Reisverhaal Sharon en Peer Minipensioen Noorderlicht Lapland

Het reisverhaal van… Sharon en Peer (mei 2021)

Het reisverhaal van… Sharon en Peer ‘minipensioen’ (vanuit Noord-Europa, mei 2021)

We willen jullie niet alleen inspireren met onze eigen reiservaringen, maar ook met die van anderen. Daarom laten we elke maand een andere inspirerende reiziger aan het woord. De primeur was voor Dani. Nu is de beurt aan het avontuurlijkste stel uit Den Bosch: Sharon en Peer, op social media ook wel bekend onder de naam ‘minipensioen’. Waarom wachten tot je oud en versleten bent, zij gaan gewoon nu met pensioen. Op pad met hun eigen bus. Ze trotseren de kou in het hoge noorden. Ze willen nog een hele poos wegblijven en hebben erg toffe plannen! Lees snel verder voor het reisverhaal van… Sharon en Peer.

Korte introductie Sharon & Peer

Namen: Sharon en Peer
Leeftijd: 32 en 34 jaar 
Soort reizigers: Op dit moment ‘vanlifers’. Maar dit kan zomaar weer veranderen in
backpackers. Of eigenlijk flashpackers.
Wat is/was jullie beroep? Peer is makelaar. Sharon was/is docente Frans.

Reisbestemmingen

Waar zijn jullie nu? Op dit moment zijn we op de Faeröer eilanden (april 2021)

Waar zijn jullie al geweest? Tijdens deze reis: In november 2020 zijn we gestart in Zweden. Hier zijn we 2,5 maand geweest. Daarna zijn we 2 maanden door Noorwegen gereisd. Vanuit Denemarken hebben we boot genomen naar de Faeröer eilanden.

Vóór 2020 –
Komt ie, het is een hele lijst! Brazilië, Galapagos eilanden, Bora Bora, Iran, Frans Polynesië, Indonesië, Marokko, Myanmar, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Filipijnen, Nieuw Zeeland, Mexico, Guatemala, Belize, Argentinië, Chili, Paaseiland, Amerika, Maleisië, Singapore, Madagaskar, La Réunion, Guadeloupe, Cuba, Colombia, Hong Kong, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Ierland, Italië, Corsica…and still counting!

Hebben jullie een globaal reisplan? Nope. Dat hadden we eerst wel een beetje, tot de pleuris uitbrak. Nu kijken we met onze bus welke landen er op ons pad komen en waar we naar binnen mogen.

Waar willen jullie heel graag naartoe? Na de Faeröer eilanden nemen we de boot naar IJsland. En daarna willen we heel graag naar de zon. We hebben in onze bus de afgelopen maanden ontzettend veel sneeuw en extreme kou gehad. Dus het is wel tijd om die luifel open te draaien en de stoelen uit te klappen. Het liefst in Marokko, maar dit land is op dit moment nog gesloten. Dus wie weet waar we de zon gaan pakken…

De top-5 landen van Minipensioen

Onderstaande landen zijn de 5 lievelingslanden van Peer en Sharon. In willekeurige volgorde, dat moesten we er even duidelijk bij zeggen.

Peer
1. Australië
2. Galapagos eilanden
3. Frans-Polynesië
4. Noorwegen
5. Japan

Sharon
1. Frans-Polynesië
2. Iran
3. Marokko
4. Galapagos eilanden
5. Argentinië

Reisbudget & geld verdienen

Wat is jullie reisbudget (per dag en totaal)? Wij hebben geen dagbudget. Ook nooit gehad trouwens, tijdens onze vorige lange reizen. We hebben ook geen totaalbudget. We weten dat we niet met €10,- terug willen komen, maar hebben nog niet bepaald met hoeveel dan wel 😉

Hoeveel hebben jullie vooraf gespaard? Natuurlijk hebben we gespaard. Maar ons reisbudget is vooral gekomen uit de verkoop van ons appartement in de binnenstad van Den Bosch. Dus het is lastig te zeggen hoeveel we gespaard hebben.

Zijn jullie van plan om geld te gaan verdienen op reis? Zo ja, hoe? Uiteindelijk wel. We zijn van plan om 2 tot 3 jaar weg te blijven en dat kunnen we natuurlijk niet financieren met ons spaargeld. Peer heeft een afspraak met zijn makelaarskantoor waar hij al 7 jaar werkte om voor 1 dag per week te gaan werken als een soort adviseur en makelaar op afstand.

Voor Sharon staat dit nog open: ze is docent Frans, dus bijvoorbeeld online bijles geven is een toffe optie. Maar misschien ook wel het vervangen van een docente Nederlands met zwangerschapsverlof op een expatschool in Singapore, wie weet…

De dromen van Sharon en Peer

Wat is jullie droom? We leven op dit moment onze droom. Onze droom was om voor onbepaalde tijd, samen op reis te gaan. Dus deze droom is nog ‘on fire’!

Grootste angst: Dat het thuisfront iets overkomt: familie & vrienden. Dat is natuurlijk altijd de keerzijde van lang op reis zijn.

Hoog op jullie bucketlist: Wij willen heel, heel, heel graag naar Antarctica. Maar we willen ook de prachtige moskeeën in Afghanistan bezoeken. De camper verschepen naar Canada voor onze vanlife. Surfen in Hawaï. We willen vanuit Jordanië over land naar Saoedi-Arabië & Oman reizen. En we kunnen eigenlijk nog wel even doorgaan…

Mooiste reiservaring: Dit is eigenlijk niet te beantwoorden. We hebben zó ontzettend veel toffe dingen meegemaakt, dat we er niet eentje kunnen kiezen. Maar we kunnen er natuurlijk wel een paar omschrijven.

- Boven op onze camper staan onder het noorderlicht met -27 graden in Zweeds Lapland 
- Hele dagen ouwehoeren met de locals in Iran 
- Duiken op de Galapagos eilanden met hammerheadsharks
- Fietsen op Bora Bora

Reisnachtmerrie in Brazilië

Slechtste reiservaring: Wij zijn overvallen met een kapmes in Rio de Janeiro in Brazilië.

We liepen (op klaarlichte dag) op een plein in Rio en ineens pakte een man Peer z’n shirt vast en schreeuwde iets in het Portugees en hield zijn kapmes voor Peers gezicht. Het ging allemaal super snel, dus ik schreeuwde “WHAT THE FUCK” en uit reactie rukte Peer zich los en zijn we gaan rennen. Ik had slippers aan en die gooide ik onderweg uit. Hij rende ons achterna, maar man man, wat een overlevingsdrang heeft je lichaam dan. We waren zoooooooooo snel.

Toen kwamen 2 andere mannen in beeld en zij gebaarden dat we konden stoppen met rennen. Maar omdat het zo tering heet was, kon ik bijna niet op de grond staan zonder slippers, dus zijn we met die twee andere mannen teruggelopen om te kijken of mijn slippers er nog waren. Dat was niet geval. Dus de beste overvaller had in ieder geval een kleine buit, haha.

Achteraf kwam pas het besef toen we terug waren in ons hostel en het allemaal vertelden. Ik moet zeggen dat we er wel echt van geleerd hebben hoor. Want op een gegeven moment voel je je een echte reiziger en denk je: “ik heb al zoveel gereisd, mij overkomt dat niet meer”. Maar dat is natuurlijk bullshit.

Eten & favoriete plekken

Wat is het lekkerste gerecht dat jullie buiten NL hebben gegeten (en waar was dit)? Wat een moeilijke vraag! Wij kunnen niet kiezen tussen Indonesisch & Mexicaans! Nasi Goreng is onze old-time favorite! Samen met taco’s met veel verrassingen erin!

Minipensioens’ favoriete plek voor een stedentrip: Wij hebben heel veel liefde voor Parijs, maar dat is wellicht wat cliché. En dus gaan we voor Trondheim! Een stad in het (noord)westen van Noorwegen. Deze stad heeft ons echt verrast. Het echte stadsgevoel, in een prachtige omgeving, met toffe winkels, leuke restaurantjes en een mega fijne sfeer!

Dikke tips: Doe er je voordeel mee!

Favoriete plek voor een zonvakantie:
1. Relatief dichtbij Nederland: Marokko. Fantastische combinatie van zon, zee, goed eten & cultuur.
2. Dream big: Frans-Polynesië. Onbeschrijfelijke natuur, zee & bergen. En daarnaast is deze bestemming veel toegankelijker dan men denkt. Het is ook te doen ‘on a budget’!

Waarheen voor een actieve vakantie? Dit is ‘Minipensioens’ favoriete plek: Zweeds Lapland. Het is niet alleen ontzettend mooi en bijzonder, je kunt er ook mega veel toffe activiteiten doen! Wat denk je van: sneeuwscootertocht, snowshoehiking, hondenslee, ijsvissen, winter-bbq’en, noorderlichthunting, bezoeken van nationale parken. Go for it!

Grappige anekdote & gouden tip

Reisanekdote: We hadden op 31 december 2020 het idee om het oude jaar tof af te sluiten. Mascaraatje op, haartjes in de gel en klaar om te shinen met oudjaar in een restaurantje in Umeå, Zweeds Lapland. Na een beperkte voorbereiding en wat verzonden e-mails verder, hadden we eindelijk een restaurantje gevonden die nog plek had. Zij blij, wij blij. Het was een chique bedoeling en de avond bestond uit een 5-gangen-diner, een wijnarrangement en een ‘sap’ arrangement.

Toen de rekening kwam moesten we huilen en lachen tegelijk: €500,-!!! VIJFHONDERD FOCKING EURO!

We hebben ons lesje weer geleerd: voortaan vragen we eerst even naar de prijzen en het concept van de avond 😀

Gouden reistip voor andere reizigers: Slow travel! Als je de tijd hebt, take it easy. Wij hebben tijdens deze trip ervaren hoe het is om echt ‘slow’ te reizen. Op deze manier kun je écht kennismaken met een land en de inwoners. Wij hebben dit ook vaak anders gedaan, omdat we niet ‘genoeg’ tijd hadden. Maar de manier van reizen zoals we nu doen, vinden we eigenlijk nog indrukwekkender!

Meer inspiratie?

Volg Sharon en Peer op Instagram om op afstand mee te genieten van hun prachtige reis en meer inspiratie op te doen voor je eigen reis of bucketlist. Heb je ook zin gekregen om naar de Faeröer eilanden, IJsland (of een van de andere genoemde bestemmingen) te gaan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *