Hamerhaai Galapagos Kicker Rock

Duiken op de Galapagos – Alles wat je moet weten

Duiken op de Galapagos – Alles wat je moet weten

De Galapogos eilanden hebben iets magisch. Omdat de dieren de mens hier niet als natuurlijke vijand hebben, gedragen ze zich hier ook naar. Totaal niet schuw en heel toegankelijk. Heel bijzonder om te ervaren. Dit is ook een van de redenen waarom het geweldig is om hier rond te lopen of te snorkelen. Wat óók heel speciaal is, is om te duiken in de oceaan rondom de Galapagos eilanden. Zwemmen met mantaroggen? Waarom niet. Hamerhaaien? Doen we ook niet moeilijk over. Lees hier alles over mijn duikervaringen, met veel handige tips en praktische informatie. Het is helaas geen budgetuitje, dat moeten we meteen toegeven.

Wat kost duiken op de Galapagos

Zoals we al schreven, is het niet goedkoop om te duiken op de Galapagos eilanden.

Voor een (mid)dagje duiken, waarbij je op twee verschillende plekken een duik maakt, ben je gemiddeld rond de 200 USD kwijt (europrijs hangt af van de wisselkoers). De hoogte van de prijzen verschillen soms flink per aanbieder. Check dus altijd goed vooraf wat de prijs is. Verderop in dit artikel geven we je nog meer tips over waar je op moet letten, vóórdat je een duiktour boekt.

Later in dit artikel schrijven we meer over onze ervaringen. Daar staat ook opgenomen wat de exacte prijs is van de tours die we hebben gedaan.

Wat kan je zien tijdens het duiken

Wat je kunt zien tijdens het duiken, is afhankelijk van de plek waar je de duik maakt duiken. Vanzelfsprekend heeft het ook met geluk te maken, maar het kiezen van de juiste duikplek is stap 1.

Als je bijvoorbeeld heel graag hamerhaaien wilt zien, dan kan je het beste kiezen voor Kicker Rock (naast Isla San Cristóbal) of Gordon Rocks (maar daar moet je 50 gelogde duiken voor hebben). Naar Kicker Rock kan je trouwens ook snorkeltours boeken. Dat kan zelfs vanaf dezelfde boot. Als je bijvoorbeeld zelf wilt duiken en je reisbuddy wil graag snorkelen, dan hoef je dus niet met een aparte tour mee. Wel zo gezellig.

Voor mantaroggen is Beagle Rock weer een erg mooie plek, maar ze komen ook regelmatig voor bij Daphne Menor. En zo heb je nog veel meer plekken die bekend staan om een bepaald soort dier dat hier goed te spotten is. Heb je een voorkeur? Spreek die dan uit bij de duikschool. Ze kunnen je dan goed adviseren bij welke plek je het beste kunt gaan duiken.

Je kunt wel een beetje pech en geluk hebben met het zicht in het water. Als het bewolkt is en de zee vrij ruw, dan heeft dit invloed op de zichtbaarheid. Bij mij was het vrij bewolkt, maar gelukkig heb ik wel veel kunnen zien.

De verschillende duikplekken

Als je een duiktour boekt, ga je altijd naar twee verschillende plekken. Je maakt dus twee duiken. Bij de duikscholen staat vaak op een bord geschreven op welke dag ze naar welke plek gaan. Dit verschilt uiteraard per duikschool.

Hieronder zie je een kaart van alle plekken waar je kunt duiken op de Galapagos eilanden.

Als je maar een paar dagen op een van de eilanden bent, en je wilt naar een specifieke duikplek, dan moet je misschien verschillende duikscholen langs, omdat ze niet allemaal op jouw favoriete dag naar je gewenste duikplek gaan.

Voor sommige duikplekken is meer ervaring nodig dan voor andere plekken. Let hier goed op. En lieg hier ook niet over. Sommige plekken zijn echt gevaarlijker en lastiger om te duiken (zoals Gordon Rocks). We hoorden van iemand die loog over het hebben van meer da 50 gelogde duiken (om op die manier mee te mogen naar Gordon Rocks). Ze heeft geen seconde van haar duik kunnen genieten. Toch zonde van het geld én gevaarlijk.

Op welke plekken dook ik en bij welke duikschool

Uiteraard kan ik geen recensies geven over aanbieders waarmee ik niet heb gedoken, of over duikplekken waar ik niet ben geweest. Maar ik kan mijn eigen ervaringen natuurlijk wel met je delen.

Duiken op eiland San Cristóbal

Op San Cristóbal koos ik ervoor om te gaan duiken bij de populaire Kicker Rock (Leon Dormido). Je maakt hier twee duiken. Voordat we hier aankwamen, maakten we nog een tussenstop op een strandje, waar we konden snorkelen met kleine witpunthaaien. Een aantal mensen uit onze groep maakten daar nog een opfrisduik, aangezien ze al een tijdje niet meer hadden gedoken.

Bij Kicker Rock heb ik veel hamerhaaien gezien. Fan-tas-tisch. Je kunt hier ook snorkelen, maar de kans dat je dan hamerhaaien spot is wel een stuk kleiner. Ze houden zich wel een beetje afzijdig.

Ik had de duiken geboekt bij duikschool Planet Ocean Dive Center. Ik kan ze voor 100% aanraden. Perfecte uitleg over de duikplekken, goed materiaal, betrouwbare dive masters, een mooie boot (met wc) en heerlijke snacks voor onderweg. De prijs voor snorkelen is 130 USD en voor duiken 180 USD (oktober 2020).

Duiken op eiland Santa Cruz

Op Santa Cruz koos ik ervoor om te gaan duiken bij Beagle Rock en Daphne Menor.

Bij Beagle Rock heb ik veel mantaroggen gezien. Deze stonden hoog op m’n verlanglijstje en ze stelden niet teleur. Ik heb onderwater nog nooit zoiets magisch gezien. Vanuit de verte zie je een zwarte schim opdoemen die steeds verder je kant opkomt, om vervolgens een meterslange mantarog over je heen te zien ‘vliegen’. In slowmotion haast. Praten onderwater lukt niet, maar ik kan me nog goed herinneren dat ik hardop ‘wauw’ zei.

Bij Daphne Menor waren veel (kleinere) haaien, zoals de whitetip shark (witpunthaai).

Ik had de duiken geboekt bij duikschool Academy Bay Diving. Ook deze duikschool kan ik voor 100% aanraden. De duikplekken werden toegelicht met tekeningen erbij, zodat we precies wisten waar we begonnen en waar we uit zouden komen. Er was een heerlijke lunch op de mooie boot (met wc) en alles gebeurde volledig veilig. De prijs voor een dagje duiken bij Academy Bay Diving is 218 USD (oktober 2020). Hoe meer dagen je boekt, hoe meer korting je krijgt.

Waar moet je op letten bij het boeken van je duiktour

Voordat je een duiktour vastlegt, is het verstandig om een aantal dingen te checken bij de duikschool waar je wilt gaan boeken. Zo voorkom je teleurstellingen en verrassingen achteraf. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet waar je in elk geval op moet letten:

De betrouwbaarheid van de maatschappij. Safety first. Check dus áltijd vooraf even de recensies op Tripadvisor. Je kunt hier niet veilig genoeg in zijn.

Hoe groot is de groep en hoeveel dive masters gaan er mee voor de begeleiding. De meeste mensen duiken niet vaak en voelen zich niet 100% zeker onder het wateroppervlak. Het is dan belangrijk dat er voldoende aandacht voor je is van een dive master, om je te helpen te genieten van deze bijzondere ervaring. Uiteraard is het ook belangrijk dat de dive masters Engels spreken.

– De prijs (uiteraard). Er kunnen best wat prijsverschillen zijn tussen de verschillende aanbieders.

– Het materiaal dat de duikschool gebruikt. Het kan verstandig zijn om bijvoorbeeld even de wetsuits, maskers en de regulator te checken. Dit geeft je vaak al een goed beeld bij het soort materiaal dat ze gebruiken (vrij nieuw, of oud en wat kapot).

– Met wat voor soort boot ga je. Best belangrijk.  Met een wat grotere boot ben je sneller op je duikplek, ligt de boot nét wat rustiger in het water, heb je genoeg ruimte om je om te kleden en te eten, en zit er (vaak) een wc aan boord. Toch wel prettig een wc. Vraag hier specifiek naar, als je dat belangrijk vindt.

– Of de lunch inbegrepen is bij de tour. Fijn om tussendoor wat te eten te hebben. Je bent toch een halve dag onderweg.

– Wat er verder allemaal inclusief is. Vaak is dit eigenlijk alles wat je nodig hebt voor het duiken, maar het kan nooit kwaad om even te checken.

– Naar welke duikplekken je gaat. Zoals we al eerder schreven, heb je op bepaalde plekken meer kans om bepaalde dieren te zien én heb je voor bepaalde plekken meer ervaring nodig. Zorg ervoor dat alles matcht bij jouw voorkeuren en niveau.

Welke dikte wetsuit moet je kiezen

Bij de meeste duikscholen kan je kiezen hoe dik je je wetsuit wilt hebben. Ze vragen of je het snel koud hebt of juist niet, om in te schatten hoe dik je wetsuit moet zijn. Nu heb ik het onder water niet snel koud, maar ik moet zeggen dat ik achteraf graag een dikkere wetsuit had gehad. Ondanks dat het buiten het water warm is en in het ondiepe water ook, neemt de temperatuur toch flink af als je dieper het water in gaat.

Je duikt toch wat relaxter met een wat dikkere (en dus warmere) wetsuit aan. Ik koos voor de 5 mm versie. Een 7 mm pak was achteraf misschien wat fijner geweest.

Kan je als minder ervaren duiker ook duiken bij de Galapagos eilanden?

Zeker. Je hoeft geen ervaren duiker te zijn om op de Galapagos te kunnen duiken. Uiteraard moet je wel over je (Open Water) duikbrevet, van bijvoorbeeld PADI of ISS, beschikken.

Afhankelijk van de plek waar je gaat duiken, heb je meer of minder ervaring nodig. Check dus altijd goed of de plek waar je gaat duiken overeenkomt met jouw ervaringsniveau. Als het goed is, checken ze dit ook bij de duikschool waar je de tour boekt. Gordon Rocks is bijvoorbeeld een plek waar je je als beginner niet aan moet wagen. Het kan hier gevaarlijk zijn vanwege de stroming en je geniet dan totaal niet van deze duikervaring. Het is niet voor niets dat je voor deze plek minimaal 50 gelogde duiken nodig hebt.

Binnenkort vind je op onze website meer informatie over het behalen van je PADI duikbrevet.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *