Vlucht Oman Air

Onze vliegroute naar Sri Lanka & tips over de vliegvelden

Onze vliegroute naar Sri Lanka & tips over de vliegvelden

Vaak geldt hoe vaker overstappen, hoe goedkoper de vlucht. Dat gold zeker voor onze reis van Nederland naar Sri Lanka. Door alle overstappen die we moesten maken tijdens onze vliegreis van Nederland naar Sri Lanka, hebben we meerdere vliegvelden gezien. Het leek ons een goed idee om onze vliegroute hier met jou te delen. En dan met name wat je kunt verwachten op de verschillende vliegvelden. Is het een moderne luchthaven, waar kan je goed zitten, zijn de wc’s een beetje schoon, etc. Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Onze vliegroute van Nederland naar Sri Lanka

We vlogen met Oman Air naar Sri Lanka. Daarbij moesten we drie keer overstappen (bij het boeken waren dit er overigens nog twee, maar er kwam later een vluchtwijziging). De reisduur bedroeg ongeveer 30 uur (bij het boeken was dit nog 24 uur). Waarvan we het grootste gedeelte hebben gewacht. Van de 30 uur hebben we 11 uur gevlogen, en dus 19 uur gewacht!

Onze vliegreis naar Sri Lanka in 4 stappen
1. Amsterdam – München met KLM | 1 uur vliegen, 5 uur wachten
2. München – Muscat met Oman Air | 6 uur vliegen, 2 uur wachten
3. Muscat – Malé, Malediven met Oman Air | 3,5 uur vliegen, 4 uur wachten
4. Malé – Colombo, Sri Lanka met Oman Air | 1,5 uur vliegen, bestemming bereikt!!

Rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka
Je kunt ook rechtstreeks naar Sri Lanka vliegen, bijvoorbeeld met KLM. Aangezien wij een enkeltje boekten, was dat prijstechnisch bij KLM eigenlijk geen optie. Bij KLM zijn de enkeltjes namelijk altijd extreem duur en dat is niet handig als je low budget wil reizen.

1. München Airport (Amsterdam – München met KLM)

We begonnen met een vlucht van Amsterdam (AMS) naar München (MUC). Deze vlucht werd uitgevoerd door KLM. We deden hier een uur over. Op de luchthaven van München moesten we vervolgens 5 uur wachten.

Wisselen van terminal duurt lang

München heeft een mooi en modern vliegveld. Het is echter enorm groot en dit kan tot problemen leiden als je een korte overstaptijd hebt. Met name als je van terminal moet wisselen. Hou hier rekening mee, vooral als je zelf losse tickets boekt. Wij moesten ook wisselen van terminal, maar hadden hier gelukkig ruim de tijd voor.

Wij moesten een flink stuk lopen, via een buitenplein, over veel enorm lange roltrappen, een stukje met een ondergrondse metro, om vervolgens weer stukken te moeten lopen door lange wandelpaden.

Je kunt hierbij niet binnen de afgesloten ruimte van het vliegveld blijven. Ideaal als je München wilt bezoeken tijdens een lange overstap, maar killing als je een korte overstap moet halen. Je moet dus ook weer opnieuw door de securitycheck.

Omdat je weer door de security check moet, ben je bijvoorbeeld ook weer je water kwijt. Helaas.

TIP: Zorg ervoor dat je een hervulbare fles meeneemt. Je kunt die leeggooien, voordat je door de check gaat en na de check weer vullen. Het drinkwater in Duitsland is prima te drinken (en daar zijn we altijd erg voorzichtig mee). Dit scheelt je weer een duur flesje water kopen op de luchthaven. Weten hoe je thuis al veel geld kunt besparen? Lees dan ons artikel: Hoe kan je goedkoper reizen? 9 tips.

Faciliteiten op München Airport

Wifi
De Wifi op het vliegveld van München werkte erg goed. Je kunt hier 24 uur gratis gebruik van maken.

Ligstoelen
Bij gate L15 zijn een aantal ligstoelen. Mocht je een langere overstap hebben, dan raden we je aan om hier lekker te gaan liggen.

Wc’s
Er zijn veel wc’s op deze luchthaven. Ze worden erg goed schoongehouden en het wc-papier wordt aangevuld. Je kunt hier met een gerust hart naar de wc.

Extra paspoort check bij de gate

We hadden vooraf overal al online ingecheckt. Bij de gate moest iedereen die niet in München zelf had ingecheckt nogmaals langs de balie bij de gate om het paspoort te laten zien. Wij dus ook, aangezien we niet in München zelf waren ingecheckt. Dit was immers niet het begin van onze vliegreis.

Let hier dus even op. Anders sta je in de rij voor het boarden, ben je aan de beurt en moet je uit de rij om je paspoort nog te laten checken bij de balie twee meter verderop. Ze riepen dit ook erg vaak om, zodat het lastig te missen was. Uiteraard lukte het bepaalde personen toch nog om deze berichten te missen. Zij moesten inderdaad de rij uit en vervolgens weer achteraan aansluiten.

2. Muscat Airport (München – Muscat met Oman Air)

Ons tweede deel van de reis ging van München (MUC) naar Muscat (MCT), de hoofdstad van Oman. We vlogen met een vliegtuig van Oman Air en deden hier 6 uur over. Op de luchthaven van Muscat moesten we 2 uur wachten. De vlucht ging voorspoedig en het eten dat we kregen was lekker (we vinden vliegtuigeten eigenlijk altijd best lekker).

Vliegveld verlaten

Ook in Muscat moet je het afgesloten gedeelte van de luchthaven verlaten en moet je dus ook weer opnieuw door de security check. Deze check ging in ons geval gelukkig wel vrij vlot, ondanks dat het redelijk druk was. Wederom waren we hier ons water kwijt, vanwege de check.

Aangezien je het afgesloten gedeelte van de luchthaven hoe dan ook moet verlaten, zou je Muscat zelf ook in kunnen als je een langere overstap hebt. Muscat is ook vrij populair als stop-over. Je blijft dan een paar dagen in Muscat, om vervolgens weer door te vliegen.

Moderne luchthaven

Muscat heeft een vrij groot en modern vliegveld. De luchthaven is schoon, net als de wc’s. De wc’s zijn ingericht met normale wc-potten, zoals wij die gewend zijn. Kijk overigens niet raar op als de wc’s erg nat zijn. Dat is hier juist een teken van een goed schoongemaakte wc.

Wij vlogen vanaf gate C7 door naar Malé. Bij de gates zijn niet veel stoelen, tenzij je al door de gate gaat. Je komt dan uiteraard niet meer bij de faciliteiten. Wij hadden geluk dat er tegenover de gate een lekkere bank stond, die nog vrij was. Deze plek kunnen we zeker aanraden. Een goede plek voor een dutje.

3. Malé Airport (Muscat – Malé, Malediven met Oman Air)

Ons derde deel van de vlucht ging van Muscat naar Malé, de hoofdstad van de Malediven. Deze vlucht werd wederom uitgevoerd door Oman Air en duurde 3,5 uur. Op de luchthaven van Malé moesten we wel 4 uur wachten.

Mocht je een plek kunnen kiezen in het vliegtuig naar Malé, probeer dan aan de linkerkant van het vliegtuig te gaan zitten, bij het raam. Absoluut bij het raam. Aan welke kant je ook zit. Aan het einde van de vlucht zie je de archipel erg mooi van bovenaf.

Met name de lichtblauwe randen langs de eilandjes zijn prachtig om te zien van bovenaf. Vanaf de rechterkant van het vliegtuig zie je overigens ook zeker wel wat (wij zaten hier, zie de afbeeldingen hierboven), maar vanaf de linkerkant zie je nog wat meer. Uiteraard kunnen we niet garanderen dat de vliegtuigen altijd vanaf dezelfde kant en over dezelfde route de luchthaven benaderen.

Low budget naar de Malediven?
Wij zijn zelf nog niet op de Malediven verbleven (de overstap op het vliegveld telt niet, al was het uitzicht vanuit het vliegtuig wel super mooi), maar we gaan zeker een keer terug naar Sri Lanka! Want wat hebben we genoten van dit prachtige, gastvrije en kleurrijke land. Dus de volgende keer pakken we deze eilandengroep waarschijnlijk wel mee. Malou van Reismeis.nl is wel op de Malediven geweest. Op haar blog lees je hoe je met een klein budget ook op de Malediven kan verblijven.

Het vliegveld

Het vliegveld van Malé is vrij klein. De vertrekhal is een relatief open ruimte, met veel zitplekken. Boven zit ook nog een zitgedeelte, waar het vaak rustiger is. In de luchthaven was gelukkig airconditioning aanwezig, ondanks dat we hierover andere berichten tegenkwamen op internet.

Bij aankomst in Malé kregen we een transit kaart, zodat we niet nogmaals door de security check hoefden bij het opnieuw boarden van de vlucht naar Sri Lanka. We werden nog wel even kort gecheckt, maar het was bijvoorbeeld geen probleem om water mee te nemen. Mocht je geen water willen kopen op de luchthaven (waar je vaak de hoofdprijs betaalt), is het verstandig om in het vliegtuig onderweg naar Malé nog even je fles te laten vullen. Je kunt hiervoor gewoon water vragen bij de stewardessen.

Op de luchthaven leek Wifi aanwezig te zijn. Het is ons echter niet gelukt om hiermee verbinding te maken.

Eten op de luchthaven

Op Malé Airport heb je meerdere koffietentjes en eetgelegenheden. Het prijsniveau is op luchthavens vaak hoog, maar op Malé is het nóg iets absurder. Bij de Burger King betaalde je bijvoorbeeld bijna 14 dollar voor een menuutje.

Er zijn ook een aantal duty free winkels op de luchthaven, voor de liefhebber. Uiteraard kan je hier parfum, drank, tabak en grote zakken chocola kopen.

Lounge

Op de luchthaven van Malé zit ook een lounge, de Leeli Lounge. Mocht je een langere overstap hebben, dan kan dit misschien prettig zijn. De lounge kost wel 53 dollar per persoon voor 3 uur, maar dit kan de moeite waard zijn als je er flink doorheen zit na je lange reis.

4. Colombo Airport (Malé – Colombo, Sri Lanka met Oman Air)

Het laatste stukje van onze vliegreis ging van Malé naar Colombo (CMB), de hoofdstad van Sri Lanka. Dit was ongeveer 1,5 uur vliegen. Door onze vluchtwijziging kwamen we ‘s avonds aan (in plaats van midden op de dag). We boekten daarom deze fijne accommodatie met zwembad én free airport pick-up. Echt een aanrader!

Omdat we niet lang op de luchthaven van Colombo hebben doorgebracht, kunnen we je hier helaas niet veel informatie over geven. Er zitten in elk geval voldoende pinautomaten om alvast wat Sri Lankaanse Roepie te bemachtigen. Het loont wel om bij verschillende automaten eerst de ‘fee/commissie’ te checken, voordat je doorklikt. Hier zit flink wat verschil tussen en hiermee kan je dus direct wat geld besparen. Bekijk onze tips over pinnen in Sri Lanka.

Inspiratie voor je reis naar Sri Lanka

Beste reistijd Sri Lanka
Reisroute door Sri Lanka
Met de trein door Sri Lanka – alles wat je moet weten
8 leuke dingen om te doen in Ella
Reisbudget voor een rondreis door Sri Lanka
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *