Reisverhaal Vanlifeboys Rayko en Kyle Kerstspecial

Het reisverhaal van… de Vanlifeboys (Kerstspecial, dec 2021)

Het reisverhaal van… de Vanlifeboys (Kerstspecial, dec 2021)

We willen jou niet alleen inspireren met onze eigen reiservaringen en verhalen, maar ook met die van anderen. Daarom laten we elke maand andere inspirerende reizigers aan het woord. Deze maand het reisverhaal van de Vanlifeboys. Vanwege kerst is dit een extra lange en speciale editie. Dit leuke en vrolijke stel geniet samen met hun bus met volle teugen van Zuid-Europa. Ze hebben de liefde gevonden, voor elkaar, het reizen en vanlife. Ze wonen inmiddels al bijna de helft van hun relatie in een busje én dat vinden wij knap!! Wij zouden dit gezellige en positieve koppel graag als buren hebben, want ze kunnen koken én masseren als de beste! Benieuwd naar het reisverhaal van Rayko en Kyle? Lees dan snel verder!

Korte introductie Rayko & Kyle a.ka. de Vanlifeboys

Namen: Rayko & Kyle
Leeftijd: 29 & 30 jaar

Waar en wanneer hebben jullie elkaar ontmoet? 30 december 2019, in Utrecht op onze eerste date.

Wat is/was jullie beroep? Kyle werkt als freelancer in evenementen en toerisme. Rayko is fysiotherapeut en heeft speciaal voor zijn werk een behandeltafel/ruimte in onze van!

Soort reizigers

Wat zijn jullie voor soort reizigers? 
De vanlifeboys: wij móéten wel vanlifers zijn! Haha. Tuurlijk, stomme vraag. Next question.

Hoeveel kilo bagage hebben jullie mee? Of reken je niet in kilo’s maar neem je gewoon zoveel mee tot het echt niet meer past?
Precies dat laatste. We mochten 3500 kilo wegen, en we wogen op dag van vertrek 3550. Terwijl onze vorige van twee keer zo klein was, hebben we het wonder boven wonder toch weer vol gekregen! Haha.

Wereldreis & planning

Wanneer hebben jullie dit plan bedacht?
Na het afstuderen van Rayko was het plan om samen naar Australië te gaan voor 1 jaar. Maarja, toen ineens was er een gek virus in de wereld. We besloten die zomer met de auto van Rayko’s broertje naar het Zwarte Woud in Duitsland te gaan en daarna door te rijden naar Florence. Onderweg kwamen we wat campers tegen op mooie plaatsen, en dachten we: “wat gaaf, zij kunnen gewoon op een mega toffe plek blijven staan vannacht, terwijl wij terug moeten naar ons veel te dure hotel/appartement.” Vanaf toen zagen we overal campers rijden!

We kochten binnen no time ons eigen busje

Eenmaal terug in Nederland hadden we binnen 3 weken een klein Volkswagen busje gekocht met een hefdak, met eigenlijk alles erin dat we nodig hadden om snel te kunnen vertrekken. Super idyllisch vertrokken we voor 7 maanden Europa in. We eindigden op de Canarische Eilanden, en daar werden plannen gesmeed hoe we dit prachtige leventje voort konden zetten. Hier werd al bedacht dat er een hoge bus moest komen voor een hefbed, zodat Rayko daaronder zou kunnen werken. Ook toen gingen we redelijk snel naar huis, verkochten ons Volkswagen campertje en kochten een grote lege Mercedes Sprinter waar al onze plannen in pasten. Want we hadden nogal wat eisen…

Hebben jullie een globaal reisplan?
Ja! En waarschijnlijk loopt alles weer helemaal anders. Maar in het kort voor nu: We overwinteren in Spanje (Rayko wil steeds naar Griekenland, maar Kyle zal dit nooit accepteren, die is zooo verliefd op Spanje…) daarna gaan via het binnenland waarschijnlijk omhoog om in mei in Nederland te zijn. Daarna willen we dus héél erg graag naar Schotland in de zomer, but hey, who knows where we will end up…

Enig idee hoe lang jullie wegblijven?
Zolang we genoeg geld kunnen verdienen onderweg, blijven we denk ik nog wel even reizen. We zijn allebei verliefd op dit leven.

Nu en straks

Wanneer zijn jullie vertrokken?
We zijn in november (2021) weer vertrokken met ons nieuwe paleisje.

Waar zijn jullie nu?
Oeh, shit, deze willen we eigenlijk niet beantwoorden haha, maar we zitten dus in een dorpje boven – tromgeroffel – BENIDORM! Het dorpje heet Moraira, en is eigenlijk heel schattig, er zijn vooral héél veel Nederlanders! Maar we zijn op doorreis richting het zuiden van Spanje. Voor nu genieten we even van dit vervroegde-pensioen-gevoel!

  • Over pensioen gesproken: lees ook het reisverhaal van ‘minipensioen‘.

Waar willen jullie heel graag naar toe?
Nou we zien dus nu wat mensen naar Iran gaan, dat lijkt ons dus mega gaaf. Maar, in Iran is homoseksualiteit verboden: er staat zelfs een doodstraf op. We zouden dan ook nooit mensen aanmoedigen naar die landen te gaan, omdat de mensenrechten hier zo slecht zijn en je ze door een bezoek toch steunt. Ook wat andere landen dichter bij Nederland zijn voor ons niet veilig om te bezoeken, en dit is toch een overweging die wij wel maken voordat we ergens heen gaan; waar kunnen we onze ‘vanlifeboys’ sticker op de bus laten zitten, waar kunnen we hand in hand lopen en waar kunnen we onzelf zijn? Rayko wil nog steeds naar Griekenland, dus dat dan! Mykonos, here we come!

Naar welke landen zijn jullie samen geweest?
We zijn geen “landentikkers”, van die mensen die zo veel mogelijk landen willen zien om het gezien te hebben. We zijn echte “slowtravelers” en vinden het veel leuker om in een klein dorpje in de bergen te eindigen en daar een paar dagen door te brengen. Maar, we zijn voor ons gevoel vooral in Spanje (en Canarische Eilanden), Italië (en San Marino), Frankrijk en Portugal geweest. Er zijn er nog wel meer maar daar hebben we niet zoveel tijd doorgebracht dat we echt kunnen zeggen dat we er zijn geweest.

Vanlife(boys)

Wanneer was jullie eerste vakantie/reis met een van?
We zijn in oktober 2020 voor 7 maanden vertrokken met onze eerste van, dat was onze eerste reis en ook de eerste keer samen in een van.

Dit is al jullie tweede van… vertel!

Ja hoe vet! Dit leventje is zo chill! Ons eerste busje was heéél kneuterig. We sliepen 7 maanden op luchtmatrasjes van de Decathlon. Als het waaide kon ons dak niet omhoog omdat het te erg ging klapperen en we de hele nacht wakker lagen (en ja het waait heel hard op de Canarische Eilanden!) Dus we waren echt toe aan iets meer luxe. We hebben dan nu ook wel echt alles erin zitten, haha. Het matras van 20 cm dik, gewoon zoals thuis! En de afmeting van ons bed is nu 170-200 cm. Die in ons eerste busje was 110-195 cm, dat was mega knus. En we hebben en boiler; dus altijd een warme douche, zowel binnen als buiten! Dus we genieten nu ontzettend van deze bus en zijn er mega trots op en blij mee.

Heeft jullie bus inmiddels een naam?
Sky. Onze bus is zo hoog, ons bed gaat omhoog, en de sky is the limit, toch?

We gaan niet op pad zonder…
Het zou n beetje afgezaagd worden om te zeggen: onze Van… toch? Haha. Het is ons huis, met al onze spullen. Dat is zo heerlijk; overal waar je parkeert voelt als thuis, met die bus onder je kont. Het fijne is ook dat als je wegrijdt, je nooit iets kunt vergeten, want alles zit in de bus. Althans, op slippers en deurmatjes na 😉

Wat is jullie favoriete item/onderdeel in de van?
Stiekem zijn we toch het meest trots op ons zelfontworpen hefbed. Dit scheelt zo veel ruimte en geeft ons zo veel mogelijkheden. En ook onze douche, we hebben gewoon in een bus zelf een doucheruimte gebouwd met warm water, waterdruk, afvoer en alles erop en eraan. Dit hadden wij nooit verwacht!

Waar zijn jullie het meest trots op?
Toch het totale voor en na plaatje. Hoe we van een compleet lege bus, met tape op de grond, ons ideale huisje gingen ontwerpen en hoe het er nu gewoon staat. Dat is echt iets om trots op te zijn. Ook hoe we bijvoorbeeld dachten: bamboe is wel leuk voor het aanrechtblad, de tafel, en de kasten. En hoe we dan grote planken bamboe binnenkregen, deze zelf op maat hebben gezaagd en hoe het er nu echt mega strak uit ziet.

Wat is het allermooiste aan leven in een campervan?
Kunnen gaan en staan waar je wilt, en waar dat ook is: altijd thuis zijn. We zijn op de mooiste plekken, maar toch thuis. ‘s Ochtends de schuifdeur opentrekken en met je kopje koffie naar de zonsopgang kijken ergens boven op een klif, in welk huis maak je dat nu mee? Inderdaad, je huis op wielen. Steeds weer nieuwe mensen ontmoeten, een soort MTV-cribs-vanlife edition doen en vol trots laat iedereen dan zijn of haar eigen huis zien.

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn, wat vinden jullie het meest verschrikkelijke aan vanlife?
Het legen van het toilet? We zijn wel al vooruitgegaan; we hadden een porta-potti (chemisch toilet), waarin we dan in een zakje onze behoeften deden en deze zakjes elke keer weg moesten gooien. Op deze manier hoefden we dan niet die diskette met alle uitwerpselen te legen, blegh. Inmiddels hebben we een composttoilet, waar het een van het ander gescheiden wordt en dit kun je veel makkelijker ongeveer één keer per week lozen.

Reisbudget & geld verdienen

Hebben jullie vooraf een budget bepaald?
Nee, eigenlijk niet. We leven met de dag en we houden onze rekening wel in de gaten. Als het snel gaat trappen we even op de rem. Het is ook wel een uitdaging om lekker goedkoop te leven van onze supermarkt boodschappen en onszelf dan af en toe te trakteren op een terrasje in de zon.

Wat is jullie reisbudget (per dag en totaal)? 
Dit hebben we dus niet echt. Carpe diem. Het hangt ook af van wat er binnenkomt en wat we dan kunnen uitgeven.

Hoeveel hebben jullie vooraf gespaard?
We hebben allebei wel wat spaargeld, maar dit willen we eigenlijk niet gaan gebruiken. Het doel is om door onderweg te werken geld te verdienen en hiervan te kunnen leven. Dit kan de ene maand dus meer zijn dan de andere maand. In noodgevallen pakken we iets van ons spaargeld, maar liever niet.

Waar gaat het meeste geld aan op?

  • Als we veel rijden: zonder twijfel diesel.
  • Als we stilstaan: boodschappen.

Dit klinkt heel kneuterig eigenlijk hè, haha! Maar wij doen ook geen spannende activiteiten zoals de toeristen doen. Wij maken wel mooie wandelingen en zien dan vervolgens mensen van een berg af paragliden of mensen langs kajakken. Maar die activiteiten zijn wel happen uit het budget, dus dit proberen we eigenlijk niet te doen. We vinden het juist lekker om een mooie wandeling te doen, ons eigen eten mee te nemen en dan te eindigen ergens op een terrasje met een drankje en klein hapje.

Werken jullie op reis/zijn jullie van plan om geld te gaan verdienen op reis? Zo ja, hoe?
Nou, onze bus is dus een rijdende fysio/massage praktijk. Dus hoe Rayko zijn geld verdient ligt voor de (masserende) hand. We hopen dat dit heel goed gaat lopen! Kyle is ‘as we speak’ op zoek naar een baantje dat hij van achter zijn laptop in de bus kan doen. Zodra de wereld weer normaal gaat doen, kan hij weer gaan werken in bedrijfsevenementen en toerisme en dus af en toe een reisje maken en geld verdienen. Om er vervolgens weer op uit kunnen in de bus!

De top-5 landen van de Vanlifeboys

Dit zijn de 5 lievelingslanden van Rayko & Kyle:

1. Canarische eilanden
2. Portugal
3. Spanje
4. Italië
5. San Marino

Kerst

Waar denken jullie dat jullie dit jaar kerst zullen vieren?
Ergens op een mooi strandje met een paar andere van-lifers? We hebben nog geen plannen, maar vanlife gaat ook om de spontane acties. Wie weet komen we nog leuke mensen tegen, en zo niet hebben we een plan B. Dan gaan we lekker uitgebreid voor elkaar koken en een kerstfilm kijken met warme chocolade melk en rum. Dat wil je toch?!

Wat is de meest bijzondere plek waar jullie tot nu toe kerst gevierd hebben?
Kyle: met 32 graden op Bondi Beach in Sydney. En daarna met allemaal vrienden in de tuin in de zwembroek met een mooi gedekte tafel en allemaal lekker eten.
Rayko: Afgelopen kerst in Tenerife hadden we met allemaal andere vanlifers en vrienden een huis afgehuurd met een jacuzzi en zó veel eten en drank: FEEST!

Mooiste kerstherinnering:
Kyle: Toch wel die tropische kerstmis in Thailand, in de zee, in je zwembroek, en dan All I want for Christmas op de achtergrond.
Rayko:
Ik heb als kindje ooit één keer kerstcadeaus gekregen in plaats van sinterklaas cadeautjes, dat was echt een groot feest! Haha.

Favoriete kerstliedje:
‘Christmas in the sand’ van Colbie Caillat. Want ja, dat is wel wat wij willen, kerst in het zand!

Ultieme kerstfilm:
The Holiday!

Hebben jullie een kersttraditie?

Nou, we hebben pas één kerst samen gehad! Dus we zullen die traditie moeten gaan maken. Maar kerst in een bus, lijkt nu voor onze tweede kerst wel een traditie te worden, haha!

Wat staat er met kerst op het menu? En wie gaat er koken?
Dat ligt er dus aan met wie we gaan zijn. Zijn we alleen? Dan doet Kyle voor en na, en Rayko hoofd. Wat het wordt? Dat ligt eraan wat we tegenkomen in de supermarkt en waar we zin in hebben!

Dit missen we uit Nederland

Is er iets dat jullie missen van thuis/uit Nederland?
Uiteraard: het gras lijkt vaak groener bij de buren. Maar voor alles wat we missen krijgen we ook weer andere dingen terug.

Sportschool

Bijvoorbeeld thuis hadden we natuurlijk onze vaste sportschool waar we een aantal keer per week een training deden, routine hadden en dus een stok achter de deur. Nu moeten we onszelf motiveren om het buiten de bus te doen, maar goed; dan krijg je er wel vaak een te gek uitzicht voor terug tijdens het sporten.

Restaurantjes & barretjes

Ook onze vaste barretjes en restaurants waar we graag kwamen missen we wel. Nu moeten we steeds uitzoeken wat er goed beoordeeld is en waar je terecht kan. Maar via Instagram krijgen we veel tips van mensen en is het eigenlijk ook wel heel leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

Een bank…

Ook missen we soms wel een lekkere bank om op neer te ploffen en een serietje te kijken. Nu doen we dat in bed op de iPad. Of we gaan buiten zitten en kijken een mooie sunset. Wanneer doe je dat nou als je in Nederland bent?!

Familie en vrienden

Tot slot missen we natuurlijk ook onze vrienden en familie. We zijn niet ver van huis, maar er is toch een reis nodig om elkaar weer te kunnen zien. Gelukkig hebben we Facetime en leren we veel andere mensen kennen nu, waar je thuis wellicht ook minder voor open staat als je je in je bekende vriendenkring begeeft. Dus ja, er zijn zeker dingen die we missen maar: You can’t have it all!

De dromen van de Vanlifeboys

Wat is jullie droom?
Ooit een huisje kopen met een stuk land om te verhuren aan vanlifers. Met een ruimte erbij voor Rayko om zijn praktijk op te bouwen.

Grootste angst:
Dat de wereld zo gek gaat worden met al die virussen dat we straks niks meer mogen. All we want is freedom!

Hoog op jullie bucketlist:
Een reis naar Nieuw-Zeeland. Zonder onze bus, maar lekker op avontuur in een compleet andere wereld.

Beste en slechtste reiservaring

Beste reiservaring:
Tot nu toe onze eerste vanlife-reis. We wilden weg, kochten een busje en vertrokken 7 maanden lang naar de zon. Wat een TOP ervaring.

Slechtste reiservaring:
Boven op een klif staan in onweer met hagelstenen zo dik als ijsklontjes.

Lekkerste eten

Wat is het lekkerste gerecht dat jullie in het buitenland hebben gegeten (en waar was dit)?
Pulpo en papas con mojo, in Spanje. YUM!

Dit was het lekkerste ontbijt ooit:
In ons 5***** hotel in Portugal toen we onszelf buiten hadden gesloten en de verzekering een nacht in een hotel betaalde totdat we de bus weer in konden. Dit was stiekem best wel genieten!

Lekkerste drankje:
Agua de Valencia, zeer gevaarlijk maar zo lekker: Cava, vodka, gin, sinaasappelsap.

Beste vanlife gerecht:
Rayko’s risotto. Een ideaal gerecht om lekker veel groenten in te gooien die bijna verlopen en een paar slokjes wijn voor de goeie smaak.

Hier kan je ons ’s nachts voor wakker maken:
Chocolade: wij zijn echt twee chocolade freaks, er gaan makkelijk 5 repen in een week doorheen!

Favoriete plekken

Stedentrip in Europa:
Flanerend door Florence. Heerlijk eten, prachtige gebouwen, goed klimaat!

Zonvakantie:
Canarische eilanden. Als je uit de wind zit, is het heerlijk in de zon.

Actieve vakantie:
Oostenrijk, lekker op ons snowboard door de sneeuw! Oh, dat missen we zo.

Reisanekdote

Jullie leukste reisanekdote:
Als de prei recht hangt, staan we recht, HAHA! Onze bus staat natuurlijk niet altijd recht, maar Kyle kijkt naar de fruitmand waar een prei in staat, als die recht staat, staan wij volgens hem ook recht.

Gouden reistip

Gouden reistip voor andere reizigers:
GENIET van een plek, tik niet de plekken af om maar te kunnen zeggen in hoeveel landen je al bent geweest, want dan heb je het niet echt ‘ervaren’. Neem de tijd!

Laatste vraag

Welke vraag zijn we jullie vergeten te stellen?
Naast die 54 vragen? Haha geen jongens, dit is ons alles omvattende levensverhaal geworden. Kun je vast doorsturen naar de Dela, dan hoeft de familie daar later niet meer over na te denken, haha! Nee grapje, superleuk interview!! We kijken uit naar alle volgende van-lifers die ons volgen!

Meer inspiratie?

Volg de Vanlifeboys via Instagram om op afstand mee te genieten van hun relaxte reis en van-lifestyle. En doe meteen inspiratie op voor jouw volgende vakantie of bucketlist.

Meer reisverhalen

Lees alle reisverhalen van 2021.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *