Het reisverhaal van Dani vanuit Bali

Het reisverhaal van… Dani (april 2021)

Het reisverhaal van… Dani (vanuit Bali, april 2021)

We willen jullie niet alleen inspireren met onze eigen reiservaringen, maar ook met die van anderen. Daarom laten we elke maand een andere inspirerende reiziger aan het woord. De primeur is voor Danithia, een stoere backpacker die net haar eigen bedrijf is gestart. Lees hieronder het reisverhaal van ‘Dani’, vanaf Bali.

Korte introductie Dani

Naam: Danithia Bektas
Leeftijd: 21 jaar 
Soort reiziger: solo backpacker

Wat is/was je beroep? Ik werkte in het leger in Ermelo als gewondenverzorger/chauffeur. Vanaf mijn 16e was dit mijn droombaan en eind 2018 begon ik aan mijn algemene basis militair opleiding. In januari 2019 kwam ik aan bij mijn parate eenheid in Ermelo. In deze 2,5 jaar heb ik veel gave dingen mogen doen en leren. 

- Waarom toch ontslag? - 
Waarom ik, ondanks dat het mijn droombaan was, toch ontslag heb genomen? Omdat ik doordeweeks altijd van huis weg was. De weekenden bracht ik thuis door en dan moest ik vaak op zondag al weer terug naar de kazerne, wat voor mij 110 km verderop was. In het begin was dit nog wel vol te houden, maar in de lockdown besefte ik toch wel hoe erg ik mijn 'normale' leven eigenlijk miste. 

Reisbestemmingen

Waar ben je nu? Op dit moment ben ik op het prachtige Bali (april 2021). Ik ben hier in februari 2021 aangekomen en zal hier ongeveer 4-5 maanden doorbrengen. Ik heb al aardig veel mogen ontdekken, maar ik heb nog lang niet alles gezien.

Waar ben je al geweest? Het eerste land van mijn wereldreis (start januari 2021) was Spanje. Ik heb hier een maand mogen backpacken. Mijn reis begon in Valencia, de stad waar ik nooit genoeg van krijg. Daarna ben ik naar het zuiden gegaan richting Benidorm, waar ik een tijd heb doorgebracht bij mijn familie die daar in de omgeving woont. Voordat ik naar Bali ging, heb ik eerst nog 1 week doorgebracht in Alicante. 

- Vóór 2021 -
Reizen die ik heb gemaakt vóórdat ik op wereldreis ging: zomervakanties naar Spanje, Griekenland en Frankrijk. In Frankrijk heb ik ook 3 maanden gewerkt op een camping en hierdoor heb ik aardig wat Franse steden mogen afvinken van mijn bucketlist! Verder heb ik stedentrips gemaakt naar Boedapest, Praag en Parijs. 

Heb je een globaal reisplan? Momenteel heb ik geen plan. Nooit gehad, eigenlijk. Ik ben zonder plan vertrokken, omdat het lastig is om te plannen vanwege de huidige COVID-maatregelen. Ik weet daardoor niet wanneer landen weer opengaan en waar ik naartoe kan reizen. Natuurlijk heb ik wel een bucketlist met landen die ik wil bezoeken tijdens deze reis: Thailand, Filipijnen, Singapore en Sri Lanka. Maar of dit allemaal gaat gebeuren en welke landen ik dan ga bezoeken, daar heb ik zelf ook nog geen duidelijk antwoord op.

Waar wil je heel graag heen? Als het aan mij ligt, dan reis ik de hele wereld rond. Voordat ik dit heb bereikt, zijn we aardig wat jaren verder, maar ik heb momenteel een top 10 van landen die ik graag wil bezoeken.

De top-10 landen van Dani

1. Thailand
2. Filipijnen
3. Sri Lanka
4. Cambodja
5. Singapore
6. Mexico
7. Peru
8. Egypte
9. Italië
10. Griekenland

Reisbudget & geld verdienen

Wat is je reisbudget? €20 per dag.

Hoeveel heb je vooraf gespaard? Omdat mijn besluit niet ver van tevoren was gemaakt (november 2020) en ik in januari 2021 al op Schiphol stond, ben ik met €10.000 euro vertrokken.
 
Ben je van plan om geld te gaan verdienen op reis? Zo ja, hoe? Ja! Voordat ik weg ging, heb ik mijn bedrijf ‘Dani Travels Around’ opgezet. Het begon onschuldig met een blog. Maar nu help ik er andere jongeren mee, zodat zij ook vaker (alleen) op reis kunnen of zelfs die wereldreis kunnen gaan maken. 

- Eigen bedrijf -
En hoe wil ik dat gaan doen? Sinds halverwege maart is mijn e-book uit: 'Help, ik heb weinig geld maar ik wil reizen'. Dit e-book staat vol met informatie over hoe je met weinig geld tóch langer op reis kunt en over hoe je eindelijk die backpack (wereld)reis kunt maken. Daarnaast ben ik als reiscoach in te huren. Heb je bijvoorbeeld geen zin om je eigen reis voor te bereiden, omdat het zoveel werk is? Of wil je een budgetplan dat ervoor gaat zorgen dat je jouw reisbudget bij elkaar krijgt? Dan kun je bij mij terecht. Ik heb verschillende pakketten die alle zorgen rondom reizen voor jou uit handen nemen.

Dromen & angsten

Dani’s droom: Ik denk dat ik op dit moment al een beetje mijn droom leef. De wereld rondreizen was van kleins af aan al een droom. En dit wil ik zo lang mogelijk blijven doen en ondertussen probeer ik zo vaak als mogelijk uit mijn comfortzone te stappen, nieuwe mensen en culturen te leren kennen én een inspiratie voor anderen te zijn. Op die manier kan ik ook andere mensen helpen om hun droomleven te gaan leven.

Grootste angst: De zee. Maar ik breng er momenteel best wat tijd in door en ik merk dat die angst wel al wat minder groot is geworden. 

Hoog op je bucketlist: Kort geleden heb ik een ‘freedive level 1’ cursus gedaan. Iets wat eigenlijk hélemaal niet op mijn lijstje stond, maar toevallig op mijn pad kwam. Ik heb deze voor een deel gehaald en ik moet bepaalde punten nog afstrepen. Dit staat momenteel bovenaan op mijn lijst. Daarna lijkt het mij onwijs leuk om door te gaan met level 2. 

Mooiste reiservaring: Het behalen van mijn ‘freedive level 1’ in Amed (Bali). Ik had een roadtrip gepland naar Amed. Ik zou hier een paar dagen heengaan om het noorden van Bali te ontdekken. Het enige wat ik gepland had was mijn verblijf. In een restaurant kwam ik in contact met een van de instructeurs en voordat ik het wist had hij mij overgehaald om mee toe doen aan de cursus. Nog geen dag later lag ik in het water. Ik was zwáár uit mijn comfortzone aan het stappen – ik ben namelijk geen fan van de zee, zoals ik al vertelde – maar voordat ik het wist was ik steen, papier, schaar en dansjes onder water aan het doen. Het gevoel wat ik tijdens deze twee dagen ervaarde, is niet te beschrijven. Daarom is dit ook mijn mooiste reiservaring tot nu toe! 

Slechtste reiservaring/nachtmerrie: Mijn reis van Valencia naar Jakarta. Ik was al onwijs zenuwachtig omdat ik er al zolang naar had uitgekeken, maar ook omdat ik niet zeker wist wat de regels nu precies waren. Na de lockdown waren er wat dingen veranderd en er was online vrij weinig over te vinden. Ik was dan ook bang om niet toegelaten te worden, ondanks dat ik een heel boekwerk aan papieren bij mij had. Ik wist niet zeker of alles klopte. Tijdens mijn tussenstop in Istanbul werd mijn angst werkelijkheid: ik werd niet toegelaten in het vliegtuig, want er was een probleem met mijn visum.

- Reisdroom aan een zijden draadje - 
Alleen om de verkeerde redenen. Mijn visum was nog 1,5 maand geldig, dus er was geen geldige reden om mij te weigeren. Ik was al aan het kijken voor een verblijfsplek, toen er een vrouw van de vliegmaatschappij kwam aanrennen. Dit was zo’n 20 minuten voor vertrek. Na nog geen 1 minuut discussie tussen die vrouw en haar collega’s, werd ik alsnog toegelaten in het vliegtuig. Sinds mijn reis is begonnen heb ik in één uur tijd nog nooit zóveel emoties ervaren als toen. Gelukkig was er in Jakarta geen enkel probleem en was ik binnen 5 minuten door de douane heen.

Eten & favoriete plekken van Dani

Wat is het lekkerste gerecht dat je buiten NL hebt gegeten (en waar was dit?) Toen ik nog geen vegetariër was, at ik graag gyros in Griekenland. Ik kon dit op elk moment van de dag eten. Momenteel ben ik helemaal weg van de vegetarische curry’s en gado gado hier op Bali. 

Dani’s favoriete plek voor een stedentrip: Boedapest. Niet alleen is het goedkoop, maar je hebt geweldige bezienswaardigheden, leuke uitgaansplekken, heerlijke restaurants en als je alleen reist dan is dit een goede bestemming. Boedapest is een van de steden waar ik mij tijdens het alleen reizen echt onwijs veilig voelde, wat ook een van de redenen was dat ik er twee keer alleen naartoe ben gegaan. 

Favoriete plek voor een zonvakantie: Griekenland. Ik ben hier in 2018 voor het eerst geweest en sindsdien wil ik eigenlijk elk jaar weer een vakantie boeken naar dit land. Er is niet alleen elke dag heerlijk weer, maar er zijn ook prachtige stranden, verschillende eilanden waar je naartoe kunt en natuurlijk heerlijk eten. 

Waarheen voor een actieve vakantie? Dit is Dani’s favoriete plek: Frankrijk. Hou je van wandelen en/of hikes maken met een geweldig uitzicht? Dan is Frankrijk een topbestemming. Zelf ben ik vorig jaar gaan kamperen en heb ik rondgetrokken in het noordoosten van Frankrijk. Ik heb daar prachtige routes mogen lopen.

Grappige anekdote & gouden tip

Reisanekdote: Nieuwe mensen ontmoeten is iets wat tijdens het reizen vaak gebeurt. Vooral als je alleen reist is dat niet een van de moeilijkste dingen. Zo stond ik onlangs te wachten in een take-away restaurant om mijn eten te bestellen. Na het plaatsen van mijn bestelling raakte ik in gesprek met iemand. En dan bespreek je vaak de algemene dingen, zoals waar je vandaan komt, hoe lang je al op reis bent en wat voor werk je doet. Normaal gesproken vertel ik dan dat ik uit Nederland kom. Maar dit keer niet, want na ongeveer twee zinnen te hebben gesproken, vroeg de persoon:

You’re from the Netherlands, right? 

Ik was een beetje verbaasd, want ik had daar nog helemaal niets over verteld. Maar dat hoefde ook niet, mijn accent was namelijk al genoeg. Hij had zelf een tijdje door Nederland gereisd en herkende mijn manier van praten. En ik merk steeds vaker dat bijna iedereen die ik ontmoet al kan raden waar ik vandaan kom. Daarom maak ik er nu vaak een spelletje van. Ik vertel niet meer waar ik vandaan kom, maar ik vraag mensen om eens goed te luisteren naar mijn accent. Dan weten ze al genoeg! Ik denk dat wij Nederlanders dus een prachtig Engels accent hebben gecreëerd. 

Dani’s gouden reistip voor andere reizigers: Weet je al welke bezienswaardigheden en restaurants je wilt bezoeken? Sla deze dan als pins op in Google Maps. Zo hoef je tijdens je reis niet meer op zoek te gaan naar de naam of plek en bespaar je tijd! Daarnaast is het ook ideaal dat je de kaart kunt downloaden en hem ook offline kunt gebruiken. 

Meer inspiratie?

Volg Dani op Instagram om op afstand mee te genieten van haar prachtige reis en meer inspiratie op te doen. Heb je ook zin gekregen om naar Bali (of een van de andere genoemde bestemmingen) te gaan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *