icelandair IJsland

Praktische tips voor IJsland – Ga goed voorbereid op vakantie

Praktische tips voor IJsland – Ga goed voorbereid op vakantie

Hieronder vind je een aantal praktische tips voor als je naar het prachtige IJsland op vakantie gaat. Je weet wel, van die informatie die je achteraf graag van tevoren had gehad. Denk aan: een kaart met tankstations, websites met webcams voor de weg condities, de beste reistijd en allerlei andere praktische informatie. Wij hebben een overzichtje voor je gemaakt in dit artikel. Je kan makkelijk navigeren via de inhoudsopgave hieronder.

Geld

Betaalmiddel

Hoewel IJsland in Europa ligt, heeft IJsland geen euro. Het betaalmiddel is de IJslandse kroon (ISK).

Je kan bijna overal pinnen. Wil je toch geld opnemen bij een automaat? Check dan voorafof je met je pinpas gratis/goedkoper andere valuta kan opnemen in het buitenland. Bij ons loont het altijd als we ons betaalpakket omzetten naar een duurder betaalpakket. Je hebt de kosten er zo uit. Je leest er meer over in dit artikel.

Wisselkoers

€1 = 150 IJslandse kronen (ISK)

 • Klik hier voor de actuele koers en converter.

Tijdzone

In IJsland is het in onze wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is er 2 uur tijdsverschil.

Hoeveel dagen heb je nodig om IJsland te zien?

IJsland heeft ons versteld doen staan en als we langer hadden kunnen blijven, hadden we dat zeker gedaan (wij waren er 16 dagen). Als je het echte IJsland wil leren kennen, raden we je aan om niet alleen dagtripjes vanuit Reykjavik te doen, maar een auto te huren en het hele eiland rond te rijden.

Rondje ringroad op IJsland

Wil je genieten van IJsland en alle fantastische natuurverschijnselen, plan dan zeker niet te weinig tijd in. Beter teveel dan te weinig tijd, want je zult onderweg zóveel moois te zien krijgen. Voor een volledig rondje ringroad (ruim 1600 km) raden we je minimaal 12 tot 15 dagen aan. Meer is altijd beter.

Beste reistijd IJsland

IJsland is zowel prachtig in de zomer als in de winter. De beste reistijd is met name afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Vandaar dat we niet 1 beste reistijd kunnen aangeven, maar dat we het hebben uitgesplitst in 4 categorieën: algemeen, noorderlicht, bezoek aan het binnenland/warmer weer en walvissen spotten.

Houd rekening met het aantal uren licht per dag

In de winter is het maar heel kort licht, terwijl het in de zomer bijna niet donker wordt. Op de kortste dag van het jaar (21 december) is het maar ongeveer 4 uur per dag licht, tegenover 21 daglichturen op 21 juni.

Noorderlicht

 • September t/m half april

Hoogseizoen

 • Juni t/m augustus

Beste maand wat ons betreft

 • Mei
 • Lees hier waarom mei de beste maand is om IJsland te bezoeken.

Vervoer naar IJsland

Je kan met de boot of een cruiseschip naar IJsland, maar de meeste mensen die zelf hun vakantie samenstellen vliegen naar IJsland. We richten ons daarom op de informatie over de vliegvelden en vliegmaatschappijen.

Vliegvelden IJsland

IJsland heeft 1 internationaal vliegveld en een aantal kleinere vliegvelden voor binnenlandse vluchten. Vanuit Europa gaan alle vluchten naar Keflavik International Airport. Eenmaal aangekomen op IJsland kan je een binnenlandse vlucht maken naar een van de andere vliegvelden.

Keflavik International Airport (Reykjavik)

Het grootste vliegveld van IJsland is Keflavik International Airport. Dit vliegveld ligt in het westen van IJsland, dichtbij de plaats Keflavik en op ongeveer 50km afstand van de hoofdstad Reykjavik. Keflavik Airport is de thuisbasis van Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland. Icelandair vliegt op veel Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen.

Tip
Ben je van plan om naar de USA/Noord-Amerika te gaan? De nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair biedt de mogelijkheid om een tussenstop (stopover) van enkele dagen te maken op IJsland op de heen- en/of terugweg.

Vervoer vanaf het vliegveld

1. Huurauto vliegveld
Normaal doen we altijd bijna alles met de bus als we op reis zijn. Maar de beste manier om IJsland te verkennen is absoluut met een huurauto. Als je met twee of meer personen reist, is het in de meeste gevallen ook nog de voordeligste manier van reizen. Je kan wel met de bus, maar je bent dan veel minder flexibel. Ook is de bus in IJsland behoorlijk prijzig. De beste deals om een auto te huren, heb je vaak als je de auto ophaalt en inlevert op het vliegveld.

2. Bus Keflavik Airport (KEF) – Reykjavik
Als je niet van plan bent om een auto te huren (op het vliegveld), dan geven we je hieronder tips hoe je met de bus van het vliegveld in Reykjavik komt.

Zo reis je met de bus van Keflavik Airport (KEF) naar Reykjavik

Klik op het pijltje hieronder om de verschillende opties uit te klappen en te bekijken.

Bussen van Keflavik Airport (KEF) naar Reykjavik

Gewone bus vliegveld – Reykajvik

Flybus vliegveld – Reykjavik

Flybus Plus – direct naar je hotel

Reykjavik Airport

De meeste binnenlandse vluchten vertrekken vanaf Reykjavik Airport. Dit is de tweede luchthaven van IJsland.

Akureyri Domestic Airport (in het noorden)

Air Iceland Connect (onderdeel van Icelandair) is de enige luchtvaartmaatschappij die naar de luchthaven van Akureyri vliegt. De vlucht vanuit Reykjavik duurt ongeveer 45-60 minuten en gaat normaal gesproken meerdere keren per dag.

Bestemmingen
Je kunt vanaf Akureyri vliegen naar:

IJsland (5 bestemmingen)

Groenland (5 bestemmingen)

Egilsstaðir Domestic Airport (in het oosten)

Air Iceland Connect (onderdeel van Icelandair) is de enige luchtvaartmaatschappij die naar de luchthaven van Egilsstaðir vliegt. Normaal gesproken gaan er meerdere vluchten per dag van Reykjavik naar Egilsstaðir.

Bestemmingen
Naast Reykjavík, kun je vanaf Egilsstaðir ook naar Ísafjörður vliegen. En naar vier verschillende plaatsen in Groenland: Ilulissat, Nuuk, Narsarsuaq en Kulusuk.

Vliegmaatschappijen

Deze maatschappijen vliegen naar Keflavik International Airport (KEF):

 • Icelandair (vanaf Amsterdam)
 • Transavia
 • KLM
 • Lufthansa (goede deals vanaf Duitsland, zoals Berlijn, Frankfurt en München).
 • SAS (Scandinavian Airlines)
 • Wizz Air (bijvoorbeeld vanaf Dortmund in Duitsland)
 • EasyJet
 • Norwegian
 • Bekijk alle opties via Skyscanner

Tip
Ben je van plan om naar de USA/Noord-Amerika te vliegen? De nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland Icelandair biedt de mogelijkheid om een tussenstop (stopover) van enkele dagen te maken op IJsland op de heen- en/of terugweg.

Vervoer op IJsland

Auto huren in IJsland

Normaal gesproken reizen we bijna altijd met het openbaar vervoer. Maar om IJsland goed en op je eigen tempo te kunnen verkennen, kunnen we je alleen maar aanraden om een auto te huren. Huur dan wel een auto waarbij alle risico’s (dus zowel schade als je eigen risico) zijn afgekocht. Veel verhuurbedrijven/verzekeraars sluiten bepaalde schades uit of je betaalt alsnog een (hoog) eigen risico in het geval van schade. Vanwege alle natuurverschijnselen en soms ruige natuur in IJsland, is de kans op schade groter dan normaal. Er zijn namelijk een aantal onverharde wegen, waarmee je een stuk sneller een sterretje in je ruit oploopt (wat overigens vaak is uitgesloten van de verzekering). Ook kan je te maken krijgen met zandstormen en vulkanische as.

Onze tips:

 • Onbezorgd een auto huren via Sunny Cars (nul eigen risico en geen énkele uitsluiting – ook niet de sterretjes in je ruit of beschadigde onderkant van de auto).
 • Profiteer van de gratis flexservice actie: gratis wijzigen of annuleren!

Kaart met tankstations

De meest voorkomende tankstations zijn die van N1. Je vindt ze verspreid over het hele land.

Langs de grote wegen kan je elke 50 tot 100 kilometer wel een tankstation vinden. In het binnenland en in de hooglanden is het aantal tankstations beperkt. Ons advies: bekijk van te voren waar je kan tanken. Kom je in een gebied met weinig tankstations, neem dan het zekere voor het onzekere en gooi je tank vol bij elk tankstation dat je tegenkomt. Wil je meer informatie, bekijk dan de website van de ANWB.

Webcams wegen

IJsland heeft een heel handig systeem, waarbij je de conditie van de weg en de weersomstandigheden in de gaten kan houden via live webcams. Bekijk een overzicht met de wegen en webcams op deze website. Absoluut onmisbaar als het sneeuwt. Je kunt direct (en dus live) zien of de weg al is schoongeveegd of niet.

Met de bus IJsland rond

Als je met twee of meer personen reist en/of veel van het eiland wil zien, is het in de meeste gevallen voordeliger om een auto te huren dan om met het openbaar vervoer te reizen. Je kan wel met de bus, maar je bent dan veel minder flexibel. Buiten het hoogseizoen zijn je mogelijkheden beperkt. Ook is de bus in IJsland behoorlijk prijzig. Kijk hieronder voor de verschillende mogelijkheden:

Betaalbare supermarkt

IJsland is behoorlijk prijzig, helemaal als je ergens gaat eten. Door zelf boodschappen te doen ben je een stuk voordeliger uit. Helemaal als je dit doet bij de fijne en betaalbare supermarkt Bónus. Je vindt deze supermarkt op meerdere locaties in IJsland. Zie het kaartje hieronder voor een overzicht.

Accommodaties

Vroeg boeken & vergelijken
Je kan veel besparen op overnachtingen, als je ruim van tevoren boekt. Je hebt dan nog de meeste keuze en het is soms ook nog iets goedkoper. Ook willen we je aanraden om de prijzen en het aanbod op verschillende platforms, zoals booking.com en Airbnb te vergelijken.

Hoog- of laagseizoen
Bepaal wanneer je wilt gaan. In het laagseizoen liggen de prijzen een stuk lager, hou er wel rekening mee dat er weinig zonuren zijn en het snel donker wordt. Maar je hebt dan wel kans om het noorderlicht te spotten!!

Meer reistips voor IJsland

8 gratis dingen om te doen in IJsland
Low budget reizen in IJsland – Doe dit niet + goede alternatieven
Duiken in IJsland – Unieke ervaring in de Silfrakloof
Beste reistijd IJsland

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *