Vlaggen Turkije en Turkse deel Cyprus

Bezoek het Turkse (noordelijke) deel van Cyprus – Authentieker, rustiger en goedkoper

Bezoek het Turkse (noordelijke) deel van Cyprus – Authentieker, rustiger en goedkoper

Voordat wij naar Cyprus gingen, wisten we niet zo goed of het makkelijk was om ook op het Turkse deel van Cyprus te reizen. Eenmaal daar, bleek het heel makkelijk om de grens over te steken en werden we enorm verrast door de schoonheid en puurheid van het noorden. En om meteen een verkeerde aanname weg te nemen: het is 100% veilig in het noorden van Cyprus. In dit artikel geven we je enkele tips over een bezoek aan het Turkse (noordelijke) deel van Cyprus.

Een stukje geschiedenis

We slaan een stukje (bloederige) historie over en beginnen in 1925, het jaar waarin de Britten het eiland Cyprus annexeerden. De Grieks-Cyprioten wilden op dat moment (nog steeds) een hereniging met Griekenland, wat leidde tot verschillende conflicten tussen Grieken, Turken en de Britten.

Onafhankelijkheid
In 1960 werd Cyprus een onafhankelijke staat. Dit is ook het jaar waarin Nicosia de hoofdstad van het eiland werd. In 1974 vond er een poging tot een staatsgreep door het leger plaats, wat ertoe zou moeten leiden dat Cyprus Grieks zou worden. Dit zorgde er echter voor dat de Turken Cyprus binnenvielen. Turkije bezette vervolgens het deel waar de Turks-Cyprioten oververtegenwoordigd waren. Kort daarop werd de onafhankelijkheid van het Turkse deel van Cyprus uitgeroepen.

Indrukwekkend: bezoek spookstad Famagusta in het noordelijke deel van Cyprus

Veilige situatie
Tot op heden is het nooit gekomen tot een hereniging of een échte oplossing voor het geschil tussen het noorden en het zuiden van het eiland. Wie hiervan de schuldige is, daar laten we ons niet over uit en hier zijn de meningen ook flink over verdeeld. Van een oorlog of onveilige situatie is echter geen enkele sprake meer. Het komt er eigenlijk op neer dat beide kanten elkaar nu gedogen. De grens in de hoofdstad Nicosia bestaat bijvoorbeeld uit een zone (een strook land) die bewaakt wordt door de Verenigde Naties. Het ziet er wat vreemd uit als je door Nicosia loopt, maar het is hier 100% veilig.

Hoe steek je de grens over tussen het Griekse en Turkse deel

Er zijn meerdere grensovergangen tussen het Griekse en het Turkse deel op Cyprus. Bij de meeste grensovergangen kan je alleen maar met een auto de grens over (en dus niet te voet). De meest gangbare – en makkelijke – overgang vind je in de hoofdstad Nicosia, bij de Ledra (ook wel: Lidras) grensovergang. Hier loop je – midden in het centrum – eenvoudig de grens over. Je hoeft alleen maar je paspoort te laten zien en dat was het. Het kost je nog geen minuut van je tijd.

Met de huurauto de grens over
Heb je een huurauto, check dan eerst goed of het is toegestaan om naar het Turkse deel van Cyprus te rijden. Vaak is dit namelijk uitgesloten. Maar niet getreurd, je kunt je auto ook in het zuidelijke deel van Nicosia parkeren, te voet de grens oversteken en met de bus een paar dagen het noordelijke deel van Cyprus verkennen.

Let op: je betaalt met Turkse Lira

Ondanks dat je nog steeds op Cyprus bent, is de officiële munteenheid op het Turkse deel van Cyprus niet meer de Euro, maar de Turkse Lira.

Tip: euro’s wisselen
Heb je nog geen Turkse Lira, dan kan je ook met euro’s betalen. Vaak betaal je dan wel iets meer. Je kan heel makkelijk geld wisselen (of pinnen) bij een van de wisselkantoren of banken in Kyrenia of Nicosia-noord. Onze ervaring is dat je de beste koers krijgt als je cash geld omwisselt bij een van de vele wisselkantoortjes.

Het noorden van de hoofdstad Nicosia

De grens tussen het noorden en zuiden van Cyprus loopt door hoofdstad Nicosia. Het is erg makkelijk om deze grens over te steken. Nadat je de grens bent overgestoken, kom je meteen in een andere wereld terecht. Het noordelijke deel van Cyprus identificeert zich (vanzelfsprekend) meer met de Turken dan met de Grieken (alhoewel het nog wel een stuk gecompliceerder ligt dan dit) en dat is ook direct te merken. Zowel qua straatbeeld als qua aanbod van het eten. Wat je óók merkt, is dat het noorden een stuk armer is dan het Griekse zuiden. Dit komt vooral omdat ze hier geen geld ontvangen van bijvoorbeeld de EU (omdat geen enkel land het noordelijke deel van Cyprus erkent).

Sla het noorden zeker niet over!
Wij vonden de sfeer op het Turkse deel van Nicosia prettiger en de gebouwen een stuk mooier en authentieker. Je kunt hier een middagje heengaan vanuit het zuidelijke deel, maar wij raden je aan om meer tijd door te brengen op het Turkse deel van het eiland. Het is hier niet alleen authentieker en een stuk minder toeristisch dan in het zuiden, maar het is ook nog eens (een stuk) goedkoper dan op het Griekse deel van het eiland.

Slapen in Nicosia Noord

Slapen in het noorden van Nicosia (onze tip)
Slaap een of meerdere nachten in het Turkse deel van Nicosia, in Bougainvillea Garden. Deze B&B zit in een prachtig pand en je verblijf is inclusief een heerlijk ontbijt.

Tip accommodaties in het noorden van Cyprus/Nicosia:
Zoek in booking.com op Noord-Cyprus en Nicosia North, anders krijg je geen resultaten.

Wat kan je allemaal zien en doen in het Turkse deel van Cyprus

Niet alleen de hoofdstad Nicosia (of: ‘Lefkoşa’, zoals ze het hier in het noorden noemen) vonden wij leuk om doorheen te lopen, maar er zijn nog een aantal andere plekken in het noorden die ábsoluut de moeite waard zijn om te bezoeken.

Kyrenia en omgeving
Er is veel te zien en doen in de omgeving van de stad Kyrenia (‘Girne’). Maak bijvoorbeeld een heerlijke boottocht, bezoek het fotogenieke Bellapais klooster of geniet van een panoramisch uitzicht vanaf het kasteel.

Famagusta – fietsen in de spookstad Varosha
Ook de stad Famagusta is zeker een bezoek waard! Niet alleen het centrum is mooi en historisch, maar het is ook erg indrukwekkend om door de nabijgelegen spookstad Varosha te fietsen. Je kunt hier eenvoudig vanuit Kyrenia of Nicosia een dagtripje naartoe maken met de bus. Hoe kom je er, wat kost het etc?

Meer tips en inspiratie voor Cyprus

Bekijk al onze artikelen over Cyprus.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *