Gieljan uitzichtpunt Sumidero Kloof Mexico

Reizen naar Mexico – De corona maatregelen op een rijtje

Reizen naar Mexico – De corona maatregelen op een rijtje

Mexico is eigenlijk altijd open geweest voor toeristen tijdens de corona pandemie. We krijgen best veel vragen over de huidige situatie in Mexico omtrent corona. Daarom hebben we de corona maatregelen voor Mexico voor je op een rijtje gezet. Inclusief de (test)eisen voor een terugkeer naar Nederland. Daarnaast ook nog wat andere tips voor een reis naar Mexico, die ook zonder Covid-19 handig zijn. Dus ben je van plan om binnenkort naar Mexico te reizen, lees dan verder om de corona maatregelen te bekijken.

Laatste update van dit artikel: 20 mei 2022

Welke corona maatregelen gelden er in Mexico?

Gelden er (in)reisbeperkingen voor Mexico?

Er zijn geen beperkingen aan het binnenkomen van Mexico of het reizen in Mexico zelf. Het is natuurlijk wel belangrijk voor alle internationale reizigers om preventieve maatregelen op te volgen (handen wassen, afstand houden, etc.) en goed op de hoogte te blijven van de situatie. Uiteraard kunnen de maatregelen veranderen.

Stoplichtsysteem

Mexico hanteerde een stoplichtsysteem (‘semáforo’) met 4 kleuren: rood, oranje, geel en groen. Elke staat kreeg een bepaalde kleur afhankelijk van het aantal besmettingen. De pagina met het stoplichtensysteem is op dit moment niet meer beschikbaar.

Kaart van 18 april – 1 mei 2022:

Korte samenvatting per kleur:

Rood: Alleen essentiële economische activiteiten zijn toegestaan. Bars kunnen gesloten zijn.
Oranje: Naast essentiële economische activiteiten mogen bedrijven in niet-essentiële economische activiteiten met 30% van het personeel werken. Openbare ruimtes zijn geopend met een beperkte capaciteit.
Geel: Alle werkzaamheden zijn toegestaan. Open openbare ruimte zijn geopend en gesloten openbare ruimten mogen met verminderde capaciteit worden geopend. Net als bij de andere verkeerslichtkleuren, moeten de activiteiten worden uitgevoerd met de basis preventiemaatregelen en maximale zorg voor mensen met een hoger risico.
Groen: Alle activiteiten zijn toegestaan.

De corona maatregelen per staat

Iedere staat kan eigen coronamaatregelen hanteren/invoeren. Check deze website voor meer informatie over de geldende maatregelen van de meest bezochte staten in Mexico.

 • Op de website van de Amerikaanse ambassade in Mexico vind je per staat een overzicht van de geldende beperkingen in die betreffende staat. Scroll op die pagina naar onderen toe, totdat je bij het gedeelte met de blauw/groene achtergrond komt. Daar vind je deze informatie.

Algemene corona & hygiëne regels

 • Houd afstand (1,5 tot 2 meter)
 • Was regelmatig je handen met water en zeep, gedurende minimaal 20 seconden
 • Niezen of hoesten in de binnenhoek van de elleboog
 • Houd je huis geventileerd en schoon
 • Reinig veelgebruikte gebruiksvoorwerpen en oppervlakken
 • Draag een mondkapje op plekken waar je geen afstand kan houden. In de praktijk: in het openbaar vervoer, winkels en supermarkten is een mondkapje verplicht.
 • Gebruik desinfecterende handgel

De corona maatregelen in Mexico in de praktijk

In de praktijk komen de huidige corona maatregelen in Mexico op het volgende neer:

Winkels en supermarkten
In winkels en supermarkten is een mondkapje verplicht. Meestal krijg je bij de ingang gel om je handen te ontsmetten en vaak wordt je temperatuur ook opgemeten (bij je voorhoofd of onderarm).

Openbaar vervoer
In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht. In de grote steden houdt iedereen zich hieraan. Zo draagt iedereen – zonder uitzondering – in de metro in Mexico City een mondkapje. Maar hoe kleiner de bus en hoe meer locals uit kleine dorpjes, hoe minder mensen een mondkapje dragen.

Buitenlucht
Op sommige plekken lijkt iedereen buiten een mondkapje te dragen, op andere plekken weer niet. Het lijkt officieel niet verplicht (mits je afstand tot anderen kan houden), maar check dit altijd even bij iemand op de plek van je bestemming. Tenzij het echt druk was in een stadscentrum, droegen wij buiten eigenlijk nooit een mondkapje. Je komt vaak politie tegen op straat, maar we zijn hier nog nooit op aangesproken.

Onze tip:
Zorg dat je altijd een mondkapje en een flesje desinfecterende handgel bij je hebt, als je de deur uit gaat.

Handige websites informatie corona Mexico

Onderstaande websites kan je gebruiken om op de hoogte te blijven van de actuele corona maatregelen en ontwikkeling in Mexico.

Stoplicht, cijfers en maatregelen

Reisadviezen

Mexico binnenkomen: regels en visum

PCR-test nodig?

Mexico is een van de landen waar je geen negatieve (PCR-)test hoeft te hebben om het land binnen te komen (ook als ongevaccineerde).

Gezondheidsverklaring?

Sinds maart 2022 is het niet meer nodig om de (uitgebreide) digitale gezondheidsvragenlijst in te vullen, voordat je naar Mexico vertrekt.

Tot 180 dagen – geen visum nodig

Voor ons als Nederlanders/Europeanen is het erg makkelijk om Mexico binnen te komen. Als je van plan bent om minder dan 180 dagen in Mexico te blijven, dan hoef je geen visum aan te vragen. Je hoeft alleen bij binnenkomst een immigratieformulier in te vullen en je krijgt een stempel in je paspoort. Het formulier krijg je – als het goed is – in het vliegtuig uitgereikt.

Algemeen
Het volgende is aan te raden:

 • een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is
 • een doorreis- of retourticket: zie hieronder onze gouden tip over ‘onward ticket

Retour- of doorreisticket nodig?

De immigratie-instanties kunnen je vragen om het doel van je reis aan te tonen. Het is daarbij voor de immigratie belangrijk dat je aantoont dat je de toegestane 180 dagen niet zult overschrijden. Dit kan bijvoorbeeld met een retour- of doorreisticket.

Tekst van de ambassade
“Desalniettemin moet u bereid zijn om vragen van de immigratie-autoriteiten met betrekking tot uw reisdoeleinden nauwkeurig te beantwoorden en te bewijzen dat u niet van plan bent de toegestane 180 dagen te overschrijden. Het is daarom niet aan te raden om met een enkeltje te reizen, tenzij je op een andere manier kunt aantonen dat je het land voor die periode zult verlaten.

Bijvoorbeeld met vliegtuig-/bustickets naar andere bestemmingen, hotelreserveringen in andere landen, etc. Houd er rekening mee dat toelating tot Mexico (net als voor elk ander land) onderworpen is aan de definitieve goedkeuring van immigratieambtenaren op het punt van binnenkomst, die de autoriteit hebben om de authenticiteit van alle documenten en de waarheidsgetrouwheid van de informatie die u verstrekt te verifiëren.”

Onze ervaring
Wij gingen voor 88 dagen naar Mexico en kregen zonder problemen een visum voor 180 dagen. De medewerker van de douane stelde ons alleen een aantal vragen. Of we al eerder in Mexico geweest waren, hoe lang we wilden blijven en wat ons plan was.

We vlogen vanuit Portugal (en via Madrid) naar Mexico. Op de luchthaven van Madrid werd ons (door de vliegmaatschappij) wel verzocht een retourticket te laten zien. Dit ticket hadden we, zodat we niet weten wat er was gebeurd als we het niet hadden gehad. De ervaring van overige reizigers leert ons dat je dan nog steeds geen probleem hebt, als je maar kunt aantonen dat je niet langer dan 180 dagen blijft. Garanties kunnen we je uiteraard niet geven.

Onward ticket
Toen we van de Dominicaanse Republiek naar Colombia wilden vliegen, hadden we alleen een enkele reis geboekt. We mochten er niet door om in te checken. We kochten toen een online ticket via www.onwardticket.com, je boekt dan voor €14/$14 een echt ticket dat na 48 uur automatisch geannuleerd wordt.

Visum nodig: langer dan 180 dagen in Mexico

Als je van plan bent om langer dan 180 dagen in Mexico te blijven en/of als je een of andere betaalde activiteit gaat uitoefenen (‘als je een betaling of salaris ontvangt van een Mexicaanse werkgever voor een professionele dienst’), dan heb je wel een visum nodig.

Weer terug naar Nederland: test vereist?

Geen eisen vanuit de Nederlandse overheid
Sinds 23 maart 2022 gelden er geen eisen meer voor een terugkeer naar Nederland. Als EU-burger heb je geen test-, vaccinatie- of herstelbewijs meer nodig om Nederland in te komen.

Eisen luchtvaartmaatschappij en overstappen
Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra/andere eisen stelt. Zij zijn degene die de check doet. Vraag dit dus altijd na, voordat je terugvliegt! Hou ook de wijzigingen in de gaten van de Nederlandse overheid. Let vooral op met een eventuele overstap in een ander land. Ook bij een overstap kan een ander land bepaalde aanvullende eisen stellen, zoals een vaccinatie of negatieve test.

Gezondheidsverklaring
De Nederlandse overheid eist sinds 19 april 2022 geen gezondheidsverklaring meer bij terugkomst naar Nederland.
Let op: bij een overstap kan het wél mogelijk zijn dat je een gezondheidsverklaring moet invullen voor het land waar je overstapt.

Geen thuisquarantaine
Er geldt geen verplichting meer tot thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. 

Advies aan iedereen
Sinds 19 april 2022 is het geen dringend advies meer van de overheid om een zelftest te doen, voordat je weer anderen gaat ontmoeten of weer naar werk/school gaat. Heb je klachten? Doe dan wél een zelftest.

Andere vaccinaties voor Mexico

Iedereen houdt zich nu vooral bezig met de vaccinaties tegen Covid-19. Maar ga je voor kortere of langere tijd op reis (naar Mexico of een andere verre bestemming), dan heb je misschien ook nog een aantal andere vaccinaties nodig. Bekijk de informatie hieronder.

Reisadvies Mexico

Het algemene reisadvies voor Mexico is sinds 16 februari 2022 weer (grotendeels) geel. Maar naast corona zijn er in Mexico ook veiligheidsrisico’s waar je rekening mee moet houden. Bekijk voordat je plannen gaat maken het reisadvies voor Mexico van Buitenlandse zaken. Niet alle regio’s zijn namelijk even veilig, vooral niet als je met een auto op pad gaat. Bepaalde gebieden in het land zijn dan ook oranje (en zelfs rood) in het reisadvies, vanwege veiligheidsredenen.

Onze tip: meld je aan bij Buitenlandse Zaken

Als je je aanmeldt en/of registreert bij Buitenlandse Zaken, krijg je automatisch bericht per e-mail of in de app als het reisadvies verandert. Heel fijn, helemaal in deze onzekere tijden. Ook handig voor andere onvoorziene situaties.

Reisverzekering bij (eventueel) oranje reisadvies

Ondanks dat het algemene reisadvies voor Mexico sinds 16 februari 2022 weer geel is, kan niet worden uitgesloten dat het reisadvies van Jordanië weer oranje wordt. Daarom blijft het verstandig om een reisverzekering te nemen die ook in oranje gebieden dekking biedt. Er zijn namelijk verzekeraars die bij een oranje reisadvies geen énkele dekking bieden. En er zijn er ook een aantal die wel dekking bieden, maar niet bij coronagerelateerde schade.

Check even onze blog hierover:
Reisverzekering – Deze verzekeraars bieden wél dekking bij een oranje reisadvies

Is Mexico veilig?

Onze ervaring is van wel. Wij hebben ons in 3 maanden reizen door Mexico super veilig gevoeld. En wij hebben zelf geen gekke situaties meegemaakt. De mensen zijn aardig en behulpzaam. Uiteraard hebben we de randjes niet opgezocht en ons gehouden aan de ‘standaardregels’:

 • Wees voorzichtig en let op (elkaar en je spullen)
 • Vraag (voor aankomst) advies aan je accommodatie
 • Ga niet ‘s avonds door wijken lopen die je niet kent
 • Neem een taxi/uber als je niet zeker weet waar je heen moet/of een plek veilig is
 • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee
 • Doe een slotje op je tas als je niet continu zicht hebt op je spullen (bijvoorbeeld in de bus)

ONLINE BESTELLEN GEBRUIK ONZE LINKJES

Als je online iets gaat boeken of bestellen, zouden we het heel tof vinden als je dat doet via een van onze linkjes. Een handig overzicht per categorie vind je op deze pagina:

GRATIS DONEREN GOED DOEL

Het kost jou niks, maar wij krijgen een kleine vergoeding voor promotie. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze website te onderhouden en meer tips en informatie te delen. En we doneren 33% aan de Sampath Foundation in Sri Lanka.

Inspiratie voor Mexico

We hebben al veel mooie dingen gezien en heerlijke dingen geproefd in Mexico. Onze tips willen we graag met je delen. Check daarvoor ook onze Instagram highlights van Mexico.

Geld besparen in het buitenland

Tip: Geld besparen met Vivid
Bij betalingen in een andere valuta, kost het je altijd extra geld. Vaak wordt je geld omgewisseld van euro naar dollar en dan naar de Mexicaanse peso (of een andere valuta). Niet bij Vivid. Wij zijn fan van Vivid. Waarom? Vivid is een online betaalsysteem, met een gratis (online en/of fysieke) Visa debit/creditcard, via een Duitse bank. Je kan aparte potjes aanmaken voor verschillende valuta, zodat je kan betalen in de gewenste valuta. Je krijgt hierdoor meer waarde voor je geld. Meld je gratis aan via onze link, besteed €20 en krijg €20 welkomstkorting. Ook krijg je cashbacks op wat je uitgeeft (thuis en op reis). Dat is snel en makkelijk verdienen/besparen!

Goede voorbereiding

Bereid je vast voor op jouw reis of vakantie naar Mexico met de volgende items:

De inhoud van deze pagina is zorgvuldig samengesteld, maar check altijd zelf vooraf de meest recente regels op de websites van de overheid. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 commentaren