Jokulsarlon IJsland panorama

8 gratis dingen om te doen in IJsland

8 gratis dingen om te doen in IJsland

IJsland is niet de allergoedkoopste bestemming. Maar het is wel een hele mooie en indrukwekkende bestemming. Met onze tips hopen we je te kunnen laten zien dat IJsland echt de moeite waard is. Als je het goed aanpakt hoeft het niet onbetaalbaar te zijn. IJsland heeft zoveel fantastische natuurverschijnselen en deze zijn bijna allemaal gratis toegankelijk. Wij maakten een selectie van 8 leuke dingen die je kan doen in IJsland. Helemaal gratis.

Kaartje met de 8 gratis bezienswaardigheden

Klik hier voor een interactieve versie van de kaart in Google Maps.

1. Gratis in IJsland: een heleboel watervallen

Alle watervallen in IJsland zijn gratis te bezoeken. En dit zijn er veel! Een paar geweldige voorbeelden: Gullfoss, Godafoss, Skógafoss en Selfoss.

2. Jökulsárlón: drijvende ijsschotsen

Geniet van het ijsblokken en ijsschotsen spektakel bij Jökulsárlón. Dit is misschien wel het mooiste dat wij in IJsland hebben gezien. Omdat dit gletsjermeer uitkomt in zee, is er altijd beweging. De ijsschotsen drijven rond. Soms breekt er een stuk af. En om het af te maken zwemmen er ook nog zeehondjes tussendoor. Een magische en sprookjesachtige plek waar je wel uren zou kunnen blijven kijken.

3. Hiken op de Hverfell

Hiken op de zwarte Hverfell/Hverfjall krater is een activiteit die je zeker niet mag overslaan. Het is een bizar landschap, want er groeit niks. Je ziet alleen maar zwart gesteente om je heen. Eenmaal op de top aangekomen heb je een fantastisch en weids uitzicht. Helemaal gratis!

4. Hverir: stinkende en borrelende modderpoelen

Loop tussen de stinkende en borrelende modderpoelen bij Hverir. Dit is een hele bijzondere ervaring. De geuren of de stank (het is maar van welke kant je het bekijkt) in combinatie met het buitenaardse landschap, zal je niet snel vergeten. Het mooie is, dat ook deze plek helemaal gratis is én het zit heel dicht langs de weg. Je kan je auto parkeren en met een paar passen sta je tussen de modderpoelen.

5. Hiken langs de gletsjers van Skalafellsjökull

Sla het hiken langs de gletsjers van Skalafellsjökull niet over! Wij kregen deze tip bij onze accommodatie. Deze plek is niet zo bekend en we kwamen tijdens onze wandeling dan ook maar 4 andere mensen tegen. Je loopt heel dicht langs de gletsjer en hebt fantastische uitzichten. Omdat er hier bijna niemand is, voelt het nóg specialer om hier rond te lopen. Alsof al deze natuurpracht speciaal voor jou is gemaakt. Geweldig.

6. Vík: uitwaaien op het zwarte strand

Uitwaaien op het zwarte strand van Vík. Hoe vaak kom je nou op een zwart strand? Grijp je kans en geniet van deze bijzondere plek. Met aan de ene kant de bijzondere basaltformaties op het strand en aan de andere kant de rotsen in zee.

7. Loop over de Brú milli heimsálfa

De wat? De ‘Brú milli heimsálfa‘. Dit is de de brug tussen twee continenten. Deze brug verbindt het Europese continent met het Amerikaanse continent. Aan de ene kant van de brug sta je dus op het Europese continent. Loop je de brug over, sta je ineens op het Amerikaanse continent. De twee continenten worden gescheiden door een kloof die elk jaar iets breder wordt.

In het nationale park Thingvellir kan je ook duiken in de Silfrakloof, de kloof tussen de twee tektonische platen. Een gewéldige ervaring. Helaas niet gratis.

8. Strokkur: aanschouw het uitbarsten van de geiser

Het wonder van de Strokkur geiser aanschouwen is iets dat je ook zeker niet mag missen in IJsland. Ga overigens niet bij de Geysir wachten op een uitbarsting, die is namelijk al jaren geleden voor het laatst uitgebarsten. De Strokkur geiser daarentegen is wél heel actief. Deze spuit zijn water ongeveer elke 5 à 8 minuten omhoog. Soms tot wel 20 meter hoog. Het is echt zó indrukwekkend om dit proces te volgen. Eerst zie je een kleine bel ontstaan, die wordt steeds groter, totdat die bijna knapt en dan spuit het water er in een keer uit.

Artikelen IJsland

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *