Coverfoto uitzicht wandeling Guglionesi

Guglionesi en omgeving – 7 leuke dingen om te doen

Guglionesi en omgeving – 7 leuke dingen om te doen

Guglionesi is een schattig stadje met een mooi oud centrum. Het ligt bovenop een heuvel. waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op de rest van de omgeving. Bij helder weer kan je vanaf hier zelfs de zee zien. De heuvels en valleien rondom Guglionesi zijn erg vruchtbaar en je vindt er dan ook onder andere wijngaarden, olijfbomen en zonnebloemen. In het dal verbouwen de boeren veel verschillende soorten groenten en fruit. Het stadje is klein, maar er is genoeg te doen in de omgeving om je een paar dagen te vermaken. En als je niks wil doen, het is ook een prima plek om te ontspannen en lekker te eten. Zonder veel andere toeristen.

Helemaal onderaan dit artikel vind je een kaart, waarop je ziet waar Guglionesi precies ligt.

1. Zeker doen: Eet een enorme pizza bij Pizzeria Belvedere

Bestel de pizza Gigante. Deze kost maar €12 en dit is waarschijnlijk de grootste pizza die je ooit in je leven zult eten. Zorg dan ook dat je heel veel honger hebt en met minimaal twee personen bent. En dan nog is het een flinke uitdaging om deze pizza helemaal op te krijgen. Extra voordeel van de pizza Gigante, als je slecht bent in keuzes maken: je kan 4 verschillende smaken kiezen voor deze pizza.

Ook de gewone pizza’s zijn groot. Waarbij ze veel keuze hebben qua smaken en je kan eventueel ook je eigen variant bestellen. De prijzen zijn laag (zowel het eten als het drinken) en als je buiten gaat zitten heb je ook nog een fantastisch uitzicht op de bergen waar de zon ondergaat. Zonsondergang, pizza, wijn, wat wil je nog meer? De bediening is ook nog eens erg aardig en de pizzabakker vindt het leuk om op de foto te gaan.

Let op:

  • open vanaf 19.00 uur
  • er wordt €1 p.p. aan couvert/fooi in rekening gebracht

2. Viewpoints & het historisch centrum bezoeken

Uitzichtpunten

Vanwege zijn ligging heb je vanuit het oude centrum van Guglionesi een fantastisch uitzicht op de omgeving. Er zijn in ieder geval drie viewpoints die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zie de bruine nummers 1, 3 en 7 op de afbeelding hieronder of op de interactieve versie van deze kaart (voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’).

Historisch centrum

Het is erg leuk om een beetje door het oude centrum te lopen. Ondanks dat Guglionesi een klein stadje is, zijn er heel veel kerken. Je kan de verschillende kerken van buiten en binnen bewonderen. Zie de bruine nummers 2, 4, 5 en 6 op de afbeelding hieronder. Je vind ze ook op de interactieve versie van deze kaart.

3. Wandel door de heuvels van Guglionesi

Route
Aantal km: 8
Duur: 3 uur
Zwaarte: gemiddeld
Opmerkingen: het eerste deel is berg af, het tweede deel berg op.
Meenemen: voldoende water, snacks en zonnebrandcrème

Klik hier voor de interactieve versie van de kaart. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

Je start in het centrum van Guglionesi. Vanaf hier loop je de stad uit, naar de rotonde richting Termoli. Houdt bij de rotonde links aan. Vanaf hier loop je 3,7 km rechtdoor. Op een gegeven moment kom je bij een kruising (na ongeveer 70 minuten). Ga hier rechts. Vanaf hier loop je naar de begraafplaats. Dit is ongeveer 2,4 km lopen. Na de begraafplaats (waar je ook even overheen kunt lopen) ga je links en sla je rechtsaf de grote weg op. Je loopt over de grote weg terug naar het centrum van Guglionesi. Dit is nog 2 km.

Wees niet verbaasd als je na een tijdje gevolgd wordt door een aantal honden. Ze zijn heel enthousiast, maar doen niks. Ze vinden het leuk om een heel stuk met je mee te lopen.

4. Breng een bezoek aan Termoli & het strand

Het oude centrum van Termoli

Guglionesi ligt dichtbij de stad Termoli (en haar strand). Vanaf Guglionesi ben je met de auto in 25 minuten in Termoli.

Termoli zelf is niet zo’n hele leuke stad, maar het is wel leuk om het kleine oude centrum bij het strand een bezoekje te brengen. Let wel op dat je niet tijdens de siësta gaat, want dan zit alles dicht. Vanaf de toren aan de (noord)kant van het strand heb je een mooi uitzicht over het lange zandstrand. Ga ook op zoek naar het verkeersbord ‘Kiss me, please!’ Maak een leuke foto & deel hem met ons op Instagram met de #reislekker.

Heerlijk zandstrand met uitzicht op de oude stad

Ten noorden van het oude centrum vind je het beste strand van Termoli. Het is een langgerekt zandstrand. De zee is ondiep en heeft een aangename temperatuur. Het grootste gedeelte van het strand wordt in beslag genomen door bedjes van strandtenten. Je huurt voor €20 twee bedjes en een parasol voor de hele dag of voor €15 voor een halve dag. Heb je liever een strand zonder veel andere toeristen, loop/rijd dan een stukje meer naar het noorden.

Budgettips

1. Net onder de toren van het oude centrum zit een stuk strand waar je je eigen parasol kan opzetten. Hoe verder je van het centrum naar het noorden gaat, hoe minder strandtenten en hoe meer plek je hebt om gratis je eigen spulletjes neer te zetten.
2. Vanaf het busstation rijdt er in de zomermaanden op vrijdag t/m zondag een gratis pendelbus langs het strand en weer terug naar het busstation. De bus is (meestal) oranje en er staat Navetta Mare Gratuita op. Klik hier voor de dienstregeling.

5. Wielrennen door de omgeving

Ben je een beetje sportief en wil je in het buitenland ook actief bezig zijn? Verken de regio dan per racefiets. Een gewone fiets zouden wij niet aanraden, want de omgeving kent nogal wat pieken en dalen.

Voorbeeldroutes

Op onderstaande foto zie je 3 voorbeelden van routes die je zou kunnen fietsen. De routes variëren van 30 tot 70 km. Bij elke route staat een bepaald thema centraal. De blauwe route: natuur. De rode route: eten en wijn. De oranje route: geschiedenis.

6. Proef lokale wijn

In Guglionesi en omgeving zijn veel wijngaarden. De schuine hellingen van de heuvels zijn perfect voor de wijnranken. Scott, de host van Airbnb Rural Retreat, zegde zijn baan in Londen op en runt nu zijn eigen wijnexport bedrijfje. Hij kan je alles over druiven en wijn vertellen. Ook neemt hij je graag mee op pad. Heb je interesse? Stuur ons dan een berichtje, dan brengen wij jullie rechtstreeks met elkaar in contact.

7. Yoga (retreat)

Ewa, de host van de Airbnb Rural Retreat, heeft in de woning een speciale ruimte voor yoga. Ze geeft zowel online als fysieke lessen. Ze kookt vegan met allerlei lekkere producten uit de omgeving van Guglionesi. Ook heeft ze een eigen moestuin. Heb je interesse in één of meerdere lessen of een retraite? Stuur ons dan een berichtje, dan brengen wij jullie rechtstreeks met elkaar in contact.

Kaart Guglionesi & omgeving

Hieronder staat een afbeelding met de plaatsen op de kaart, zodat je een indruk krijgt waar de plekken liggen ten opzichte van elkaar. Via deze link open je de interactieve versie van kaart van Guglionesi en omgeving (voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’). Je kan op deze kaart inzoomen en uitzoomen en de punten aanklikken voor meer informatie. De dingen om te doen zijn verdeeld in 3 categorieën.

Guglionesi op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *