Uitzicht van bovenaf op Kravica watervallen Bosnie en Heregovina cover

Must-do: ontdek de natuur rondom Mostar met een tour

Must-do: ontdek de natuur rondom Mostar met een tour

We noemen het wel vaker, maar wij zijn geen fan van tours. We gaan liever zelf op ontdekking uit, bij voorkeur met het openbaar vervoer. Maar soms kom je hier niet onderuit, zonder auto en een redelijk netwerk aan openbaar vervoer. Dit gold ook voor de natuur rondom Mostar. En wat zijn we enorm blij dat we er uiteindelijk voor hebben gekozen om met een tour deze omgeving te gaan verkennen. Wauw, wat is het hier mooi. Natuurlijk willen we je deze tip niet onthouden. Ben je in Mostar, plan dan absoluut een dag in om de omgeving te verkennen met een tour. Niet overtuigd? Lees en kijk dan snel verder in dit artikel.

Welke plekken bezoek je tijdens de tour?

Wij kozen ervoor om de omgeving van Mostar te ontdekken met de Discover Herzegovina in a Day Tour from Mostar van Mostar Travel. En hier kregen we geen spijt van. We hebben van elke plek genoten waar we langskwamen, met de Kravica watervallen als een van de hoogtepunten. Wat ook erg bijzonder is, is dat je tijdens deze tour veel informatie krijgt over de (bloederige) geschiedenis van deze omgeving. De oorlog is hier pas in 1995 geëindigd en daarmee nog vers in het geheugen van de inwoners. Als je hier bent, ben je eigenlijk verplicht om een stukje van deze (recente) geschiedenis mee te krijgen.

Hieronder nemen we je mee naar de plekken die je tijdens deze tour bezoekt, met uiteraard wat mooie plaatjes erbij.

1. Panoramisch uitzichtpunt

Je start de dag dichtbij Mostar. In ongeveer tien minuten rij je naar een uitzichtpunt over de stad. Hier vind je een aangelegde glazen wandelbrug, vanaf waar je de stad en de omgeving kunt zien. Typerend voor Bosnië en Herzegovina is dat je (nog) niet hoeft te betalen om over deze wandelbrug te lopen. Het land is nog een stuk minder toeristisch dan andere landen in Europa en dat maakt het ook direct heel erg tof om hier heen te gaan.

2. De klif in Blagaj

Na het uitzichtpunt rij je (in ruim een half uur) door naar Blagaj. Dit is een (heel) klein dorpje. Je komt hier niet voor het dorpje, maar voor een plek die aan de rand van het dorp ligt. Hier vind je namelijk een prachtige klif, waar een idyllisch huis tegenaan is gebouwd Het huisje zelf stelt niet veel voor (je kunt hier tegen meerkosten in, maar dat hebben wij even laten schieten). Maar de plek van het huis is heel erg bijzonder. Onder de klif ontspringt een waterbron, waardoor er een rivier onder uit de rotsen uitstroomt. Absoluut de moeite waard om gezien te hebben. Je krijgt hier even wat vrije tijd om rond te lopen. Of je kunt wat eten en drinken op een van de (ondergelopen) terrasjes.

3. Brug over het Buna kanaal

Een klein half uurtje vanaf Blagaj maak je een tussenstop bij het Buna kanaal. Vanaf de brug waar de tour stopt, heb je een uitzicht op de snelstromende rivier en de omringende bergen. We hebben begrepen dat alleen Mostar Travel naar deze plek gaat en dat is zeker de moeite waard. Wij waren hier in april, toen de rivier enorm breed was. We kregen van onze gids ook foto’s te zien van droge periodes. Er stroomt dan maar een heel klein riviertje door de rivierbedding. Iets minder imposant om te zien waarschijnlijk.

4. Het middeleeuwse dorpje Počitelj

Počitelj is een extreem fotogeniek middeleeuws dorpje. Het ligt aan het water, tegen een berg opgebouwd. Het dorpje is echt heel bijzonder. Bereid je wel voor op flink wat traplopen. Niks is hier vlak.

In Počitelj kan je een moskee bezoeken (gratis entree), rondlopen door de smalle (maar steile) steegjes, over de muren van de stad lopen en de toren van de stadsmuur beklimmen. Eigenlijk vanuit iedere plek in het dorpje is het uitzicht weids, maar uiteraard geldt: hoe hoger je komt, hoe meer je ziet. Vind je het niet erg om wat trappen te lopen, loop dan zeker tot aan de bovenrand van het dorpje (naar de stadsmuur). Je krijgt hier genoeg vrije tijd om het hele dorpje door te lopen.

5. De watervallen van Kravica

Een van de hoogtepunten van de omgeving, zijn de Kravica watervallen. Je kunt hier niet alleen genieten van het prachtige uitzicht op de watervallen, maar je kunt hier zelf ook even een duik nemen. Wees wel voorbereid op extreem koud water. Leuk om in te springen, maar voor je lol blijf je hier niet langer in dan een halve minuut. Neem voor de zekerheid dus wel je zwemspullen mee. Je weet maar nooit of je zin hebt om te gaan zwemmen.

Bij de ingang van het complex vind je toiletgebouwen, en aan de waterkant een aantal restaurantjes. In het hoogseizoen kan het hier (te) druk zijn, maar toen wij er waren (april 2023) viel dit nog reuze mee. Er wordt wel steeds meer gebouwd hier, wat op een bepaald moment helaas afbreuk zal doen aan de schoonheid van de natuur. Loop je via de trappen weer naar boven toe (vanaf de watervallen naar de ingang), zoek dan zeker ook even onze sticker. We horen graag van je, als je ‘m vindt (en of die er nog zit).

6. Oorlogsmuseum

Aan het einde van de tour bezoek je nog kort een klein openlucht museumpje aan de rand van Mostar. Hier vind je ook een (replica van de) kabelbaan over de rivier de Neretva. Dit was op een bepaald moment de enige manier waarmee Mostar kon worden bevoorraad, nadat de brug was vernietigd.

Zoals we al eerder opmerkten, bezoek je tijdens deze tour niet alleen prachtige dorpjes en natuur, maar kom je ook veel te weten over de oorlog die pas in 1995 is geëindigd. Wat ons betreft een noodzakelijke verdieping, als je deze omgeving bezoekt.

Onze mening over de tour

Uiteraard hebben we alleen ervaring met de tour die wij zelf hebben gedaan, maar we kunnen ons niet voorstellen dat een andere organisatie beter was geweest. We waren héél erg tevreden over Mostar Travel. De communicatie verliep eenvoudig in het Engels (via WhatsApp), het busje was mooi en vooral onze gids Esmer was heel erg leuk en goed. Misschien wel de beste gids die we ooit hebben gehad. Hij kon vertellen uit eigen ervaringen, wist veel, was super enthousiast en aardig en hij reed prettig (fijn als je snel wagenziek wordt).

De tour was de perfecte manier om de omgeving van Mostar te ontdekken in één dag, zonder dat het heel erg gehaast aanvoelde.

Wij kunnen je de Discover Herzegovina in a Day Tour from Mostar van Mostar Travel dan ook voor 100% aanraden.

Boek deze tour: de contactgegevens

Wil je deze tour ook boeken? Stuur Mostar Travel dan gewoon even een berichtje via WhatsApp: +387 61 34 66 06. Liever per e-mail, dat kan ook: info@mostartravel.ba

Op de website van Mostar Travel vind je alle informatie die je nodig hebt. Informatie over deze specifieke tour rondom Mostar vind je hier.

Kosten: €40 per persoon (exclusief €10 entree bij de Kravica watervallen)
Duur: 8 uur (9.00-17.00 uur)
Niet vergeten: camera, zonnebrand, zwemspullen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *