Gletsjer IJsland

Beste reistijd IJsland – dit zijn de beste maanden om IJsland te bezoeken

Beste reistijd IJsland

IJsland is zowel een prachtige vakantiebestemming in de zomer als in de winter. Je kan daardoor in principe het hele jaar door deze fantastische bestemming bezoeken. De beste reistijd voor IJsland is met name afhankelijk van wat je wil gaan zien en doen. Vandaar dat we hieronder meerdere beste reistijden aangeven, uitgesplitst in 4 categorieën: noorderlicht, bezoek aan het binnenland/warmer weer, walvissen spotten en algemeen.

Beste reistijd voor het noorderlicht in IJsland

September tot half april

Kom je naar IJsland voor het noorderlicht, dan moet je het eiland bezoeken in een van de donkere wintermaanden. Op de kortste dag van het jaar (21 december) is het maar ongeveer 4 uur licht (tegenover 21 daglichturen op 21 juni). Van september tot half april heb je de meeste kans om het noorderlicht te spotten. Uiteraard moet je nog steeds geluk hebben dat het onbewolkt is. Garanties op het noorderlicht heb je hierdoor nooit. Gok dus niet op één specifieke dag, maar spreid je winkansen.

Temperatuur in de wintermaanden
Doordat IJsland omringd is door de zee, wordt het niet enorm koud in de winter. Gemiddeld ligt de temperatuur rond het vriespunt. Hou wel rekening met koude nachten.

Wegconditie via webcam
Wil je de wegcondities in de gaten houden? Dat kan. Er staan overal camera’s langs de weg, zodat je online live kunt zien of de wegen sneeuwvrij zijn. Je kunt de wegcondities ook in de gaten houden op de officiële website van de Icelandic Road and Coastal Administration. Wij vonden dit echt super handig.

Beste reistijd binnenland IJsland en warmer weer

Juni t/m augustus

In de wintermaanden (en ook nog aan het begin van de IJslandse zomer in april) heb je grote kans dat het koud is, dat het sneeuwt én dat het binnenland redelijk op slot zit (tenzij je over een omgebouwde Superjeep beschikt). Je kunt dus in principe ‘alleen’ over de ringweg rijden, inclusief de vertakkingen. Ook dan zie je heel erg veel van dit prachtige eiland. Maar als je de zekerheid wil dat het binnenland goed toegankelijk is, dan is de beste reistijd in de maanden juni, juli en augustus. Het is dan ook het warmst (nog steeds maar gemiddeld zo’n 14 graden). Maar ook het drukst en het duurst. Dit is het echte hoogseizoen. Wil je niet per se het binnenland in, of wil je zo goedkoop mogelijk reizen door IJsland, dan adviseren we je om deze maanden te vermijden.

Beste reistijd voor walvissen spotten in IJsland

Mei t/m september

Het hele jaar door heb je de kans om walvissen te spotten in IJsland. In de wat warmere maanden is die kans echter wel groter. De beste tijd om walvissen te spotten zijn dus de maanden mei t/m september/oktober.

Húsavik – the place to be
De plaats Húsavík, in het noorden van IJsland, wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd. Hier heb je waarschijnlijk de meeste kans om deze geweldige dieren van dichtbij te aanschouwen.

Beste reistijd IJsland over het algemeen

Mei

Als je niet specifiek op zoek bent naar het noorderlicht, naar het spotten van walvissen of een bezoek aan het binnenland, dan is de maand mei een perfecte maand om IJsland te bezoeken. Dit is dan ook (niet toevallig) de maand dat wij IJsland bezochten.

De perfecte maand
In mei is de IJslandse zomer net begonnen en de echte kou is verdwenen. Je profiteert echter nog wel van de winter, doordat het eiland op veel plekken nog (gedeeltelijk) bedekt is met sneeuw. Juist die sneeuw maakt het landschap adembenemend mooi. Met wat geluk valt er hier en daar ook nog een nieuw laagje sneeuw, zodat je je van het ene op het andere moment in een winterwonderland waant. Er zijn als het goed is ook voldoende dagen met een strakblauwe lucht. Verder is het nog niet heel druk en liggen de prijzen nog niet zo hoog als in het hoogseizoen (in de maanden juni-augustus).

Niet alle wegen toegankelijk
Hou er dus wel rekening mee dat je het binnenland nog niet kunt bezoeken (tenzij je een speciale Superjeep hebt) en dat bepaalde (kleinere) wegen soms gesloten zijn. Dit maakt eigenlijk helemaal niets uit, omdat er nog zóveel mooie plekken overblijven om te bezoeken. De grotere wegen worden goed sneeuwvrij gehouden en er staan overal webcams, zodat je online live kunt zien of de wegen sneeuwvrij zijn. Je kunt de wegcondities ook goed in de gaten houden op de officiële website van de Icelandic Road and Coastal Administration. Wij vonden dit echt ideaal en heel erg bruikbaar. Doe er je voordeel mee.

Meer artikelen over IJsland

8 gratis dingen om te doen in IJsland
Duiken in IJsland – Unieke ervaring in de Silfrakloof

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *