5 meren vallei Tatra cover

Tatra – Een mooie, maar lange hike door de 5 meren vallei

Tatra – Een mooie, maar lange hike door de 5 meren vallei

Er zijn enorm veel prachtige hikes te maken in het Tatragebergte. Zowel aan de Poolse als aan de Slowaakse kant. Aan de Poolse kant van de Tatra, is de hike door de 5 meren vallei een van de highlights. (Waarbij je overigens niet alle 5 de meren ziet). Met een omweg kom je ook langs het meest bekende meer: Morskie Oko. Maak je klaar voor een lange en pittige hike, van ruim 9 uur. Het is vrij druk onderweg, maar je wordt beloond met de meest prachtige uitzichten. Je vindt in dit artikel handige kaartjes, praktische informatie over de hike zelf en informatie over het bereiken van het begin- en eindpunt.

Praktische informatie in het kort

20 km
Ruim 9 uur (inclusief pauzes/lunchpauze en fotomomenten)
Moeilijkheidsgraad: 4/5 (vooral vanwege de lengte, maar ook het aantal hoogtemeters)
Je start vanuit Palenica Białczańska op de rode route en loopt via de groene en vervolgens de blauwe route weer via de rode route terug naar Palenica Białczańska.
De route heeft aardig wat hoogtemeters, met stukken waarop je flink moet klimmen. De route is ook erg lang, wat zorgt voor een pittige dag.
Trek goede wandelschoenen aan en neem eventueel wandelstokken. Deze zijn vooral in de afdaling erg welkom.
Ongeveer €5 per persoon. 6 PLN voor de parkentree en 20 PLN voor de bus retour.

De hike door de 5 meren vallei en Morskie Oko in kaart gebracht

Hieronder zie je de route door de 5 meren vallei, met een bezoekje aan het Morskie Oko meer. Je begint én eindigt in Palenica Białczańska (het groene vlaggetje). Klik hier voor een interactieve kaart van deze route.

Onder de kaart vind je een weergave van het hoogteverschil. Je start en eindigt op 984 meter hoogte en het hoogste punt ligt halverwege op 1841 meter hoogte. In de interactieve kaart kan je de exacte hoogteverschillen ook terugvinden, door rechtsonder op het icoontje van de bergketen te klikken (in de webversie).

TIP
Je kunt ook de app ‘PhoneMaps’ downloaden, waarop je alle wandelpaden in de Tatra kunt zien. Echt super handig, zowel tijdens het plannen van de trip als tijdens het lopen. Klik hier om de app te downloaden voor Apple en klik hier voor de Google Play Store voor Android.

De verschillende routes

Er zijn meerdere routes die je kunt nemen door de 5 meren vallei. Hierboven vond je het kaartje van de route zoals wij die hebben gelopen. Dit is ook de meest gehanteerde route. Als je de interactieve kaart bekijkt, dan zie je dat er meerdere routes mogelijk zijn. Hieronder lichten we een aantal opties toe. Het begin- en eindpunt is steeds Palenica Białczańska. Dit punt is goed met de bus te bereiken vanaf Zakopane (zie later in dit artikel).

Optie 1 (5 meren vallei en Morskie Oko)

De meest gekozen route, is de route waarbij je eerst door de 5 meren vallei loopt en vervolgens langs het Morskie Oko meer. Dit is de route die je hierboven in de kaart ziet en die wij ook hebben genomen. Je start op de rode route en gaat vervolgens naar rechts de groene route op. Aan het einde van de groene route loop je via de blauwe route naar Morskie Oko. Vanaf hier loop je via de rode route weer terug naar Palenica Białczańska.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de groene route niet helemaal af te maken, maar op een bepaald moment links af te slaan de zwarte route op (die je ook bij de blauwe route brengt). We raden je dit echter niet aan. Je mist hierdoor namelijk een van de hoogtepunten van deze wandeling, de Wielka Siklawa waterval.

Optie 2 (Morskie Oko en de 5 meren vallei)

Vanzelfsprekend kan je de route ook in omgekeerde volgorde doen. Je loopt dan eerst helemaal via de rode route naar Morskie Oko, om vervolgens via blauw en groen weer uit te komen op het laatste stukje rood naar Palenica Białczańska. We denken dat het weinig uitmaakt in welke volgorde je loopt.

De interactieve kaart van deze route vind je hier.

Optie 3 (de 5 meren vallei)

Een andere optie, is om het Morskie Oko meer over te slaan en enkel de route door de 5 meren vallei te maken. Je start op de rode route en gaat vervolgens naar rechts de groene route op. Je kunt ervoor kiezen om exact dezelfde route terug te lopen, maar je kunt ook een klein stukje blauwe route nemen en vervolgens via de zwarte route weer op de groene route terug te keren, Aan het einde van de groene route loop je weer via dezelfde rode route terug naar Palenica Białczańska.

De interactieve kaart van deze route vind je hier.

Voordeel
Het grote voordeel van deze optie, is dat je flink wat minder hoogtemeters maakt. Met name het stuk richting Morskie Oko (dat je in deze optie overslaat) is erg steil omhoog én naar beneden. Verder loop je bijna een kwart minder kilometers (15 km ten opzichte van 20 km). Het nadeel is dat je minder mooie vergezichten hebt en dat je de heen- en terugweg bijna dezelfde route loopt. En je mist uiteraard het indrukwekkende Morskie Oko.

De route onderweg (5 meren vallei, inclusief Morskie Oko)

We zullen je hieronder een korte impressie geven van de hike die wij hebben gemaakt. De wandeling hebben we in een aantal stukjes opgeknipt, om goed aan te kunnen geven hoe moeilijk (of makkelijk) bepaalde stukken zijn en op wat voor soort pad je loop).

Onze route start dus op de rode route (vanaf Palenica Białczańska) en eindigt via groen, blauw en wederom rood op hetzelfde punt als waar we begonnen zijn (Kuznice). Ongeveer halverwege de route bereik je het hoogste punt (1841 meter hoogte), met een geweldig mooi uitzicht.

De start van de hike

Omdat wij met de bus vanuit Zakopane gingen, werden we voor de deur van de kassa afgezet. Hier moet je het entreegeld betalen. Bij de kassa ligt ook een stempel van het nationale park (voor de liefhebber) en je vindt hier mobiele dixies (net als veen verderop op de route). Als je met de auto gaat, is de kans groot dat je je auto verderop moet parkeren. Zo’n 1,5 km van de ingang af. Je kunt vanaf de parkeerplaats met een busje naar de ingang ( 3 PLN), als je dit stuk niet wilt lopen,

De ingang ligt op 982 meter hoogte. Je kunt na het betalen van je entreegeld ook met paard en wagen bijna tot aan Morskie Oko worden gebracht (50 PLN per persoon). Uiteraard kozen wij hier niet voor. We kwamen hier om te lopen, en gingen overigens niet helemaal tot Morskie Oko op het begin.

Het eerste stuk van de wandeling is vrij saai. Het landschap begint vorm te krijgen, maar je loopt gewoon over een geasfalteerde weg. In een rij met mensen. Het kan hier namelijk erg druk worden.

Na ruim een half uur lopen, bereik je een huisje. Je kunt hier niet naar de wc, maar ze hebben hier wel gratis wandelkaarten. Na nog eens tien minuten lopen, bereik je een waterval (Wodogrzmot), direct langs de weg. Vlak daarna moet je een keuze maken. Óf de weg rechtdoor vervolgen richting Morskie Oko (de rode route), óf rechtsaf slaan de groene route op. Dit is de route die je moet kiezen om bij de 5 meren vallei te komen.

Het echte hiken begint

Pas vanaf de start van de groene route, op 1125 meter begint het echte hiken. Het pad begint vrij steil. over keien. Het pad blijft oneffen, maar loopt niet continu omhoog. Er zijn ook delen vlak of naar beneden. Je volgt eigenlijk steeds het water en loopt vooral door de bossen. Het licht schijnt soms prachtig door het bos heen, wat het geheel een beetje magisch maakt

Na een klein uurtje lopen over de groene route bereik je bij een schuilhut. Handig om te weten, mocht je dit nodig hebben vanwege bijvoorbeeld slecht weer.

Keuze tussen groen of zwart

Na in totaal ruim 2 uur lopen (vanaf de ingang) kom je op een kruising. Je kunt hier kiezen om de groene route te blijven volgen of om linksaf te slaan de zwarte route op. We raden je absoluut aan om de groene route te blijven volgen. Deze is wel wat langer dan de zwarte route, maar de groene route brengt je bij een erg mooie waterval (Wielka Siklawa). Dit is de hoogste waterval van Polen en dus zeker een bezoek waard. Richting de waterval loop je continu over een rotspad omhoog. De wandeling is best pittig op bepaalde momenten. Je bereikt na ongeveer een half uur (vanaf de splitsing) de waterval. De waterval is een goede plek om even uit te rusten en te lunchen. Maak je klaar voor een lastig tweede deel.

De meren

Ondanks dat deze vallei de ‘vallei van de 5 meren heet’, kom je in deze wandelroute niet langs alle vijf meren. Dat zou je veel te veel tijd kosten en is eigenlijk alleen mogelijk met een overnachting in een berghut.

Vanaf de waterval ga je direct weer steil omhoog. Vermoeiend, maar de uitzichten worden steeds beter. Na ongeveer een half uur lopen (vanaf de waterval) ben je op het einde van de groene route en ook direct bij het eerste meer (Wielki Staw Polski – het ‘Grote Poolse meer’). Vanaf hier volg je de blauwe route.

De weg rondom de meren is vlak. Voordat je 20 minuten later de berghut aan het derde meer bereikt, loopt je nog langs Maly Staw Polski (niet voor niets het ‘Kleine Poolse meer’ genoemd). De berghut ligt aan Przedni Staw Polski (wat zoiets betekent als het ‘Voorste Poolse meer’). Bij deze berghut is eten en drinken te koop en staan picknickbankjes.

40 minuten na deze berghut bereik je het hoogste punt van deze wandeling, op ruim 1840 meter hoogte. Je vindt hier geen bordje, maar wel prachtige uitzichten. Het stuk vanaf de berghut begint vlak, maar wordt dus ook weer flink steil.

De afdaling naar Morskie Oko

Na ongeveer 5,5 uur lopen vanaf de ingang (afhankelijk van het aantal fotomomenten en de lengte van je lunchpauze) begin je dan eindelijk aan de afdaling. Dacht je dat je lekker kon uitrusten, valt dat even flink tegen. Het is oppassen geblazen over deze steile afdaling over rotsen. Het is een aanslag op je knieën en enkels. Wandelstokken zijn hier geen overbodige luxe en raden we je dus zeker aan. Helaas hadden wij ze deze reis helaas niet mee. De vlakke stukjes onderweg zijn erg welkom.

Er zitten flink wat technische stukjes tussen in de afdaling, met flink klauteren naar beneden. Niet geschikt voor mensen met een wat zwakker gestel of voor kleine kinderen. Onderweg heb je al uitzicht op het meer Morskie Oko recht voor je, met zelfs in de zomer nog wat sneeuw aan de schaduwzijde.

Morskie Oko en de terugtocht

Na ongeveer 70 minuten afdalen bereik je weer de geasfalteerde weg (de rode route waar je op het begin ook op liep). Hier moet je nog 5 minuten naar rechts lopen, om bij Morskie Okok te komen. Dit meer is echt prachtig, maar het kan hier ook heel erg druk zijn. Je zou hier ook wat kunnen eten en drinken bij de berghut. Een verdiende pauze. Je bent toch al bijna 7 uur onderweg.

De laatste loodjes
Vanaf dit meer loop je terug over de rode route naar de uitgang (de plek waar je vanochtend bent begonnen). En hier begint het echt pijn te doen in je benen. De weg is geasfalteerd en loopt continu licht naar beneden. Dit is dus niet het probleem. Maar de weg is nog oneindig lang voor je gevoel en erg saai. Je doet hier nog een kleine 2 uur over. Een flink stuk, na zo’n pittige dag lopen. Mocht je nog naar de wc moeten, na ongeveer 20 minuten lopen kom je bij een groot restaurant, met wc’s (3 PLN). Nog weer 25 minuten later kom je langs een rijtje mobiele dixies. Langs de geasfalteerde weg staan veel picknickbankjes. Dit stuk is vrij toeristisch.

Escape
Mocht je écht niet meer kunnen lopen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om vanaf het hiervoor genoemde restaurant (20 minuten vanaf Morskie Oko) de huifkar terug te nemen naar de uitgang (35 PLN per persoon).

Vergeet op de weg terug niet af en toe om te kijken. De bergen worden prachtig verlicht door de laatste zonnestralen.

De hike door de 5 meren vallei en langs Morskie Oko is erg mooi, maar is (vooral door de afstand) pittiger dan we dachten. De dag sluit toch best wel een beetje of in mineur, met ongeveer 2 uur lopen over een asfaltweg. Gelukkig kan je teren op de prachtige uitzichten die je hebt gehad. Persoonlijk vonden we de hike naar de top van de Giewont meer de moeite waard (mocht je moeten kiezen).

Vanaf de uitgang pak je weer de bus terug naar Zakopane (35 minuten, 10 PLN per persoon). De totale tocht duurt je tussen de 9 en 10 uur.

Hoe kom je vanuit Zakopane bij het beginpunt van de hike

De meeste mensen gebruiken Zakopane als uitvalsbasis om de Tatra te bezoeken. Los van het feit dat je hier de meeste accommodaties vindt, is ook iedere wandeling te bereiken vanaf deze plaats. Sommige startpunten kan je te voet bereiken, maar vaak is het aan te raden om de bus te nemen. Anders heb je je kruit al verschoten, voordat je met de daadwerkelijke wandeling bent begonnen.

Vanaf de omliggende dorpen kan je meestal ook wel de startpunten met de bus bereiken, maar dan vaak wel met een overstap in Zakopane. Niet zo handig dus, maar niet onmogelijk.

Vanaf waar neem je de bus?

Plac PKP – het centrale busstation
Er zijn meerdere punten in Zakopane waar je de bus kunt nemen. De plek vanaf waar de meeste bussen vertrekken, is het centrale busstation (naast het treinstation). Dit busstation heeft de naam ‘Plac PKP’. Direct aan de linkerkant (als je de weg bij het busstation inloopt) staan de bussen naar de startpunten van de hikes.

Aan de westkant van de rotonde bij dit busstation starten ook een aantal bussen (bij ‘bar FIS’ of op Google Maps de ‘Zakopiański Bar’). We raden je aan om je te focussen op het busstation Plac PKP. Daar heb je genoeg aan. Voor de terugweg is het prima om een bus te nemen die alleen bij bar FIS stopt. Deze halte ligt op 50 meter lopen vanaf busstation Plac PKP. Je komt dus nagenoeg op hetzelfde punt uit, als waar je was opgestapt.

Vertrektijden en dienstregeling
Bij het busstation vind je alle vertrektijden. Naar de meest populaire startpunten vertrekt ongeveer iedere 5 à 10 minuten een bus. Op de bordjes staan onder iedere eindhalte de tussenstations genoemd. Vraag bij de buschauffeur gewoon even of die naar jouw gewenste halte gaat. Dan kan het niet fout gaan. Je betaalt cash bij de chauffeur.

We hebben van de meeste bordjes een foto gemaakt, zodat je alvast wat research kunt doen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Met de bus van Zakopane naar Morskie Oko

Om onze wandeling door de 5 meren vallei en naar Morskie Oko te beginnen, moet je met de bus naar Palenica Białczańska. Je vindt deze bus bij Plac PKP (het centrale busstation) bij halte nummer 1. Op de bus staat ‘Morskie Oko’ of anders roepen ze het wel naar je als je eraan komt lopen. Palenica Białczańska is de eindhalte van deze bus. De busrit duurt ongeveer 35 minuten.

De kosten van de hike

Entreegeld voor het park

Elke keer als je start met een wandeling in de Tatra, dan moet je bij het beginpunt entreegeld betalen. Dit is overigens alleen zo aan de Poolse kant. Aan de Slowaakse kant betaal je niks. Per keer dat je met een hike begint, betaal je 6 PLN per persoon. Net geen €1,50. Als je veel hikes gaat doen in een week, dan kan je er ook voor kiezen om een weekpas te kopen. Deze kost je 30 PLN per persoon (ongeveer €7).

Kosten van de bus

Je kunt je kaartje alleen cash in de bus kopen, bij de chauffeur. Vaak betaal je als je uitstapt, zodat de chauffeur weet waar je uitstapt en hoeveel het je kost. De busrit naar Palenica Białczańska (‘Morskie Oko’) kost 10 PLN per persoon voor een enkele reis. Net iets meer dan €2.

Wat moet je niet vergeten mee te nemen

  • Cash geld voor bus en entree
  • Schoenen met profiel
  • Laagjes kleren
  • Zonnebrand
  • Veel water
  • Lunch
  • Snacks
  • Optioneel: wandelstokken

Meer inspiratie voor Polen

Meer hike inspiratie

Madeira is een verrassend mooie plek om te hiken, bijvoorbeeld in de Nuns Valley
Beklim de Kilimanjaro
Ga hiken in Patagonië

Op zoek naar een hike wat dichterbij huis? Gwen en Melvin van Thousand Travel Miles, bestempelen deze hike in Duitsland als een van de mooiste van Europa.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 commentaren