Coverfoto Getsemani veilige wijk in Cartagena

De leukste en meest veilige wijken om te slapen in Cartagena

De leukste en meest veilige wijken om te slapen in Cartagena

Wij vonden Cartagena echt een hele leuke stad. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld Bogotá. Cartagena is een stuk knusser, met veel mooie gebouwen, kleurrijke straatjes en veel muziek. Het is wél belangrijk om in de juiste wijk te slapen. In dit artikel vind je informatie over de leukste en meest veilige wijken waar je kunt slapen in Cartagena. Bij iedere wijk die we hieronder noemen zit ook een kaartje, zodat je ziet waar de wijk zich precies bevindt.

Kaartje met de leukste en meest veilige wijken van Cartagena

Check de interactieve kaart op Google Maps.

De beste en leukste wijken (om te slapen) in Cartagena

‘The place to be’ in Cartagena is het ommuurde oude centrum. Dit oude centrum bestaat uit de wijken 1, 2 en 3 op de kaart hierboven:

  1. Getsemaní (zuid)
  2. Centro (noord)
  3. San Diego (noordoost).

Slaap je in een van deze wijken, dan stap je de deur uit en ben je op de plek waar je wilt zijn. Het nadeel: er wordt (in elk geval in Centro en vooral in Getsemaní) tot in de vroege uurtjes hele harde muziek gedraaid. Geniet je liever wat meer van je nachtrust, dan kunnen we je een leuke en mooie accommodatie met zwembad aanraden in de wijk Manga.

1. Getsemaní

Getsemaní in het kort
Voordelen: knusse wijk, veilig, kleurrijke straatjes, veel street art, veel (cocktail)barretjes, restaurants en street food.
Nadelen: harde muziek in de nacht. Wij hebben drie dagen eigenlijk niet kunnen slapen.

Getsemaní: street art & ideale wijk voor backpackers
Getsemaní is de wijk die je kent van de foto’s van Cartagena. Met alle mooie street art en kleurige vlaggetjes en parapluutjes die boven de smalle straatjes hangen. Je vindt hier ook veel (cocktail)barretjes, restaurantjes en een gezellig pleintje met street food (Plaza de la Trinidad).

Gezellig, kleurig en luidruchtig
Getsemaní is absoluut veilig, zowel overdag als ‘s avonds. Het is de mooiste en gezelligste wijk van Cartagena, maar ook de meest luidruchtige. En dat is meteen het grootste nadeel. De cocktailbarretjes gaan makkelijk door met het draaien van enorm luide muziek tot een uur of 7 in de ochtend. Vooral in de weekenden. Wij konden de muziek ‘Shazammen’ vanuit ons bed. Nou, dan weet je het wel.

Overdag is het heerlijk om in deze wijk je accommodatie uit te stappen en direct te kunnen genieten van de mooie en kleurrijke straatjes. Maar ‘s nachts hebben we de plek vaak vervloekt. Dit is dus een afweging die je moet maken. Op doordeweekse dagen is het overigens iets minder erg dan in de weekenden, maar ook dan kan je pech hebben.

Tips voor accommodaties in Getsemaní

De wijk Getsemaní op de kaart

Check de interactieve kaart met de wijk Getsemaní op Google Maps.

2. Centro

Centro in het kort
Voordelen: mooie en relatief veilige wijk, veel restaurantjes, dichtbij de historische bezienswaardigheden én de plekken om de zonsondergang te zien.
Nadelen: meer zwervers, verkopers en mensen die geld van je willen dan in Getsemaní, vooral in het weekend kan het hier ‘s nachts ook vrij lawaaiig zijn (bijna net zo erg als in Getsemaní).

Centro Cartagena
Centro is de grootste wijk van het noordelijke deel van de ommuurde stad (ook wel Calamari genoemd). Deze wijk is het historische deel van het centrum van Cartagena. Je vindt hier dus veel mooie (en oude) gebouwen. Het is een goede plek om een accommodatie te zoeken. Zowel overdag als ‘s avonds kan je hier veilig over straat (blijf wel opletten), maar de sfeer is net iets anders dan in Getsemaní. In de wijk Centro lopen behoorlijk wat zwervers rond, en vooral overdag word je best wel gek van de verkopers, rappers en kleurig geklede dames, die vrij opdringerig zijn om geld te verdienen. Maar hier heb je natuurlijk ook last van als je de wijk gewoon bezoekt (los van of je er slaapt). Afgezien van het voorgaande, is het een erg mooie wijk, met veel accommodaties en leuke restaurantjes. Aan de rand van de wijk (op of onder de stadsmuur) kan je ook erg mooi de zonsondergang bekijken.

Net als in Getsemaní wordt er in Centro tot laat in de nacht harde muziek gedraaid. Omdat hier net iets minder barretjes per vierkante meter zitten, is de kans wel iets groter dat je een rustige nacht hebt.

Tips voor accommodaties in Cartagena Centro

De wijk Centro op de kaart

Check de interactieve kaart met de wijk Centro op Google Maps.

3. San Diego

San Diego in het kort
Voordelen: rustige en veilige wijk, mooie straatjes, maar met minder street art. Veel hippe/duurdere restaurantjes
Nadelen: duurder en chiquer dan de wijken Getsemaní, Centro en Manga, weinig tot geen street food.

San Diego: chique deel va het centrum
De wijk San Diego ligt, net als Centro, in het noordelijke gedeelte van de ommuurde oude stad. Deze wijk is wat rustiger en een stuk chiquer dan Centro. Je vindt hier dus ook wat meer hippe (en westerse) restaurantjes en niet echt street food. Het eten is hier dan ook een stuk(je) duurder dan in de nabij gelegen wijken. De straatjes zijn hier nog steeds gezellig knus.

Net als de twee voorgaande wijken, is San Diego ook een veiligste (en leukste) wijken van Cartagena. Je vindt hier ook een groot winkelcentrum (Centro Comercial La Serrezuela), dit was vroeger een arena die werd gebruikt voor stierengevechten. Heel leuk om even een kijkje te nemen! Wij hebben zelf niet in deze wijk geslapen, maar zijn hier wel doorheen gelopen én gefietst tijdens onze fietstour.

Tips voor accommodaties in de wijk San Diego

De wijk San Diego op de kaart

Check de interactieve kaart met de wijk San Diego op Google Maps.

4. Manga

Manga in het kort
Voordelen: rustige en veilige wijk (in elk geval het noordelijke deel), ideaal als je ‘s nachts gewoon wilt slapen. Dichtbij de haven.
Nadelen: iets verder lopen van het ommuurde oude centrum, minder barretjes en restaurants, de wijk zelf is niet bijzonder.

Manga: rustig net buiten het centrum
De wijk Manga ligt net onder het ommuurde centrum. We hebben hier zelf ook een aantal nachten geslapen (net als in Getsemaní) en waren erg blij met deze keuze. Vanaf ons hostel moesten we ongeveer 15 minuten lopen om in Getsemaní te komen, wat een klein nadeel is, maar voor ons niet onoverkomelijk. Je bent hiermee niet meteen op de plek waar je wilt zijn als je je accommodatie uit loopt. De wijk zelf is dus niet meteen een van de leukste wijken van Cartagena, maar heeft wel één groot voordeel: het is hier lekker rustig en je kunt gewoon normaal slapen ‘s nachts. Dat is de afweging die je zelf moet maken.

Manga is ook een veilige wijk en je kunt hier prima over straat lopen, ook als het al wat donker is. In elk geval in het gedeelte waar wij sliepen. Verder zuid zijn we niet geweest, dus daar kunnen we uit eigen ervaring niets over zeggen.

Eettip: Eet een pizza of shoarma/kebab bij Da Sandro (op Google Maps heet die ‘Shoarma y Kebab’). Op 20 meter loopafstand van Casa del Puerto Hostel & Suites (zie hieronder). Het restaurant ziet er niet heel aanlokkelijk uit, maar vooral de pizza was echt heel erg goed.

Tips voor accommodaties in de wijk Manga

De wijk Manga op de kaart

Check de interactieve kaart met de wijk Manga op Google Maps.

Overige wijken Cartagena

Er zijn nog veel andere wijken in Cartagena, waar je ook accommodaties kunt vinden, zoals in de wijk Bocagrande (de smalle strook met hoge gebouwen – aan zee – in het westen) of de wijken ten oosten van de ommuurde stad.

Wisselende ervaringen
We horen wat wisselende verhalen over de veiligheid in deze wijken en je zit hier ook wat verder weg van de plek waar je wilt zijn (namelijk het ommuurde oude centrum). We raden je daarom aan om in een van de eerder in dit artikel genoemde wijken te verblijven.

Tip: Eilandje voor de kust

Relaxen op Tierra Bomba
Dit eilandje ligt vlak voor de kust van Cartagena. Je bent hier in slechts 10 minuutjes varen met de boot vanaf het strandje in Bocagrande. Je kunt hier lekker chillen op het strand, met een prachtig uitzicht op de skyline van Cartagena. Wij vonden het heerlijk om hier even te onthaasten en te ontkomen aan de drukte van de stad. Echt hét vakantiegevoel & ultiem genieten!

Blijf een nachtje slapen!
Veel mensen gaan een dagje naar Tierra Bomba: in de ochtend heen, in de middag terug. Wat veel leuker is, en we echt kunnen aanraden is om een nachtje te slapen op het eiland Tierra Bomba. Lees snel verder voor onze gouden tip:

Hier wil je slapen: Huisje direct aan het strand
Breng twee dagen en één nacht door bij het heerlijke Vista Mare Beach House. Iets boven ons normale budget, maar de plek én de huisjes zijn erg mooi en super luxe. Een absolute aanrader. De locatie op booking.com klopt overigens niet, Vista Mare Beach House ligt, zoals de naam doet vermoeden, wel degelijk direct aan het strand.

Wil je eerst een korte rondleiding?
Bekijk dan ons filmpje.

Dagtripje eiland
Je kunt dus ook een dagtripje naar Tierra Bomba maken (georganiseerd of geregeld door een accommodatie op het eiland), net als naar een van de Rosario eilanden (Islas del Rosario). De Rosario eilanden liggen wel iets verder weg dan het eiland Tierra Bomba, ruim een uur varen.

Waar liggen de eilandjes?

Dagtrip Rosario eilanden – zeilen met lunch & snorkelen

Meer artikelen over Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *