Ella en Geert

Het reisverhaal van… Ella & Geert (januari 2022)

Het reisverhaal van… Ella & Geert (januari 2022)

We willen jou als lezer niet alleen inspireren met onze eigen reiservaringen en verhalen, maar ook met die van anderen. Daarom laten we elke maand andere inspirerende reizigers aan het woord. Deze maand het reisverhaal van Ella & Geert. De Nijmeegse Ella en Amsterdamse Geert begonnen hun reis in september 2020 in Europa met hun camper. Dit wisselen ze af met backpacken, bijvoorbeeld in Mexico. Waar ze terecht zijn gekomen na het zien van onder andere onze verhalen en foto’s, hoe leuk! Op dit moment zijn ze aan het ‘housesitten’ in de USA. Het was dat onze internetverbinding in Colombia zo slecht was, anders hadden we nóg een paar uur langer met elkaar verder gekletst. Het zou heel leuk zijn als onze paden elkaar eens kruisen en we in het echt kunnen kletsen. Ben je benieuwd naar het reisverhaal van Ella en Geert? Je leest hun verhaal hieronder.

Korte introductie Ella en Geert

Namen: Ella Theunissen en Geert van Offeren
Leeftijd: 51 en 55 jaar
Hoe lang zijn jullie al samen? In april 2022 zijn we 10 jaar samen.
Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Op het werk, maar de laatste jaren werkten we niet meer voor hetzelfde bedrijf.

Wat is/was jullie beroep?
Ella werkte in de automotive, zij was daar verantwoordelijk voor de recycling en vooral hergebruik van batterijen die uit elektrische auto’s kwamen.
Geert was business consultant bij een softwarebedrijf, gespecialiseerd in beheer en onderhoud van gebouwen.

Waar ging jullie eerste reis/vakantie samen naar toe?
Ons eerste weekendje samen weg was naar Maastricht en onze eerste lange vakantie samen was naar Florida.

Wat voor soort reizigers zijn Ella en Geert?

Hoe reizen jullie het liefst?
Oef… (meteen een lastige vraag). Reizen met de camper is ontzettend leuk. Dit geeft je veel vrijheid, veel flexibiliteit en veel dynamiek.  Maar we vinden reizen met onze backpack allebei ook ontzettend leuk. Zo na 16 maanden onderweg te zijn, is het leuk om even terug te kijken. Wat hebben we allemaal gedaan, wat vonden we echt leuk en waar kregen we energie van, en wat vonden we minder leuk. Van daaruit kijken we naar de volgende periode en denken we na over hoe we hier invulling aan geven? Waar willen we graag naar toe? Wat vinden we belangrijk? Hoe gaan we dan reizen?

Onze huidige aanpak is dat we in de zomermaanden met onze camper door Europa reizen. In de wintermaanden stallen we onze camper en reizen we met onze backpacks naar verdere en warmere oorden.

Hoeveel bagage hebben jullie mee?
Met de camper
Met de camper kan er best wel wat mee, volgens de regels maximaal 3000 kg inclusief voertuig. Al hebben we beide bijvoorbeeld maar een hele kleine opbergruimte voor onze kleding. We hebben ook steeds minder nodig. Toen we ons huis verkochten, hebben we veel van onze spullen verkocht en weggegeven. Maar we hebben ook nog een kleine opslag die we huren in Nederland. Na 16 maanden komen we erachter dat we die opslag eigenlijk helemaal niet nodig hebben. We hebben steeds minder spullen nodig, of we nu met de camper op pad zijn of op een andere manier reizen.

Backpacken
Wanneer we reizen met onze backpacks dan wegen onze backpacks ongeveer 15 kilo per stuk. In onze dagrugzak zitten onze persoonlijke spullen en laptops, telefoons, een drone en camera.

Wat is er zo leuk aan reizen met Geert / Ella?
Ella en Geert lijken het ideale koppel, ze zijn in ieder geval elkaars ideale reisgenoot:

Ella: Geert is heel planmatig en stabiel. Wat erg fijn is, aangezien ik zelf nogal impulsief ben. We hebben heel veel lol samen en kunnen heel goed met elkaar opschieten. Geert is gek op geintjes uithalen, het liefst bij andere mensen (zie bijvoorbeeld de anekdote verderop in dit verhaal).

Geert: Ella is altijd gezellig, we hebben bijna nooit ruzie en mijn voorstellen worden bijna altijd positief ontvangen. Ella staat voor positieve energie en dynamiek. Vrienden vragen ons wel eens hoe we het volhouden om zo’n lange tijd op elkaars lip te zitten. Maar daar hebben we echt geen problemen mee. Vooral omdat het zelden voorkomt dat we allebei niet goed in ons vel zitten.

Wereldreis & planning

Wanneer hebben jullie dit plan bedacht?
Voor Geert geldt dat hij eigenlijk al van jongs af aan zichzelf zag rondtrekken over de wereld. We houden allebei van reizen, dat is wel duidelijk :-). Het plan om ooit fulltime te gaan reizen, is in 2014 ontstaan en vanaf toen is dat zich langzaam in onze hoofden gaan ontwikkelen. Het eerste idee was: “wellicht ergens in 2025”.  We werkten allebei nog volop, hadden net een nieuw huis gekocht, en er speelden ook nog een boel zaken privé met de gezondheid van onszelf, geliefden en naasten.

Stroomversnelling
Geert heeft in 2017 voor de tweede keer een burn out gehad en er zijn een aantal mensen heel dichtbij ons overleden. Toen we eind 2018 langer dan een maand in Nieuw Zeeland waren en daar met een mini campervan rondtrokken, beseften we ons dat we niet gingen wachten tot 2025. Het was tijd om ons leven in te gaan vullen zoals we dat echt wilden. Vanaf toen zijn we onze plannen stukje bij beetje steeds verder gaan uitwerken.
Uiteindelijk was het plan om na de zomer van 2020 te gaan en hadden we ook een wild reisplan. We wilden zonder vliegtuig naar Nieuw-Zeeland reizen. In het kort: trein door Europa, Trans Siberië Express naar China, Zuid Korea, Japan, Zuidoost-Azië, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Plannen uitstellen?
Dat waren we serieus aan het plannen, toen kwam Covid. En kon dit plan in de ijskast. We hebben begin 2020 getwijfeld of we het plan moesten uitstellen. Maar uiteindelijk hebben we besloten om het juist wél te doen. In de periode van de eerste lockdown werkten we allebei nog en zaten we dagen samen aan de grote tafel te puffen en zuchten voor onze laptops. Het was Geert wel duidelijk dat deze periode van pandemie niet zomaar voorbij zou gaan op een moment zeiden we tegen elkaar: nu is juist het moment om te gaan en het leven in te vullen zoals wij dat willen, er is altijd een weg.

De weg gevonden
En die weg hebben we gevonden! Het idee om met camper te reizen was altijd al onderdeel van onze plannen. Wat we doen, willen we voor onbepaalde tijd doen en in Europa hebben we nog zoveel te ontdekken. Dat gaat in onze beleving heel goed met een camper. En dus kozen we ervoor om daarmee te starten in september 2020.

Hebben jullie een globaal reisplan?
Nou ja, we hadden dus ooit het eerdergenoemde plan. Dat willen we ooit zeker nog een keer gaan doen, als de situatie op de route dat echt goed toelaat. Maar er zijn nog zoveel plekken en landen die we willen bezoeken. Laten we er een paar noemen: IJsland, Patagonië, Alaska, Australië, China, Japan, Indonesië, de Balkan, Groot Brittannië, Galapagos eilanden, Madagascar.

Korte termijn planning
Maar we hebben inmiddels ook wel geleerd dat we kunnen plannen wat we willen, het loopt toch altijd anders. Voor de komende periode hebben we tot het voorjaar wel een concreet plan. In februari zijn we nog aan de westkust van de VS in Oregon. In maart gaan we naar Costa Rica. Maar daarna is het helemaal open. En zoals gezegd, we zijn ons nu aan het beraden op waar we de komende periode naartoe willen, wat we gaan doen en vooral hoe we gaan reizen.

Start, bestemmingen en nu

Wanneer zijn jullie vertrokken?
Na de overdracht van ons huis en nadat we beiden onze banen hebben opgezegd, zijn we op 3 september 2020 vertrokken. ‘It was the third of September, that day we’ll always remember…’ (voor The Temptations kenners).

De eerste 2,5 maand reisden we met onze camper door Duitsland, Zwitserland en grootste deel van de tijd door Italië, in het noorden en Toscane. Daarna vertrokken we naar de Canarische eilanden (zonder camper). In de zomer van 2021 werd de camper weer van stal gehaald en bezochten we Denemarken, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Vervolgens vertrokken we naar Mexico met onze backpacks (mede geïnspireerd door onze foto’s en filmpjes, we voelen ons vereerd!).

  • Bekijk hier onze eigen Instagram highlight van een van onze favoriete plekken in Mexico, misschien dat we jou ook wel kunnen inspireren om naar Mexico te gaan!

In hoeveel en welke landen zijn jullie samen geweest?
In ons reizende leven samen zijn we naar 18 landen geweest. O.a. Hong Kong, Nieuw-Zeeland, meerderde keren Amerika, Mexico, Portugal, veel in Frankrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Engeland, Italië, Duitsland, Zwitserland, Canada, Spanje en Luxemburg. Hiervan hebben we sommige landen meerdere keren bezocht.

Waar zijn jullie nu?
We zijn in oktober 2021 naar Mexico gevlogen. Daar zijn we zo’n zeven à acht weken gebleven. Vanaf half december zitten we aan de westkust van Amerika. Hier blijven we dus tot eind februari en daarna reizen we door naar Costa Rica.

Enig idee hoe lang jullie wegblijven?
Initieel hadden we het idee om zo’n vijf jaar te gaan reizen. Maar toen we eenmaal een aantal maanden aan het reizen waren, zagen we in dat die vijf jaar op niets gebaseerd was. Nu zeggen we tegen elkaar… we reizen voor onbepaalde tijd of tot we er geen zin meer in hebben of een mooi plekje hebben gevonden waar we voorlopig willen settelen, waar ook ter wereld.

Waar willen jullie heel graag naartoe?
Ella: Vanaf Vancouver met een ijsbreker schip meevaren naar Anchorage, Alaska.
Geert: Zuid-Amerika en dan vooral Patagonië.

De top-5 landen van Ella en Geert

Dit is de top-5 landen (nog te bezoeken):

1. Patagonië (Chili/Argentinië)
2. Australië
3. China
4. Indonesië
5. IJsland

Het reisbudget van Ella en Geert

Hebben jullie vooraf een budget bepaald?
Jazeker, we hadden zelfs een budget voor de periode van 5 jaar die we op het oog hadden. En nu na 16 maanden durven we te zeggen dat we eigenlijk gewoon op budget zitten.

Wat is jullie reisbudget (per dag en totaal)? 
Omdat we op verschillende manieren reizen, hebben we niet echt een dagbudget. We hebben eigenlijk een maandbudget voor de zomermaanden als we met de camper reizen, dat is ongeveer €2.000 per maand (inclusief alle vaste kosten die we nog in NL hebben, zoals verzekeringen en opslagruimte voor onze spullen). Voor de wintermaanden, als we op een andere manier reizen, ligt het budget hoger. Denk aan zo’n €3.500 per maand, alles inclusief. We hebben dan ook te maken met vliegtickets, soms huren van een auto en accommodaties. Dan hebben we gewoon meer kosten. Maar we kijken er natuurlijk wel kritisch naar, we gooien geen geld over de balk. Het eerste uitgangspunt, is dat we kijken naar wat we graag willen doen en waar we naartoe willen. Van daaruit kijken we hoe dat kostentechnisch het beste is in te vullen.

Voorbeeld: op dit moment passen we op een huis met een kat. Op deze manier sparen we dan weer kosten voor een accommodatie kosten. Maar het moet wel passen bij wat we willen en waar we naartoe willen.

Hoeveel hebben jullie vooraf gespaard?
Het zal duidelijk zijn dat wanneer je plannen een periode van jaren bestrijken, dat je dan ook een mooie buffer moet hebben. Zonder hier al te veel op in te gaan in detail, zijn we gestart met een bedrag van 6 cijfers.

Waar gaat het meeste geld aan op?
Als we met de camper reizen, dan zijn dat vooral onze boodschapjes. We eten plantaardig en dat is in sommige landen best prijzig. Maar dat is het ook waard, want voor ons is dit echt belangrijk. In de winter zijn we dan vooral meer geld kwijt aan vliegtickets, autohuur en accommodaties. Dat is een andere manier van reizen en de ervaren reiziger weet dat dit gewoon andere en vaak hogere kosten met zich meebrengt. Er zijn ook wel dingen die we minder doen op bepaalde locaties. We houden er erg van om onszelf op een lekkere koffie te trakteren. Welnu, dat slaan we hier in de VS echt over. Voor diegenen die het nog niet weten, de inflatie neemt echt ongekende vormen aan. Maar op de Canarische eilanden en de minder toeristische gebieden in Mexico kun je dit prima en betaalbaar doen.

De dromen van Ella en Geert

Wat is jullie droom?
Dit leven te blijven leven. Het gevoel dat met reizen loskomt is goed. Vrij zijn in je hoofd, kunnen ademen. Dus ja, wij leven onze droom.

Grootste angst:
Ella: Als we met de camper over een super smal weggetje rijden en erachter komen dat we verkeerd zitten en ik de camper er niet meer uit krijg.
Geert: Als Ella met de camper over een super smal weggetje rijdt en ik erachter kom dat ze hem er echt niet meer uit krijgt.

Eigenlijk hebben we niet echt hele serieuze angsten. Dat is echt veel minder geworden sinds we op reis zijn.

Hoog op jullie bucketlist:
We hebben geen bucketlist. Als we ergens naartoe willen dan bespreken we dit en kijken we hoe het in ons reisplan past. De wereld heeft zoveel mooie plekken. We hebben het er steeds vaker over om onze camper te verschepen naar Amerika en vervolgens van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika te reizen. Om eerlijk te zijn, voelen we ons bevoorrecht dit leven te kunnen leven. Dus elk land wat we bezoeken is sowieso een cadeau.

Beste en slechtste reiservaring

Beste reiservaring:
Nieuw-Zeeland was echt fenomenaal, de ruimte, de natuur, de diversiteit, de mensen. Zodra we terug kunnen, gaan we. Maar Mexico heeft ons aangenaam verrast. Zo’n mooi land en lieve mensen. Voor ons is reiservaring ook de mensen die wij ontmoeten en de verhalen die zij vertellen.

Slechtste reiservaring:
Tot nu toe nog helemaal niets.

Al heeft Geert wel wat andere toeristen de schrik van hun leven bezorgd. Hoe? Dat lees je hier.

Lekkerste eten

Wat is het lekkerste gerecht dat jullie in het buitenland hebben gegeten (en waar was dit)?
In alle eerlijkheid, wij gaan niet zo heel veel uit eten. Enerzijds omdat we zelf het beste invulling kunnen geven aan ons plantaardige eetpatroon en anderzijds omdat elke dag uit eten ook best een prijzige affaire kan worden (als je dat 5 jaar doet). Maar in Mexico hebben we bijvoorbeeld meer buiten de deur gegeten dan ooit tijdens onze reis. Als we ergens onderweg lekker plantaardig kunnen eten, dan zijn we heel tevreden.

Ella heeft een makkelijk recept voor lekkere broccoli-burgers. Zodra we deze hebben gekregen én gemaakt, zullen we ‘m absoluut met jullie delen!

  • Beste ontbijt: In Mahahual Mexico, bij Tierra Verde, met vers fruit en alles plantaardig (en ook nog eens super lieve mensen)
  • Lekkerste lunch:Palmarita cafe’ op la Palma (ook zulke lieve mensen).
  • Beste diner: Dat was in Valladolid Mexico, bij ‘Le KAAT’. We hebben hier heerlijk vegan gegeten. Leuk ingericht restaurantje. Je kan hier ook ontbijten.
  • Lekkerste drankje: We zijn beiden gek op een goede koffie. In de wijk Little Havana in Miami kan je voor US$0,70 super lekkere koffie drinken en een beetje kletsen met de locals.

Hier kan je Geert ’s nachts voor wakker maken:
Voordat we over gingen op plantaardig eten, kon je Geert ‘s nachts wakker maken voor Febo snacks. Dit gebeurde ooit letterlijk, Ella woonde in Nijmegen en haar dochter Kim nam ‘s nachts na het stappen wel eens een ‘speciaaltje’ en ‘saté kroket’ mee voor Geert. Die at hij dan op in bed en sliep weer verder. Daar moet hij nu niet meer aan denken. Nu kun je Geert ‘s nachts altijd wakker maken voor ijs. Het klopt, dat is meestal niet plantaardig, maar wel lekker, en we smokkelen natuurlijk ook wel eens.

Wat koken jullie zelf graag?
We koken beiden heel erg graag. We proberen altijd nieuwe gerechten uit. En ontdekken graag nieuwe plantaardige gerechten. Zoals de broccoli-burgers die Ella sinds korte tijd steeds vaker maakt.

Favoriete plekken van Ella en Geert

Dubbele tips, want Ella en Geert zijn niet unaniem over de beste bestemmingen!

De mooiste stedentrip:
Ella: Siena, Italië
Geert: Mexico Stad heeft me zeer verrast. Ik moet alleen nog ontdekken of je er goed kan stappen (gehoord van wel).

Zonvakantie:
Ella: Mexico, de zon schijnt altijd en er is zoveel te doen.
Geert: Florida voelt voor mij altijd letterlijk en figuurlijk als een warme deken en thuiskomen.

Actieve vakantie:
Zweden. We hebben hier veel gewandeld, gezwommen in meren, hardgelopen en gefietst. Dit was vooral door de bosrijke omgeving. Ook als je van watersport houdt, kan je in Zweden prima terecht.

Leukste reis anekdote

Jullie leukste reis anekdote:
Op een dag waren we in Toronto. Geert was een beetje foto’s aan het maken bij het Toronto teken. Een Chinese vrouw vroeg daar of hij een foto van haar wilde maken. Dus dat deed hij en voor de grap rende hij weg met de iPhone van die vrouw. Voordat Geert in de gaten had dat ze de grap niet snapte, had hij een hele bus Chinezen achter zich aan en werd hij serieus belaagd. Sindsdien herhaalt hij deze grap iedere keer als er gevraagd wordt om een foto te maken, maar stopt dan wel na 3 meter met rennen.

Opmerking van de redactie: wij zien de viral reel op Instagram al voor ons!

Gouden reistip

Gouden reistip voor andere reizigers:
Neem de tijd om te genieten van de plek waar je op dit moment bent. Ieder doet het op zijn of haar manier, maar wij vinden het leuker om langer op een plek te blijven en te leven als de “locals” en op die manier de omgeving te leren kennen. Natuurlijk heb je hier niet altijd de tijd voor, soms hop je van het ene hoogtepunt naar het andere. Maar, “travel slow” en geniet! Je mist meer dan dat je meemaakt, dus wees daar niet bang voor.

Een andere tip voor iedereen met een relatie: Elke zondag houden Ella en Geert een evaluatie van de afgelopen week. Dan geven ze elkaar feedback en hebben een open gesprek aan tafel. Wij gaan het snel zelf eens proberen.

Laatste vraag

Welke vraag zijn we jullie vergeten te stellen?
Het is geen vraag maar meer ons motto:
‘Als je echt iets wil in het leven…, ga dit dan ook doen.’ Blijf niet hangen in ‘The Matrix’ (zo noemen we dat). Stap eruit en kies voor hetgeen waar jij gelukkig van wordt. In het begin lijkt het eng of moeilijk, maar als je de stap eenmaal hebt genomen, dan merk je dat het eigenlijk best wel meevalt. Als je het wilt en het kan… doen!

Nog een laatste tip van ons: ga voor een eenvoudiger leven. Dit maakt je hoofd vrij, zodat je meer kan ademen.

Meer inspiratie?

Volg Ella en Geert @ellaandgeert via Instagram om op afstand mee te genieten van hun fantastische lange reis. En doe meteen inspiratie op voor jouw volgende vakantie of bucketlist.

Meer reisverhalen

Bekijk hier alle reisverhalen van de afgelopen maanden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *