Duiken in de Silfrakloof

Duiken in IJsland – Unieke ervaring in de kraakheldere Silfrakloof

Duiken in IJsland – Unieke ervaring in de kraakheldere Silfrakloof

Bij IJsland denk je niet meteen aan duiken, maar de Silfrakloof is een van de meest bijzondere plekken waar ik heb gedoken. Met een drysuit, in ijskoud en kraakhelder water, tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen in. Niet goedkoop, maar een fantastische ervaring. Mocht je eraan denken om ook op deze unieke plek te gaan duiken, lees dan verder voor alle informatie die je vooraf wilt weten. Je kunt er overigens ook voor kiezen om hier te gaan snorkelen.

De Silfrakloof: Waar ligt deze duikplek?

De Silfrakloof ligt in het Thingvellir (Þingvellir) nationaal park. Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart van de omgeving. De kloof ligt tussen twee tektonische platen in. De Euraziatische en de Noord-Amerikaanse plaat. De platen bewegen met een snelheid van ongeveer 2 centimeter per jaar van elkaar af.

De kans is groot dat je al dicht bij deze kloof bent geweest. Tijdens een bezoek aan het prachtige Thingvellir (Þingvellir) nationaal park kan je deze kloof namelijk al van bovenaf zien. Maar als je écht wilt genieten van dit natuurwonder, dan moet je toch echt het ijskoude water in.

Parkeerplaats
De ontmoetingsplaats voor het duiken bevindt zich op een parkeerplaats. Hier staan de auto’s van de tours en hier kleed je je ook om. Op deze parkeerplaats kan je je eigen auto niet neerzetten. Je moet daarvoor iets verder doorrijden naar ‘Thingvellir P5’. Bekijk hier de kaart (scroll naar onderen). Vanaf daar loop je in 5 minuten terug naar het ontmoetingspunt.

Reistijd
Mocht je vanaf Reykjavik komen met de auto, dan duurt de autorit ongeveer 50 minuten.

Betaald parkeren
Let erop, dat het betaald parkeren is in het park. Ook op P5. Een dagkaart kost ongeveer €5 (750 ISK voor een normale personenauto, update 2023) en kan je kopen bij de automaat of online. Check deze website voor meer/de meest recente info.

Wat kan ik zien in de Silfrakloof?

Vaak ga je duiken om prachtig gekleurde vissen te zien of om bijvoorbeeld haaien of walvissen te spotten. Om hier maar meteen duidelijk over te zijn: je vindt (over het algemeen) niets levends in het water bij de Silfrakloof. Je komt hier dan ook niet voor het wildlife.

Unieke beleving
Je komt hier voor de unieke beleving om tussen twee tektonische platen te duiken. Om te ervaren hoe het is om in dit kraakheldere water meer dan 100 meter zicht te hebben. En om te duiken in water met een temperatuur van nét boven het vriespunt met een drysuit aan. Een geweldige en unieke ervaring.

Wat kost het duiken en snorkelen in de Silfrakloof?

Prijs duiken
Het duiken op deze bijzondere plek is niet goedkoop. Het kost ongeveer €300 voor 2 duiken op een dag. Er zit dan een gebruikelijke pauze tussen de twee duiken in, zodat je lichaam weer even kan acclimatiseren. In deze pauze krijg je vaak een lunch/snack aangeboden om weer op kracht te komen. Je kunt ook slechts één duik maken, waarbij de kosten rond de €180 liggen.

Prijs snorkelen
Mocht je willen snorkelen, reken dan op ongeveer €110.

Pick up service (extra kosten)
Je kunt er ook voor kiezen om een pick-up service bij te boeken (vanaf je accommodatie), als je niet over een eigen auto beschikt. Uiteraard nemen de kosten daardoor wel iets toe.

Waar kan ik deze unieke duik boeken?

Er zijn meerdere aanbieders te vinden waar je de duiktour (of snorkeltour) kunt boeken. Check van tevoren wel altijd even de recensies, op bijvoorbeeld Tripadvisor. Je wilt natuurlijk wel met een betrouwbare maatschappij duiken. Safety first.

Goede ervaring: Magma dives
Ik boekte de duiktour bij Magma Dives en kan je deze maatschappij voor 100% aanraden. Eigenaar David Ramsay is uitstekend in de communicatie en een echte professional. Hij was ook degene die als dive master meeging tijdens het duiken. Ik had het geluk dat het een privétour werd, aangezien er niemand anders was die met hem dook die dag. Normaal gesproken is twee personen het minimum en 6 personen het maximum. Als je alleen bent, kan je hem altijd even mailen, bellen of appen over de mogelijkheden.

Wat moet je zelf meenemen naar de duikplek?

In principe wordt er voor alles gezorgd door de duikschool waar je de tour boekt. Maar het is vaak wel nodig om zelf wat extra dikke/warme kleren mee te nemen. Het klinkt wat vreemd en het is anders dan je waarschijnlijk gewend bent, maar je trekt veel warme kleren aan onder je drysuit. Check van tevoren even bij de duikschool welke kleding je moet meenemen en welke kleding zij voor je verzorgen. Je kunt niet van het duiken genieten als je van de kou alleen maar aan het bibberen bent onder water.

Extra inpakken
Ik had de volgende kledingstukken zelf meegenomen (en aan tijdens het duiken):

– dikke wollen sokken
– wollen shirt met lange mouwen
– lang thermo-ondergoed
– handschoenen

Naast het normale materiaal dat je altijd krijgt bij het duiken (en naast de kleren die ik zelf had meegenomen), kreeg ik nog dikke wanten en een onderpak aan (een soort enorme overall van nylon). Vrij warm als je nog niet in het water bent, maar zeer welkom als je eenmaal in het water ligt. Had ik al gezegd dat het water (ijs)koud was?

Tip: droge kleding
Neem ook droge kleren mee, en niet alleen maar de warme kleren die je aandoet tijdens het duiken zelf. Het kan namelijk gebeuren dat je drysuit niet helemaal waterdicht is. Het is dan wel prettig om na het duiken andere (droge) kleren te kunnen aantrekken.

Extra info
Meer informatie over het duiken op deze plek, waaronder de kleding die je moet meenemen, vind je in deze gids.

Is het moeilijk om te duiken in de Silfrakloof?

Dry suit
Het duiken in de Silfrakloof is niet heel moeilijk (er is bijvoorbeeld geen sterke stroming), maar het kan zijn dat je even moet wennen aan het duiken met een drysuit.

Vaardigheden
Het duiken met een drysuit vergt wat andere vaardigheden dan het duiken met een wetsuit. Je ligging in het water bepaal je namelijk door middel van de lucht in je drysuit. De lucht in je pak regel je met behulp van de inflator (op je borst) en deflator (op je arm). Dit betekent dat je je trimvest in principe niet meer nodig hebt.

Geen ervaring: trimvest
Ik had echter nul ervaring met het duiken in een drysuit, waardoor het mij werd aangeraden om mijn ligging in het water gewoon te regelen door middel van het trimvest (zoals je gewend bent bij duiken met een wetsuit). Dit ging prima.

Diepte
Op sommige plekken ga je wat dieper het water in, maar er zitten ook stukken bij waar je dichtbij het wateroppervlak zwemt.

Check vereiste ervaring vooraf
Bij de meeste duikscholen zie je online staan dat je ervaring moet hebben in het duiken met een drysuit, voordat je mag duiken in de Silfrakloof. In mijn geval werd hier niet moeilijk over gedaan. Check van tevoren dus even bij de duikschool wat er precies vereist is (ook als ze hierover online al informatie geven).

Het meest zware onderdeel van de duik: lopen

Onder water was het alleen maar genieten, maar het zwaarste gedeelte van het duiken in de Silfrakloof speelt zich boven water af.

Afstand valt mee
De afstand van de parkeerplaats (waar je je omkleedt) naar het punt waar je het water ingaat, is ongeveer 150 meter. De afstand van het eindpunt van de duik, terug naar de parkeerplaats, is ongeveer 400 meter.

Zwaar beladen
Normaal is deze afstand geen probleem, maar in dit geval ben je vollédig ingepakt (zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, heb je nogal veel aan), ben je volgehangen met gewichten om je middel en enkels en heb je een zware zuurstoffles op je rug. Deze stukjes lopen waren best wel even pittig. Aangezien ik twee duiken deed, moest ik deze stukken 2 keer afleggen.

Fotomomentje
Tijdens de wandeling kom je trouwens langs een geweldig verkeersbord, met daarop een overstekende duiker. Meer voor de lol dan echt noodzakelijk. Er komt hier bijna geen verkeer langs. Wél leuk voor de foto.

Welke faciliteiten vind je op de duikplek?

Het ontmoetingspunt voor het duiken ligt op een parkeerplaats, op wandelafstand (5 minuten) van de parkeerplaats waar je je eigen auto kunt parkeren (‘Thingvellir P5’). Op deze ontmoetingsplek maak je je gereed voor de duik.

Je kleedt je om bij de auto (en indien gewenst kan je dit in de auto doen). Na het duiken gaan alle spullen weer mee de auto in en is het wederom een verlaten parkeerplaats. Verwacht hier dus niet veel andere faciliteiten.

Je vindt op de parkeerplaats twee wc’s. Neem voor de zekerheid wel zelf een rolletje wc-papier mee.

Alternatief: snorkelen in de Silfrakloof

Zoals ik al schreef, kan je er ook voor kiezen om te gaan snorkelen in de Silfrakloof. Dit kost ongeveer €110 per persoon en is dus wat goedkoper dan duiken. Uiteraard is dit ook de enige optie, als je niet over het juiste PADI certificaat beschikt, of net niet zeker genoeg bent om hier te duiken.

Zelfde route, minder diep
Tijdens het snorkelen leg je eigenlijk dezelfde route af als tijdens het duiken. Je kunt alleen minder diep het water in. Voor de ervaring hoeft dit zeker niets uit te maken. Je ligt nog steeds in het ijskoude water, tussen de tektonische platen en ervaart nog steeds het verre zicht dat je hebt onder water. Het is alleen net iets minder extreem allemaal.

Bij Magma Dives kan je ook een snorkeltour boeken.

Duiken is prijzig, maar gelukkig zijn er ook genoeg gratis dingen om te doen en te zien in IJsland. Wil je weten welke? We hebben 8 gratis dingen om te doen voor je op een rij gezet.

Plattegrond van de omgeving

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *