Annick op de fiets in Cartagena Colombia

Verlengen van je visum in Colombia – Alles wat je moet weten

Verlengen van je visum in Colombia – Alles wat je moet weten

Voor Colombia hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Bij aankomst ontvang je een stempel, waar wordt bijgeschreven dat je 90 dagen mag blijven. Hiervoor hoef je ook niet te betalen. Wil je langer dan 90 dagen in Colombia blijven, dan is het nodig om je visum te verlengen. Wij hebben zelf ons visum in Colombia verlengd en kunnen je hier dus alles over vertellen. In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt voor het verlengen van je visum in Colombia.

De standaard verblijfsduur + de verlenging

Je mag 90 dagen in Colombia blijven, zonder dat je hiervoor iets hoeft te regelen. Bij aankomst krijg je gewoon een stempel in je paspoort, waarbij staat dat je 90 dagen kunt blijven. Wil je langer dan 90 dagen blijven, dan kan je eenmaal je visum verlengen met nogmaals 90 dagen. Je mag in totaal 180 dagen per kalenderjaar in Colombia verblijven.

De kosten voor het verlengen van je visum

Officieel zouden EU-burgers niet hoeven te betalen voor het verlengen van het visum in Colombia, maar bij ons was dit (kennelijk) wel het geval. De kosten bedragen 105.000 COP p.p. (ongeveer €25, maart 2022).

Je kunt de kosten van de verlenging met je creditcard betalen, na de voorlopige toekenning (zie hieronder).

Nog geen creditcard?
Heb je geen creditcard? Vraag dan de online creditcard van Vivid aan, binnen twee dagen is alles geregeld.

Je hebt ook de optie om cash te betalen, je moet dan naar het kantoor dat je hebt gekozen in je aanvraag. Maar dit lijkt ons een stuk minder praktisch dan online betalen. Maar er kunnen zich natuurlijk situaties waarin dit de enige mogelijkheid is.

Online verlengen van je visum

Het aanvragen van de verlenging van je visum moet online: klik hier voor het online formulier.

Tip bij de aanvraag van je visum verlengen
Je kunt het online formulier op zowel Engels als Spaans zetten. Bij de Engelstalige versie werkten sommige dropdown menuutjes niet, waardoor we het formulier niet konden afronden. We adviseren je daarom om de Engelstalige versie te gebruiken voor de vertaling, maar de Spaanstalige versie voor het daadwerkelijk versturen van je aanvraag.

Welke optie moet je kiezen?
Kies aan het begin van het aanvraagformulier voor de optie: “Permiso Temporal de Permanencia para Prorrogar Permanencia“. Dit is de verlenging van het toeristenvisum voor nogmaals 90 dagen. Zie optie 4 op de afbeelding hieronder.

Bestanden toevoegen
Je moet een aantal bestanden toevoegen om je visum te kunnen verlengen.
Wij voegden de volgende bestanden toe:

  • 1. De pagina van je paspoort waar je pasfoto en alle gegevens op staan (gescand pdf document, zie eisen hieronder)
  • 2. De pagina van je paspoort waar je visum op staat

Uitreisbewijs
Wij hadden op het moment van aanvraag geen uitreisticket voor Colombia. Dit bleek gelukkig geen dealbreaker. Als je al wel een uitreisbewijs hebt, voeg dit dan ook toe.

  • 3. Bewijs dat je Colombia uitreist (bus, boot, of vliegticket).

Eisen bestanden
> Klein formaat (1 MB per bestand of in totaal)
> Gescand (geen foto)
> PDF formaat

Uiteraard hebben wij geen scanner in onze backpack. Wij gebruikten hiervoor de apps Scannable & Evernote. Dit werkte heel goed.

Het traject van de visum aanvraag

Plan het niet te krap
We raden je aan om de aanvraag voor verlenging ongeveer 14 dagen voor het aflopen van je visum te doen, voor het geval je tegen problemen aanloopt. Bij ons nam het gehele traject één week in beslag.

Het traject van aanvragen
Na de online aanvraag kregen wij vrijwel direct een e-mail met daarin de bevestiging van je aanvraag (let op: deze kan in je spam terecht komen). 5 dagen later kregen we een e-mail met daarin een voorlopige toekenning van het visum, en daarbij een linkje om te betalen. De betaling kan gewoon met je creditcard (in de Firefox browser hadden we hier geen problemen mee). We kregen vrijwel direct een e-mail dat de betaling was goedgekeurd en 2 dagen later kregen we de officiële verlenging van het visum in onze inbox. Het bewijs dat je ontvangt moet je bij vertrek uit Colombia laten zien. Zorg dus dat je dit ergens opslaat/uitprint.

Meer inspiratie voor Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *