Schildpad duiken op Cyprus

Cyprus: een veelzijdige bestemming om te duiken en te snorkelen

Cyprus: een veelzijdige bestemming om te duiken en te snorkelen

Heb je wel eens aan Cyprus gedacht als duikbestemming? Hou je van duiken, dan zit je op Cyprus goed. Het is een veelzijdige bestemming om te duiken. Je kunt hier niet alleen duiken met schildpadden en zeepaardjes, maar je vindt er ook grotten (voor beginnende duikers) en de Zenobia: een scheepswrak dat in de top 10 scheepswrakken van de wereld staat (voor gevorderde duikers). En houdt je reisgenoot niet van duiken? Geen probleem, er zijn hier op Cyprus genoeg mogelijkheden om te snorkelen of om gewoon heerlijk op het strand te liggen. Met de meeste zonuren van Europa, is Cyprus ook in de winter een ideale bestemming voor een zonvakantie.

4 redenen om te duiken op Cyprus

1. Shore dives

Cyprus is een perfecte ‘instap’ bestemming als het op duiken aankomt. Veel plekken zijn vanaf de kant te bereiken, de zogenoemde ‘shore dives’. Je loopt dus gewoon het water in en kan dan meteen aan je duik beginnen.

Ideaal: geen boot nodig
Je hoeft niet eerst met een boot naar een duikplek te varen. Ideaal als je je nog niet zo zeker voelt tijdens het duiken. Maar ook voor de geoefende duiker levert het voordelen op. Je hebt namelijk geen gedoe met een boot en zeeziekte.

2. Ondiepe duiken mogelijk

Een ander voordeel voor beginners, is dat er op Cyprus genoeg duikplekken zijn die relatief ondiep zijn. Zo duik je bijvoorbeeld op 6 meter diepte al met schildpadden. Maar ook de meer geoefende duikers kunnen hier goed uit de voeten, bijvoorbeeld met een duik naar de Zenobia (scheepswrak), op een diepte van ruim 40 meter.

3. Combinatie met een road trip

Cyprus is redelijk overzichtelijk. Met een huurauto maak je eenvoudig een ‘rondje Cyprus’. Ook met de bus is het overigens goed te doen (dit hebben wij gedaan). Je komt dan niet op álle plekken, maar het systeem van de bussen is betrouwbaar en op de website van Cyprus by bus is alle informatie overzichtelijk te vinden.

De échte highlights op Cyprus zijn wat ons betreft op één hand te tellen, zodat je tijdens je rondje Cyprus prima een of meerdere dagen kunt inplannen om te gaan duiken (of snorkelen).

4. Strand en resorts

Cyprus (vooral het zuidelijke deel) is wel echt een toeristische vakantiebestemming vol resorts. Vooral langs de kustlijn vind je enorm veel grote(re) hotels, bijvoorbeeld in Paphos en Ayia Napa. Je moet ervan houden, maar het kan ideaal zijn als jij van duiken houdt en je partner graag de hele dag aan het zwembad of het strand ligt. Overigens zijn er ook zeker een aantal leuke dingen om te zien en doen op Cyprus, waar je (binnenkort) meer over leest op deze website.

3 leuke plekken om te duiken op Cyprus

Je kan op veel plekken op Cyprus duiken, maar het gebied rondom Ayia Napa, Pernera en Cape Greco is de meest populaire plek (in het oosten van het eiland). Er zijn hier veel verschillende spots waar je kan duiken. We pakken er drie uit, maar er zijn er veel meer, zoals je kan zien op de kaart hieronder.

1. Green Bay – schildpadden & onderwater museum
Deze plek staat vooral bekend om z’n schildpadden. Je wandelt vanaf het strand de zee in en na 5 minuten duiken heb je al kans om een schildpad te zien, bijna gegarandeerd. Wat wil je nog meer… Je kunt hier trouwens ook goed snorkelen, als je geen duiker bent. Ook is er een onderwater museum met een aantal beelden te vinden in Green bay.

2. Zenobia wrak
Dit wrak ligt wat meer zuidelijker dan de twee plekken hiervoor, voor de kust van de stad Larnaca.

Het wrak is (officieus) uitgeroepen tot 1 van de 10 beste wrakken ter wereld om te duiken. Vanwege de diepte – ruim 40 meter – heb je wel minimaal een PADI Advanced Open Water brevet nodig (of het equivalent hiervan van bijvoorbeeld SSI).

Heb je dit brevet nog niet, maar wil je wel graag bij het wrak duiken? Dan is Dive Stop Cyprus de ideale plek om in twee dagen je brevet te halen en om vervolgens aan het einde (en als onderdeel) van deze cursus naar het wrak te duiken. Zo sla je twee vliegen in één klap.

3. Caves & Tunnels
Soms heb je voor een duik in grotten een speciale training nodig, maar hier niet. Niet omdat ze hier niets om veiligheid geven, maar omdat het kleine en simpele grotten zijn waar je doorheen duikt. Helemaal niet spannend, maar leuk voor de afwisseling. Verder vind je hier ook genoeg onderwaterleven, waaronder zeepaardjes. De grotten en tunnels zijn te vinden bij het schiereiland Cabo Greco.

Heb je ook gedoken op Cyprus? Laat ons dan even weten wat jouw favoriete plek was!

Leuke plekken om te snorkelen op Cyprus

Green Bay
Deze plek is niet alleen ideaal voor (beginnende) duikers, maar vanwege de (on)diepte ook om te snorkelen. Je loopt vanaf het strandje zo het water in en ook met het snorkelen heb je grote kans om vrijwel direct schildpadden te spotten. De foto van de schildpad in dit artikel is gemaakt tijdens het snorkelen.

Tip: Als je vroeg in de ochtend gaat heb je de grootste kans om schildpadden te spotten. De meeste duikers komen vanaf 10.00 uur. Dus ga voor die tijd als je in alle rust rond wil zwemmen.

  • Bekijk de locatie van Green Bay op Google Maps.
  • Je kan hier komen met bus 101 vanuit Ayia Napa, maar met een huurauto is het makkelijker en ben je flexibeler.

MUSAN
Het onderwatermuseum MUSAN in Ayia Napa, is geopend in juli 2021. Het is een plek waar je vanaf de kust makkelijk naar toe kunt zwemmen om te snorkelen. Ook hier wandel je weer vanaf het zandstrand het water in en na ongeveer 10 minuten zwemmen vind je dit museum. Het zit wel op een meter of 10 diep, maar van bovenaf kan je alles prima zien. Kom je liever dichterbij? Dan kan je ook een duik naar deze plek boeken.

Tip: Als je zeker weet dat je gaat snorkelen, neem dan je eigen snorkelset of snorkelmasker mee. Dit scheelt weer zoeken & huurkosten. Bij de Decathlon heb je al een snorkel + duikbril voor €9,99!

Welke duikschool moet je kiezen?

Er zijn veel duikscholen op Cyprus en ze vinden zichzelf natuurlijk allemaal de beste. Hierdoor kan het soms lastig kiezen zijn.

Mooiste duikschool
Natuurlijk hebben we niet alle duikscholen op Cyprus bezocht, maar we durven met zekerheid te zeggen dat Dive Stop Cyprus de best georganiseerde duikschool van het eiland is. Wij hebben elk geval nog nooit een mooiere en strak georganiseerde duikschool gezien dan deze en we hebben er al best veel van binnen gezien.

Kwaliteit
Maar misschien nog wel belangrijker: het materiaal dat ze gebruiken is echt top, het personeel is vriendelijk en veiligheid gaat boven alles. Eigenlijk vind je hier alles wat je wilt. En gelukkig heeft het geen invloed op de prijs. Die ligt gelijk aan de prijzen bij andere duikscholen voor losse duiken of cursussen. Zo betaal je bijvoorbeeld €38 per duik (als je er 2 boekt). Check hier de actuele prijzen.

Te veel lovende woorden? Misschien, maar er is absoluut niks aan gelogen en dik verdiend.

Neem contact op met Dive Stop Cyprus

Wil je een duik boeken of twijfel je nog ergens over? Stuur dan gewoon even een (Whatsapp)berichtje aan eigenaar en instructeur Will Stratford. Hij regeert snel, is erg behulpzaam en heeft heerlijke Britse humor.

Mobiele nummer: +357 96 039632
Website: divestopcyprus.com
E-mail: dive@divestopcyprus.com

Meer inspiratie voor duiken op mooie plekken

Bekijk al onze blogs over duiken.
Bijvoorbeeld in Jordanië, Mexico of IJsland.

Meer inspiratie voor Cyprus?
Bestel de Lonely Planet & bekijk onze blogs over Cyprus.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren