Step Bolt Krakau

Lekker actief in Krakau: lopen, fietsen, steppen of kajakken

Lekker actief in Krakau: lopen, fietsen, steppen of kajakken

Krakau is een hele leuke bestemming voor een stedentrip. Want deze stad is anders, mooi, relaxed, indrukwekkend en veelzijdig. Er is veel te zien en te proeven. In het centrum van Krakau zitten veel bezienswaardigheden dichtbij elkaar, wat het makkelijk maakt om alles te voet te doen. Heb je niet zoveel tijd, geen zin om te lopen of wil je een keer op een andere manier deze stad verkennen? Geen probleem. Je kunt Krakau namelijk op veel verschillende manier verkennen: je kunt gaan lopen, fietsen, steppen of kajakken. Ook als je minder actief bezig wilt zijn, heb je genoeg opties. Je leest het hieronder allemaal.

Krakau te voet verkennen

Krakau is een stad die je prima zelf kan verkennen. Maar aangezien de stad een hele rijke en roerige geschiedenis heeft, kom je hier met een gids veel meer te weten. Dit maakt je bezoek aan Krakau een stuk intenser en indrukwekkender. Zo liepen wij bijvoorbeeld met gids Barbara ‘the Royal Route’. Hieronder geven we je een aantal tips voor het verkennen van Krakau te voet.

 1. Wandelen langs de Wisla
  2. Streetart & streetfood wandeling door Kazimierz
  3. Tour met Barbara
  4. Free walking tour

1. Wandelen langs de Wisla

Een van de vele fijne dingen van Krakau, is dat er een rivier door de stad stroomt. De Wisla. Langs de Wisla loopt aan beide kanten een brede boulevard, die vaak ook omgeven is door veel groen. Het is een plek waar zowel veel locals als toeristen komen. Het is leuk om een rondje rondom de rivier te lopen. Klik hier voor de wandelroute. Wil je 6 andere gratis dingen om te doen in Krakau? Klik dan hier.

2. Streetart & streetfood wandeling door Kazimierz

In de Joodse wijk (ook wel Kazimierz genoemd) heb je super veel leuke en hippe restaurantjes. Je vindt hier ook veel streetart & street markets met food trucks. We hebben speciaal voor jou een leuke wandeling uitgestippeld om streetart te bekijken in Kazimierz.

3. Tour met Barbara

Het is niet de vraag of je op pad wil met Barbara, maar welke tour(s) je met haar gaat doen. Barbara is namelijk super leuk en spreekt heel goed Engels. Lees alles over onze ervaringen en de mogelijkheden om Krakau en omgeving met haar te verkennen in dit artikel: Ontdek het veelzijdige Krakau met gids Barbara.

4. Free walking tour

Kraków Explorers biedt dagelijks diverse free walking tours aan in verschillende talen. Ondanks de term ‘free walking tour, zijn deze tours nooit echt helemaal gratis. Het principe van ‘free walking tours’ is, dat er geen vaste prijs aan de tour hangt, maar dat je de gids aan het einde een bedrag geeft, wat jij de tour waard vond. Het gemiddelde bedrag in onze groep was ongeveer 60 PLN per persoon (zo’n €14).

E-steppen door Krakau

Een beetje stad heeft natuurlijk een elektrische step die je kan huren. Een leuk vervoersmiddel om in korte tijd veel te zien. Het huren van een e-step is goedkoop, je hebt geen parkeerproblemen en het is niet vermoeiend.
In Krakau hebben we onder andere steps van de onderstaande aanbieders gezien (die we hieronder nog even kort zullen toelichten):

1. Lime
2. Bolt
3. Hive
4. Blinkee

Hoe werkt het?
Het huren van de step gaat bij alle 4 de aanbieders via een app. In het Engels heet de e-step een electric scooter. Blinkee.city en Hive zijn de enige twee met duidelijke en transparante prijzen. Hieronder hebben we per aanbieder wat handige informatie op een rijtje gezet.

1. Lime

Lime rekent een vast tarief om een step te ontgrendelen en daarna betaal je per minuut. Er is geen vaste prijs. Je krijgt de prijs voor jouw locatie en tijd te zien in de app, voordat je begint met huren. Als je een voertuig wilt reserveren vóór het daadwerkelijke moment dat je op de step stapt, wordt er een starttarief per minuut in rekening gebracht vanaf het moment dat je op de reserveringsknop drukt, totdat je het gereserveerde voertuig ontgrendelt of de reservering annuleert.

Je vindt alle informatie op hun website. Download de app in de App Store of via Google Play.

2. Bolt

Prijzen kunnen variëren op basis van verkeersomstandigheden, onvoorziene vertragingen, kortingen en andere factoren. Klik hier voor de website. Download de app in de App Store of via Google Play.

3. Hive

Prijs: €1 om te ontgrendelen plus €0,15 voor elke minuut.
Download de app Free Now in de App Store of via Google Play.
Klik hier om direct naar de website te gaan.

4. Blinkee.city

De website is heerlijk duidelijk en transparant. Je kan via deze aanbieder zowel een step als scooter huren. De prijs verschilt per stad. Studenten krijgen een kleine korting. Lees hier hoe het precies in zijn werk gaat. Download de app in de App Store of via Google Play.

Fietsen in en rond Krakau

De beste plek om te fietsen in Krakau is de Wisla rivieroever. Je hebt er fietspaden, ruimte en een mooi uitzicht. Je kan een klein rondje van zo’n 10 km rondom de rivier maken. Maar je kan ook wat verder fietsen, naar plekken waar je anders niet zo snel zou komen (te voet). Zoals het Norbertijnenklooster, de grafheuvel van Kościuszko, het Wolski-bos en de Tyniec-abdij.

Een fiets huren

Je kan een fiets huren bij een van de onderstaande drie organisaties.

1. KRK BIKE Rental
KRK BIKE Rental is vooral ideaal als je maar voor een korte periode een fiets wilt huren. Je kan hier namelijk per uur een fiets huren. Voor 9 PLN per uur (ongeveer €2) of 50 PLN per dag (€11) huur je al een gewone fiets bij KRK BIKE Rental. Naast gewone fietsen, hebben ze hier ook elektrische fietsen, kinderfietsen, fietsen met zitjes, mountainbikes, tandems en elektrische steps.

2. Baja Bikes
Als je van plan bent om iets langer te gaan fietsen, dan ben je met Baja Bikes goedkoper uit. De minimum huurperiode is 4 uur. De prijzen zijn als volgt:

 • 4 uur = vanaf 30 PLN
 • 12 uur = vanaf 45 PLN
 • 24 uur = vanaf 60 PLN

3. Cruising Krakow
Je kan ook een fiets huren bij Cruising Krakow. De minimum huurperiode is 3 uur. Voor een beachcruiser betaal je 25 PLN (ongeveer €5,50) voor 3 uur. Elk extra uur kost 5 PLN. Op hun website vind je alle soorten fietsen en de bijbehorende prijzen.

Fietsen met gids

Je kan natuurlijk zelf op pad gaan. Maar misschien is het een keer leuk om samen met een gids de stad en de omliggende omgeving te verkennen. Bijvoorbeeld met gids Barbara van BikeMePoland, die we absoluut kunnen aanraden.

Kajakken in Krakau

Op verschillende plekken langs de rivier de Wisla kan je een kajak huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Kayak Rentals, waar ze zowel enkele als dubbele kajaks verhuren.

Prijzen kajakken

Vanaf 30 PLN (een kleine €7) huur je een kajak, voor het eerste uur. Na dit eerste uur betaal je 10 PLN (iets meer dan €2) extra per half uur.

Openingstijden kajak-verhuur

 • Weekdagen: van 15.00-20.00 uur
 • Weekend: 10.00-20.00 uur

Route om te kajakken

Hieronder zie je een plattegrond van de route die je kan kajakken.

Niet actief

Natuurlijk zijn er ook manieren om Krakau te bezichtigen, zónder zelf actief bezig te zijn. Hieronder geven we je een aantal opties.

1. Boot
2. Golfkarretje
3. Openbaar vervoer

1. Boot

Je hebt de keuze uit de ‘river tram’, het maken van een cruise of zelf een boot huren. Hieronder vind je meer informatie over alle drie de opties.

Rivier tram/veerpont
De ‘river tram’ kost 12 PLN (een kleine €3) per persoon. Het is ook mogelijk om tegen een toeslag een fiets mee te nemen. Dit kost 10 PLN (ruim €2) per fiets extra. Je kan aan boord betalen.

Cruise
Bij de cruise heb je een aantal mogelijkheden:

1. Cruise 30 minuten:

 • Prijs: 30 PLN (€6,50)
 • Vertrek: elk half uur tussen 11.00 en 18.00 uur

2. Cruise 60 minuten:

 • Prijs: 45 PLN (€10)
 • Vertrek: elk half uur tussen 11.00 en 18.00 uur

3. Nachtcruise:

 • Prijs: 60 PLN (€13,50)
 • Vertrek: om 20.00 uur
 • Kijk op de website voor alle opties en de actuele informatie. Ook kan je hier online een kaartje kopen. Een overzicht met de prijzen vind je hier.

Boot huren
Er zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van het aantal personen waarmee je bent.
Een boot voor maximaal 12 personen huur je al vanaf 380 PLN (€85) per uur.

 • Kijk op de website voor alle opties en de actuele informatie.

2. Golfkarretje

Bij de meeste belangrijke bezienswaardigheden staan golfkarretjes te wachten om je naar een of meerdere punten te brengen. Bijvoorbeeld bij Wawel hill, Schindler’s Factory of op het centrale plein in Kazimierz. Je kan kiezen tussen karretjes die je per persoon betaalt of karretjes die je in zijn geheel afhuurt. De golfkarretjes zijn voorzien van een audiotour. De prijzen verschillen dusdanig per gekozen route, dat we die hier niet allemaal vermelden.


3. Openbaar vervoer

Krakau heeft een goed netwerk van trams en bussen. Kijk voor de actuele vertrektijden op de website van Jakdojade of van Podroznik. Je kunt beide websites voor het openbaar vervoer in heel Polen gebruiken.

Jakdojade heeft ook een erg handige app. Download voor Android of Apple.

Het openbaar vervoer in Krakau (en overigens ook in de rest van Polen) is niet duur en de prijs is afhankelijk van het maximum aantal minuten dat je wilt reizen. Er zijn vijf opties:

 • 20 minuten: 3,20 PLN
 • 50 minuten: 4,60 PLN (dit is net iets meer dan een euro)
 • 90 minuten: 6,00 PLN
 • Multiple trips 24 uur: 15,00 PLN (zone I) of 20,00 PLN (zone I+II)
 • Multiple trips 7 dagen: 56,00 PLN (zone I) of 68,00 PLN (zone I+II)

Openbaar vervoer vliegveld

Je kunt ook erg gemakkelijk met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld van Krakau reizen. Lees hier alles over deze blog .

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *