus niet in Europa, verder ga ik eigenlijk alleen in Europa op vakantie. Maar niet in alle landen heb ik gewandeld hoor, want dat ontdekte ik pas in 2016.

De top-5 landen van Annemieke

Eerlijk gezegd ben ik nooit zo van zulke lijstjes; ik kan namelijk absoluut niet kiezen. Elk land is weer mooi op zijn eigen manier en heeft gave plekken. Ik kan niet zeggen dat ik Noorwegen bijvoorbeeld mooier dan Zwitserland. Dus het lijstje hieronder is in willekeurige volgorde:

1. Zwitserland
2. Noorwegen
3. Madeira
4. Italië
5. Slovenië

Hiken

Wanneer/hoe is jouw liefde voor hiken ontstaan? In 2016 waren we (Rinus en ik) met mijn familie op vakantie in Oostenrijk. Af en toe wilden we even samen zijn en besloten we om wat bergen in de omgeving te beklimmen. Ik vond het helemaal fantastisch om dat te doen en merkte dat het ons makkelijk afging. Het jaar erna gingen we voor het eerst echt samen op vakantie naar het buitenland (naar Noorwegen) en hebben we het wandelen echt ontdekt.

Wat is de eerste hike/lange wandeling die je kan herinneren? De eerste keer dat ik me kan herinneren dat ik een ‘berg’ beklom was in Roemenië, toen ik daar met de middelbare school een uitwisselingsproject had. Volgens mij was het niet eens heel hoog, maar bovenop de berg aangekomen stortte ik letterlijk neer, haha. Ik vond het gebied (Turda Keys) wel echt prachtig, maar ik las in mijn reisverslag terug dat ik het toen best spannend vond om al die bergweggetjes te lopen.

Wat is je mooiste hike tot nu toe? Oei, dat kan ik niet zeggen. Er is zoveel moois op deze wereld te zien. En hoe meer je wandelt, hoe meer moois je natuurlijk ook nog eens ontdekt. Verderop staan in ieder geval 3 van mijn mooiste hikes.

Welke hike staat bovenaan je lijstje om nog te maken? Een heel aantal daghikes op de Lofoten/Senja staan hoog op mijn lijstje en in Schotland meerdere hikes op Isle of Skye. Ook de Cares kloof (in Spanje) lijkt me prachtig. Qua meerdaagse hikes zou ik graag Peaks of the Balkan (Kosovo, Montenegro & Albanië) eens lopen en ook de Menalon Trail (in Griekenland) lijkt me erg leuk.

Met wie maak je de meeste hikes? Met mijn man Rinus! In Nederland wandel ik bijna altijd alleen, maar dat is dan ook geen hiken😉. Wij gaan altijd samen op vakantie, dus met hem maak ik de meeste hikes.

Wie is je favoriete hike partner? Ook Rinus. We zijn goed op elkaar ingespeeld en gaan lekker ons eigen gang bij het lopen. Hij loopt bij klimmen altijd voorop en ik vaak bij het dalen. En hij vindt het ook nog eens niet erg dat ik om de haverklap stilsta om foto’s te maken. Ook vinden we dezelfde hikes leuk: dus weinig mensen tegenkomen, geitenpaadjes, geen bossen en vooral panoramische uitzichten. Heel fijn dat we daar hetzelfde over denken!

Langste hike: In de Dolomieten wandelden we rondom de Sassolungo. Een hike van bijna 20 kilometer met zo’n 1000 hoogtemeters. De uitzichten waren waanzinnig!! Helaas was het laatste stuk erg druk, maar de hike is wel de moeite waard.

Zwaarste hike: Op Madeira liepen we de bekendste bergwandeling: van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Ongelofelijk mooi, maar ook heel zwaar. De heenreis is namelijk 850 meter hoogteverschil en de terugweg gaat over hetzelfde pad. Dus in totaal 1700 hoogtemeters met veel klimmen en dalen. Wij hadden toen nog niet zoveel wandelervaring, dus ik vond het erg zwaar (vooral de terugweg). Toch zou ik deze hike wel aanraden, want het is er echt ontzettend gaaf.

Voorbereiding van een hike-vakantie

Hoe bereid je een hike voor? Oh, dat vind ik zó leuk om te doen! Ik pluis wandelblogs uit, zoek op Wikiloc/Komoot naar leuke routes, kijk naar de lokale of regionale website voor routes en de laatste tijd koop ik ook wel de wandelkaart van het gebied. Ook de lokale of regionale Instagram volgen voor mooie plekjes loont vaak. En de eerste dag probeer ik naar de VVV te gaan om daar nog wat extra kaartjes en info op te halen. Ik maak ook altijd een soort planning met hikes die ik sowieso wil doen en optionele hikes waarop alle info al staat, zoals afstand, tijd en hoogtemeters. De hoogtemeters vind ik altijd het belangrijkst om te weten. Als we geen wandelbordjes volgen, upload ik de route naar mijn Garminhorloge, ideaal!

Train je in Nederland? Nee hoor. Ik wandel wel 5-6 keer per week en wandel dus eigenlijk best veel, maar verder train ik nooit. Ik heb een hekel aan de sportschool of aan sporten. We hebben gewoon geaccepteerd dat de eerste dag in de bergen altijd het zwaarst is en dat het daarna steeds makkelijker gaat. Zolang we nog steeds sneller zijn dan de tijd op het routebordje, ga ik zeker niet trainen 😉.

Zonder welke snacks ga je niet op pad? Banaan en een Leev choco chip cookiebar. Liefst ook een rol snoep. Oh, en in de zomer gaan er ook vaak druiven mee.

Welke apps gebruik je voor de route? Wikiloc, af en toe Komoot, Maps.me (met dank aan jullie, echt een geweldige app!!) en soms lokale websites met routes.

Welke schoenen draag je? Ik heb net de Hanwag Tatra II Lady GTX Bergschoenen gekocht. In de Ardennen waren ze fijn, dus ik ben benieuwd hoe ze in de bergen zijn.

Hoeveel kilo bagage neem je mee op vakantie en tijdens een hike? Omdat wij met de auto op vakantie gaan, zit die altijd helemaal vol, haha. Het is altijd te veel, maar liever te veel dan te weinig. Tijdens een hike verdelen we het gewicht en ik weeg eigenlijk nooit, maar ik schat dat mijn dagrugzak zo’n 4-5 kilo weegt.

Blog: hiken is tof

Wanneer ben je je website begonnen? Hoe is dit ontstaan? In 2020 ben ik met mijn website ‘Hiken is tof‘ begonnen. Zelf pluis ik altijd heel veel blogs uit als ik meer info zoek over een wandeling en het leek mij wel leuk om mijn eigen ervaringen en foto’s ook te delen met anderen. Ondertussen hebben we er al tussen de 170 en 200 hikes op zitten, dus ik heb genoeg te delen. Maar ik vind het ook wel leuk als naslagwerk voor mezelf. Gewoon lekker af en toe m’n eigen blogs lezen en wegdromen bij mooie bestemmingen, heerlijk! Ook wil ik graag anderen laten zien hoe ontzettend mooi Europa is en wat daar allemaal nog te ontdekken is.

Wij (met name Annick) hebben tijdens hikes toch wel een haat-liefde verhouding met klimmen en dalen.

Vind jij hiken altijd tof? Of heb jij ook je mindere momentjes? Nou, ik heb ooit eens verzucht: ‘ik haat stijgen’ en dat zinnetje herhalen we vaak tijdens het klimmen, haha. Dalen gaat meestal vanzelf en vinden wij niet echt zwaar, maar sommige klimmetjes zijn wel echt zwaar. Dan heb ik uiteraard ook mindere momenten. Vooral als het heet is; daar kan ik echt niet meer tegen. Als we nu een lange klim voor de boeg hebben, proberen we maar gewoon op tijd weg te gaan. Maar hoe zwaar het soms ook is… eenmaal boven ben ik altijd al het leed weer vergeten en huppel ik van links naar rechts om van alles foto’s te maken. Dus achteraf vind ik bijna alle hikes toch wel tof!

Wat zijn mooie plekken om te wandelen bij jou in de buurt?

  • Grenspark Kalmthoutse Heide is niet zover bij ons vandaan, daar kun je prachtig wandelen.
  • Ook Landgoed Lievensberg ligt in de buurt en is een fijne wandelplek.
  • En op ons eiland Tholen wandel ik ook graag; lekker door rustige polders, over schapendijkjes of langs het water.

Top-3 gemaakte hikes

Hmm, hier heb ik dus heel lang over nagedacht. Ik vind zoveel hikes ontzettend mooi en ik kan van bijna elke wandeling genieten. Maar hieronder staan de hikes die de meeste indruk hebben achtergelaten (in willekeurige volgorde).

1. Zwitserland: Tour des Lacs in Val de Bagnes; een forse hike van 7 uur waar we slechts 3 mensen tegenkwamen. Wat een fantastische natuur in deze vergeten vallei!
2. Zwitserland: Vanaf First (boven Grindelwald) via de Hagelseeli, de Häxeseeli en Wart naar Grosse Scheidegg. Je wandelt hier ook weer in totale rust, terwijl je vlakbij de toeristische Bachalpsee bent. Ontzettend de moeite waard!
3. Ook in het ruige Noorwegen hebben we prachtig gewandeld. In de buurt van de beroemde (en schitterende Besseggen) ligt bijvoorbeeld de onbekendere Mugnetind. De omgeving was hier totaal verlaten en zo ontzettend ruig en mooi.

Lonely planet
Nu zijn er nog heel veel andere prachtige hikes, maar voor ons springen hikes waar je bijna niemand tegenkomt er eigenlijk toch altijd wel uit.

  • Op zoek naar meer hike inspiratie? Dan is dit boek iets voor jou.

Dilemma

Ontbijt of lunch? Lunch
Klimmen of dalen? Dalen

Sneeuw of zon? Zon
Zomer of winter? Zomer!!

Schoenen of slippers? Schoenen en zodra de wandeling klaar is slippers 😉
Meerdaagse hike of eendaagse hike? Eendaagse hike, maar wie weet… ben ik na de zomer van mening veranderd…

Vakantie-budget

Bepaal je vooraf een budget voor je vakantie? Nee. Ik heb ook nooit echt bijgehouden hoe duur onze vakanties precies zijn, maar het liefst blijven we onder de €1000 (gezamenlijk). Ook in het hoogseizoen met meerdere weken vakantie lukt dat vaak wel.

Waar hou je qua financiën rekening mee bij het plannen van een vakantie? De camping moet eigenlijk wel onder de €40 per nacht zijn. Verder kijken we er niet echt naar, omdat we altijd vrij goedkope vakanties hebben.

De (hike)dromen van Annemieke

Wat is jouw droom? Oee, dat is een lastige vraag. Het lijkt me in ieder geval heel leuk om in elk land in Europa gewandeld te hebben. En misschien ooit een echte LAW (=lange afstandswandeling) in Europa te lopen.

Grootste angst: Dat ik verlamd raak en nooit meer kan lopen.

Mooiste reiservaring: Een wandeling maken in de bergen waarbij we urenlang niemand tegenkomen en elk uitzicht verrassend is omdat je er niks over terug kon vinden op internet.

Slechtste reiservaring: In een treintje achter elkaar aan lopen over een bergweg. Verschrikkelijk!!

Hoog op jouw bucketlist: Een huttentocht lopen.

Lekkerste eten

Wat is het lekkerste gerecht dat je in het buitenland hebben gegeten (en waar was dit)?
Om heel eerlijk te zijn, geven wij niet zo om lekker eten. Erg hè, kan ik eigenlijk niet tegen jullie zeggen natuurlijk. Ik vergeet de gerechten echt allemaal; als ik maar eten binnen heb… Maar één van onze leukste eetervaringen was in Slovenië in Vipava in het restaurantje Gostilna Podfarovz. Er wordt hier gekookt met de seizoenen en met lokale producten. We kregen een verrassingsdiner (5 gangen) en het was ontzettend lekker. En ook nog eens goedkoop (ongeveer €50-60, inclusief drankjes)! Echt een aanrader om hier te eten als je in de Vipava Vallei bent. (Bekijk hier het menu op de website).

Lekkerst ontbijt: Eh, boterham met hagelslag en een grote mok thee.

Beste lunch: In de Dolomieten hadden we bij de broodafdeling van de lokale supermarkt zulk verschrikkelijk lekker brood! Heel knapperig en met walnoten erin, heerlijk. Als ik dat dan eet met een banaan erbij, ben ik blij.

Beste diner: Dan ga ik toch voor friet.  

Lekkerste drankje: Coco-Cola zónder ijs en bosvruchtenthee.

Hier kan je me ’s nachts voor wakker maken: Friet!

Wat kook je zelf graag? Niks, ik kook nooit. Ik heb een hele toffe man die dat gelukkig altijd voor mij doet. Boffen hè!

Favoriete plekken van Annemieke

Stedentrip: Haha, dit is dus niks voor ons. Maar de steden waar we het wel met plezier even hebben uitgehouden zijn Straatsburg, Colmar en Echternach (Luxemburg).

Zonvakantie: Oei, ik hou niet meer van zonvakanties. Maar wij hebben het in Slovenië vaak bloedheet gehad, dus daar kun je prima heen!

Stedentrips en zonvakanties zijn niet echt aan Annemieke besteed, actieve hike vakanties des te meer.

Favoriete plek voor een actieve (hike) vakantie: Elk gebied waar bergen te vinden zijn!

Grappige anekdote

Jouw leukste reisanekdote: Waar we nog vaak aan terugdenken is de bootreis die we maakten van Kiel naar Oslo. We moesten 14 uur varen en ‘s avonds ontdekten we ineens een loungebar op de boot. Er was een te gek live bandje met relaxte jazzmuziek en we hadden een waanzinnig mooie zonsondergang. De hele avond was gewoon genieten!

Gouden reistip van Annemieke

Gouden reistip voor andere reizigers: Bereid je voor. Niks zo zonde als elke ochtend te moeten bedenken wat je nu eens kan gaan doen. Dan ben je je halve dag al kwijt! En: ga wandelen. Zo kom je op de mooiste plekken uit!

Lokale restaurantjes
Oh en nog een tip: wij maken altijd gekke dingen mee als we naar lokale restaurantjes gaan. Het liefst van die restaurantjes waar je geen toeristen ziet en waar alles oude meuk is, heerlijk. 

Lees snel verder voor een fantastische restaurant-tip!

Laatste vraag

Welke vraag zijn we jou vergeten te stellen?

Weet je nog een mooie plek om uit eten te gaan?

Boven Interlaken (Zwitserland) vind je Harder Kulm. Je kunt in het restaurant eten met zicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Terwijl wij hier aten zagen we een supermooie zonsondergang en werd het machtige bergtrio prachtig roze en oranje verlicht. Echt heel gaaf! (Zie de foto hierboven).

Meer inspiratie?

Volg Annemieke via Instagram @hikenistof om op afstand mee te genieten van haar fantastische hikes en om geen van haar fijne en handige blogs te missen. En doe meteen inspiratie op voor jouw volgende actieve vakantie of bucketlist.

Meer reisverhalen

Lees alle vorige reisverhalen

Jouw reisverhaal hier? Stuur ons een berichtje: reislekker@gmail.com

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *