Annick en Gieljan reislekker met mondkapje

Persoonlijk – Durven we het aan? MexiGO of MexiNO?

Persoonlijk – Durven we het aan? MexiGO of MexiNO?

Reizen is keuzes maken. Maar in coronatijd is er soms niet zoveel te kiezen of zijn de keuzes veel ingewikkelder dan normaal. We geven je een kijkje bij ons achter de schermen en nemen je mee in wat er in ons om gaat en hoe we tot bepaalde keuzes komen. Ons persoonlijke verhaal: durven we het aan om naar Mexico te gaan?

Madeira, medio maart 2021

We zijn inmiddels 6 weken op Madeira en al ruim 5 maanden in Portugal. Madeira is echt fantastisch, het heeft ons zo positief verrast. Maar het hoort bij Portugal en de halfjaar-grens nadert. En dat knaagt toch een beetje. We hadden geen plan uitgestippeld voor onze wereldreis (beste beslissing ooit, helemaal nu). Maar emigreren naar Portugal was niet de bedoeling en zo voelt het nu haast wel een beetje.

Van alle bestemmingen in Europa lijkt Madeira nog de meeste vrijheid te hebben. Alles is open, maar er geldt wel een avondklok. Die gaat in om 19.00 uur doordeweeks en 18.00 uur in het weekend (inmiddels verruimd, zie ons artikel over de corona regels op Madeira). En dat betekent dat alles een uur daarvoor dicht gaat. Dus best wel even plannen, qua boodschappen bijvoorbeeld. En een zonsondergang kijken zit er ook niet in (want die gaat na 20.00 uur onder).

Volgende bestemming

Dus we zitten toch stiekem te kijken naar de mogelijkheden. Spanje was eigenlijk het doel, maar dat lijkt voorlopig niet aan de orde (aangezien we de grens niet mogen oversteken). Jordanië lijkt ons ook zo mooi. Maar: Ramadan, PCR-test en visum voor maximaal 30 dagen. Mexico lijkt het enige land dat bijna geen maatregelen heeft en waarvoor je geen PCR-test hoeft te laten zien om het land binnen te mogen komen.

Mexico?
Vliegen naar Mexico is letterlijk en figuurlijk wel een hele stap. We zijn helemaal weg van Latijns-Amerika, maar Mexico stond niet op ons lijstje. Misschien omdat we in 2014 al in Yucatan & Quintana Roo (2 staten in Mexico) zijn geweest? Of omdat andere landen zoals Colombia en Guatemala ons meer trekken?

Vaccinatie & reisverzekering
We willen graag een vaccinatie krijgen en daarvoor terug komen naar Nederland zodra we aan de beurt zijn. Ook willen we niet onverzekerd op reis zijn. Onze reisverzekering (bij Allianz Assistance) biedt 180 dagen dekking. En ook daar willen we dus rekening mee houden. Gieljan heeft zoiets van: ik stap het liefst morgen het vliegtuig in en we zien wel, want ik ben toe aan een nieuw avontuur. In de ideale/normale wereld zou Annick ook mee zijn gegaan in dit gevoel. Alleen voelt het nu een beetje gek om voor een paar weken/maanden de oceaan over te vliegen, terug te komen naar Nederland voor een vaccinatie om vervolgens weer die kant op te gaan. Idealiter eerst maar die vaccinatie halen en dan meer vrijheid hebben om zonder tijdsdruk Latijns-Amerika verder te verkennen. Maar ja. Wat gaan we dan in de tussentijd doen? En wanneer zijn we aan de beurt voor de vaccinatie?

Het voelt dan toch een beetje als wachten of nog meer rekken…

We leggen onze plannen voor aan onze ouders

We beginnen met tickets zoeken en droppen alvast een bommetje met onze mogelijke plannen bij onze ouders. Die zijn alle vier nogal in shock. Wij vinden het ook best spannend, maar het is toch anders als je er eenmaal bent. Dat hebben we het afgelopen jaar wel ondervonden. Van veraf lijkt alles gevaarlijk, eng of onmogelijk. Van dichtbij valt het uiteindelijk allemaal reuze mee.

Portugal, april 2021

Eerst nog even terug naar Portugal
Een vliegticket vanaf Madeira naar een ander continent is onwijs duur/onmogelijk. Daarom besluiten we om eerst terug te vliegen naar het vasteland van Portugal en vanaf daar door te vliegen naar onze volgende bestemming. We hebben de keuze om te vliegen naar Porto of Lissabon. We kiezen ervoor om van Madeira terug te vliegen naar Porto. De stad waar we ons avontuur in Portugal zijn begonnen en waaraan we ons hart verloren hebben. Vanaf daar kunnen we altijd nog beslissen of we met de trein of bus naar Lissabon gaan om het vliegtuig te pakken.

Met Iberia naar Mexico
De goedkoopste vluchten naar Mexico gaan helaas via Amsterdam of Parijs. Waarom helaas? Als je een overstap hebt in die plaatsen heb je een PCR-test nodig (destijds was dit nog het geval). En dat willen we nou net zien te voorkomen. Een beetje vanwege de kosten, maar vooral vanwege het feit dat we bang zijn toch positief te testen (terwijl we in de afgelopen maanden alleen elkaar hebben gezien) en dan een nieuw ticket moeten boeken. Vanaf Portugal gaan er geen rechtstreekse (betaalbare) vluchten naar Mexico. De enige optie zonder PCR-test die overblijft is vanaf of via Spanje. Aangezien de grens over land tussen Portugal en Spanje nog gesloten is, besluiten we dat het handiger en sneller is om te vliegen. Een retourtje is goedkoper, maar we willen op de terugweg naar Amsterdam en niet weer terug naar Portugal. De maatschappij Iberia biedt deze mogelijkheid. Op de heenweg via Madrid naar Mexico en op de terugweg via Madrid naar Amsterdam.

We gaan!!

Is this real?!
Gaan we dit echt doen? We slapen er nog een paar nachtjes over. Ook hebben we contact met een paar andere Nederlandse stellen die al in Mexico zijn. De beste graadmeter om mee te krijgen hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in een ander land. Benieuwd naar de huidige coronamaatregelen in Mexico? Je leest ze hier.

We hakken de knoop door. We doen het gewoon.

Vliegroute naar Mexico
Onze vliegroute:

  • Heenweg: Porto via Madrid naar Mexico City
  • Terugweg: Mexico City via Madrid naar Amsterdam

We hebben zoveel zin in dit nieuwe avontuur! Het voelt echt als een herstart van onze wereldreis (na 9 maanden reizen door Europa).

Werk aan de winkel
Maar er is wel werk aan de winkel. Want Mexico stond dus niet op de planning en we hebben geen idee waar we heen willen en wat we willen doen. We gaan wat zoeken op internet, maar Mexico is zo onwijs groot. We schaffen snel de digitale versie van de Lonely Planet aan. Dit geeft toch wat houvast, qua reisroutes en beste reistijden. Zo’n e-book is gewichtloos en dus ideaal als je gaat backpacken.

Voorlopig plan
We blijven een paar dagen in Mexico-City (nooit gedacht dat we daar ooit naartoe zouden gaan) en gaan dan richting het zuiden van Mexico. Wat en hoe precies, dat weten we zelf ook nog niet. Maar als we de afgelopen tijd één ding geleerd hebben, is het wel: geen plan is het beste plan!!

Benieuwd naar onze avonturen? Volg ons dan op Instagram @reislekker.nl.

xxx Gieljan en Annick

Update augustus 2021: Mexico was fantástisch. Op onze pagina over Mexico vind je tips en praktische informatie over dit geweldige land. We zijn nog lang niet uitgeschreven over Mexico, dus er komen nog veel meer tips aan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *