Unieke activiteit fietsen door Varosha Famagusta

Unieke activiteit – Fietsen door spookstad Varosha in Famagusta

Unieke activiteit – Fietsen door Varosha, de spookstad in Famagusta

Het noorden van Cyprus – het Turkse gedeelte – vonden wij heel mooi en indrukwekkend. En dat komt onder andere door ons bezoek aan Famagusta. Een stad met een roerige geschiedenis. Na de inval van de Turken is de wijk Varosha een spookstad geworden waar de tijd heeft stil gestaan. Sinds kort is dezeplek open voor publiek en kan je lopen of fietsen door de wijk Varosha in Famagusta, het voormalige ‘Las Vegas’ van Cyprus. Een indrukwekkende en unieke activiteit, die je wat ons betreft zeker niet mag missen. En qua budget hoef je het al helemaal niet te laten!

Dagtripje naar Famagusta

Famagusta is een absolute highlight van het Turkse (noordelijke) deel van Cyprus. We kunnen alleen maar zeggen: neem deze plek zeker op in je reisroute!!

Bezoek Famagusta
Waarom? Het is een unieke plek. Famagusta is een vestingstad aan het water, met veel historische kenmerken.

De belangrijkste bezienswaardigheden:

1. De tot moskee omgetoverde kathedraal: St. Nicholas’ Cathedral/Lala Mustafa Mosque
2. De ruïnes van het Venetiaanse Paleis: Venetian Palace ruins
3. Het Othello kasteel
4. De kerk van St. George of the Greeks
5. De spookstad Varosha. Over deze unieke plek vertellen we je alles in de rest van dit artikel.

Eettips Famagusta

 • IJsje bij Mardo (tegenover de grote moskee/kathedraal)
 • Lunch, snack of gebakje bij Petek

Stukje geschiedenis Varosha

In 1974 viel Turkije het noordelijke deel van Cyprus binnen en moesten de Grieks Cypriotische inwoners uit Famagusta vluchten. Sindsdien staat de wijk Varosha leeg en is het een spookstad geworden. Het wordt bewaakt door militairen en was lange tijd niet toegankelijk voor publiek. Totdat Turkije in 2021 de deuren opende voor toeristen, in strijd met de politieke afspraken en afgekeurd door de rest van de wereld. Je kan nu wandelen of fietsen tussen de verlaten gebouwen. Ook de oud-bewoners van de stad kunnen ‘terugkeren’ naar hun stad, maar ook alleen maar als ‘toerist’.

Meer achtergrond

Bezoek de spookstad Varosha in Famagusta

Sinds 2021 kan je als toerist de spookstad Varosha bezoeken. Varosha is een wijk in het zuidoosten van de stad Famagusta. Sinds de Turkse inval in 1974 is het leeg en verlaten. Dit deel van Famagusta wordt streng bewaakt door militairen. Er is slechts 1 ingang waar je als toerist dit deel van de stad binnen kan komen.

De sfeer in Varosha is heel indrukwekkend en bijzonder. Er loopt namelijk een nieuwe geasfalteerde weg doorheen, met aan beide kanten alleen maar vervallen gebouwen. Een bizar contrast. Dit gedeelte is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Er is eigenlijk maar 1 weg die je kan nemen en een zijweg richting het strand. Je mag verder geen zijwegen inslaan, dit is allemaal niet toegankelijk en wordt bewaakt. Eenmaal daar wijst het zich vanzelf.

Huur een fiets om Varosha te verkennen

Een fiets is een geweldige manier om de verlaten stad Varosha te ontdekken. Als je gaat fietsen kan je veel meer zien dan wanneer je gaat lopen. Je huurt een fiets bij de ingang van de spookstad. Er staan heel veel fietsen, dus dit valt niet te missen. Wij betaalden 15 Turkse Lira voor 2 uur (€1,25 november 2021).

Praktische informatie fiets huren

 • Prijs: 15 Turkse Lira voor 2 uur (€1,25 november 2021)
 • Hoe betalen? Met je pinpas (wij kwamen uiteindelijk ook weg met cash, maar dat was niet de bedoeling)
 • Wat meenemen? Een identiteitsbewijs of rijbewijs als borg (wij kwamen ook weg met onze hotelsleutel)
 • Sluitingstijd: 17.00 uur

Hoe veel tijd heb je nodig om Varosha te bezoeken?

Wij hadden iets minder dan 2 uur om Varosha te bezoeken. In deze tijd hebben we de meeste plekken kunnen zien, maar we moesten wel een beetje haasten. Eigenlijk was dit net te kort. Dus heb je langer de tijd, neem dan ook zeker de tijd! Varosha heeft een van de mooiste zandstranden van Cyprus, dus je kan er ook een (half) dagje strand van maken. Er is – aan het einde van de toegankelijke verlaten stad – een strandtent, waar je iets kan eten en/of drinken. En zijn daar ook wc’s. Je fiets kan je neerzetten in een van de fietsenrekken.

Pendelbusje strand

Heb je geen zin of tijd om te lopen of te fietsen? Je kan ook met een pendelbusje naar het strand. Dit kost 10 Turkse Lira per persoon voor een enkele reis.

Kosten dagtripje Varosha & Famagusta

Voor nog geen €15 per persoon heb je een uniek en indrukwekkend dagtripje vanuit Kyrenia.

 • Bus: 80 Turkse Lira retour (vanaf Kyrenia)
 • Fiets: 15 Turkse Lira voor 2 uur
 • IJsje: 10 Turkse Lira
 • Lunch/snack: 25 Turkse Lira

Kaart met alle belangrijke punten

Op deze kaart vind je alle belangrijke punten in Famagusta & Varosha.

Hoe kom je in Famagusta?

Je kan Famagusta bezoeken met de auto of met het openbaar vervoer. Hieronder vind je meer informatie over beide opties.

De grens over
Grote kans is groot dat je (eerst) in het zuidelijke deel van Cyprus/Nicosia bent, het Griekse deel van Cyprus. Vanaf daar loop je eenvoudig de grens over (alleen een korte paspoortcheck) bij de Lidras grensovergang.

Auto
Famagusta is goed bereikbaar met de auto. Het is ongeveer een uur rijden vanuit Kyrenia (een andere leuke stad in het noorden) of Nicosia. Heb je een huurauto, check dan eerst goed of het is toegestaan om naar het Turkse deel van Cyprus te rijden. Vaak is dit namelijk uitgesloten. Maar niet getreurd, je kunt je auto ook in Nicosia parkeren, de grens (te voet) overlopen en dan de bus pakken.

Bus
Ook met de minibus (‘kombos’) kom je gemakkelijk in Famagusta. Er is een directe verbinding vanaf Kyrenia (Girne). Vanuit Nicosia (Lefkosa) moest je eerder altijd overstappen in Kyrenia, maar we hebben van meerdere reizigers gehoord dat er nu ook rechtstreeks bussen rijden tussen Nicosia (Lefkosa) en Famagusta. Deze vertrekken vanaf dezelfde bushalte als waar je de bus naar Kyrenia pakt (zie onze toelichting hieronder).

Praktische informatie bus naar Famagusta

Optie 1 (direct):
Kyrenia (Girne) – Famagusta (Gazimagusa)

 • Reistijd: ongeveer 70 minuten enkele reis
 • Prijs: 40 Turkse Lira enkele reis | 80 TL retour (ongeveer €8)
 • Vertrektijden Kyrenia: elk heel uur tussen 07.00-17.00 uur
 • Vertrektijden Famagusta: elk uur om .20. Laatste bus om 18.20 uur.
 • Locatie vertrek bus Kyrenia: Klik hier voor de locatie van de opstapplek van de ‘kombos’ in Kyrenia

Tip: koop een retourtje. Je koopt je kaartje cash bij de balie van het vertrekpunt in Kyrenia. Koop ook meteen je kaartje voor de terugweg, dan ben je verzekerd van een plek. De busjes hebben namelijk niet veel zitplekken (8 à 9) en zitten daardoor vrij snel vol. Zo voorkom je dat je een verplicht bent een dure taxi terug te nemen.

Optie 2 (direct):
Nicosia – Famagusta (/Varosha)

Na de grensovergang in Nicosia loop je door naar de stadsmuur aan de noordkant van Nicosia, waar je een minibusje (dolmus) naar Famagusta kunt nemen. Er is geen dienstregeling, de busjes rijden gewoon af en aan. De bus stopt ongeveer 2 km vanaf de ingang van de spookstad Varosha, als je daar direct heen wilt gaan. Vanaf de bushalte kan je verder lopen naar de ingang.

 • Reistijd: ongeveer 60 minuten enkele reis
 • Prijs: iets meer dan €6 retour
 • Vertrektijden Nicosia: geen vaste dienstregeling, de hele dag door
 • Locatie bus in Nicosia: Check hier de locatie van de bushalte voor de bus in Nicosia naar Famagusta op Google Maps.

Optie 3 (met overstap):
Nicosia – Kyrenia – Famagusta

* deel 1: Nicosia (Lefkosa) – Kyrenia (Girne)
* bekijk hier deel 2: Kyrenia (Girne) – Famagusta (Gazimagusa)

Na de grensovergang in Nicosia loop je door naar de stadsmuur aan de noordkant van Nicosia, waar je een minibusje (dolmus) naar Kyrenia kunt nemen. Op de busjes staat ‘Girne’. Dit is de Turkse naam voor Kyrenia. Er is geen dienstregeling, de busjes rijden gewoon af en aan.

 • Reistijd: ongeveer 40 minuten enkele reis
 • Prijs: 15 Turkse Lira enkele reis | 30 TL retour
 • Vertrektijden Nicosia: geen vaste dienstregeling, de hele dag door
 • Vertrektijden Kyrenia: geen vaste dienstregeling, de hele dag door
 • Locatie bus in Nicosia: Check hier de locatie van de bushalte voor de bus in Nicosia naar Kyrenia/Girne op Google Maps.
 • Update februari 2022: we begrepen van een andere reiziger dat er inmiddels ook rechtstreekse bussen rijden tussen Nicosia (Lefkosa) en Famagusta (meerdere per uur).

Tip: euro’s wisselen
Heb je nog geen Turkse Lira, dan kan je ook met euro’s betalen. Vaak betaal je dan wel iets meer. Je kan makkelijk geld wisselen (of pinnen) bij een van de wisselkantoren of banken in Kyrenia of Nicosia-noord.

Slapen in Famagusta of dagtripje

Slapen in Famagusta

La Regina Veneziana is een prachtige en sfeervolle accommodatie in het centrum van Famagusta of ‘Gazimagusa’, de Turkse naam voor deze stad.

 • Uitmuntende beoordeling van een 9,7
 • Inclusief heerlijk ontbijt
 • Prijzen vanaf €54 per nacht voor een tweepersoonskamer

Dagtripje vanuit Kyrenia
Je kunt in Famagusta slapen, maar je kunt hier ook gemakkelijk vanuit Kyrenia een dagtripje met het openbaar vervoer naartoe maken. Wij besloten lastminute vanuit Kyrenia naar Famagusta te gaan.

Dagtripje vanuit Nicosia
Je kan Famagusta ook bezoeken vanuit Nicosia. We hebben twee hele fijne accommodatie-tips in Nicosia:

 • Nicosia-zuid: Urban Habitat Hostel & Suites | capsule bedden in het hostel & luxe suites
 • Nicosia-noord: Bougainvillea Garden | prachtig pand & heerlijk ontbijt

Meer tips en inspiratie voor Cyprus

Bekijk al onze artikelen over Cyprus.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 commentaren