chickenbus openbaar vervoer Nicaragua

De beste reisroute voor Nicaragua

De beste reisroute voor Nicaragua

Nicaragua is een geweldig land om te bezoeken. Het staat zéker in onze top 5 van landen waar we zijn geweest (samen met Argentinië, Sri Lanka, Jordanië en Mexico). Het westen van Nicaragua is goed begaanbaar, maar het oosten bestaat voornamelijk uit regenwoud. In drie weken tijd kan je een groot gedeelte van de westkant zien. We kunnen Nicaragua zeker een budgetbestemming noemen. Het is nog lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld buurland Costa Rica. Bezoek een van de mooie stranden, heerlijke stadjes, kijk naar de borrelende lava in een vulkaan, maak een canyoning tocht door een kloof of beklim een vulkaan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In Nicaragua is enorm veel moois te zien en te doen. In onze reisroute door Nicaragua nemen we je mee naar de mooiste plekjes.

Hieronder laten we je eerst in een kaartje zien hoe de beste reisroute eruit ziet. Zo heb je een goed beeld van waar de plaatsen ten opzichte van elkaar liggen.

De reisroute

Praktische info
De belangrijkste plaatsnamen & bezienswaardigheden zijn gelinkt naar Google Maps. Als je op de link klikt zie je de locatie op de kaart. Wel zo handig om een idee te krijgen van de ligging en de afstanden.

Openbaar vervoer in Nicaragua
Het is heel leuk en goedkoop om met het openbaar vervoer te reizen in Nicaragua. Wij hebben alles met het openbaar vervoer gedaan (alleen tussen Laguna de Apoyo en de ferry naar Isla Ometepe pakten we een taxi). In Nicaragua is de ‘chickenbus’ het meest gebruikte vervoersmiddel voor het openbaar vervoer. Dit zijn prachtig gekleurde oude Amerikaanse schoolbussen. Een van de beste ferries tussen het vaste land en Isla de Ometepe is een oude (afgedankte) veerboot van onze eigen Waddeneilanden. De Nederlandse bewegwijzering hangt er nog. Geweldig.

1. Managua

De reisroute begint in Managua. Wij eindigden hier niet, aangezien we via het vasteland door reisden naar Costa Rica. Maar de kans is groot dat je hier ook weer eindigt, als Nicaragua je enige bestemming is. In de hoofdstad van Nicaragua vind je namelijk de internationale luchthaven.

Hoe lang blijven?
Managua is een grote en vrij vieze stad. Er is eigenlijk geen reden om hier langer te blijven dan nodig. Wij verbleven hier alleen één nachtje, omdat we laat aankwamen met het vliegtuig.

Accommodaties dichtbij vliegveld Managua

Accommodatie zoeken
Zorg ervoor dat je een accommodatie uitzoekt die redelijk dicht bij het busstation zit. Zo kan je de volgende dag weer makkelijk vertrekken naar de volgende stad.

Tips accommodaties Managua

  • La Bicicleta hostal | beoordeling 9+ | vanaf €13 dorm & €35 privékamer | inclusief lekker ontbijt
  • Casa Colonial Boutique | beoordeling 9+ | vanaf €44 per nacht | zwembad
  • Casa Mokoron | beoordeling 9+ | vanaf €13 (eenpersoons) & €18 (tweepersoons) | keuken, terras & low budget

2. León

León was de tweede stad die wij bezochten. Niet te vergelijken met Managua. León is vrij klein en je hebt hier een mooi oud en koloniaal centrum. De witte kathedraal is een van de blikvangers van de stad. Je kan voor 3 dollar/100 cordoba het dak van de kathedraal op en genieten van het uitzicht op de stad.

Wij vierden oud en nieuw in León, in het gezellige Poco a Poco Hostel, gerund door de twee Nederlanders Wouter & Sophie.

Hoe lang blijven?
De stad Léon heb je in één volle dag wel gezien, zodat er niet per se een reden is om hier meer dan twee nachten te verblijven. Het busstation is vrij eenvoudig te bereiken vanuit het centrum. Er rijden hier genoeg tuktuk’s rond, die je voor een prikkie ophalen en/of afzetten bij het (chaotische) busstation.

Accommodatie tip León

  • Poco a Poco hostel | beoordeling 9+ | vanaf €8 dorm & €26 privékamer | keuken & heerlijke tuin

Vervolg van je reis
Vanuit León kan je de chicken bus pakken naar het strand van Las Peñitas. Ook de stad Granada is niet ver van hier. Wij kozen ervoor om eerst naar Las Peñitas te gaan.

3. Las Peñitas

Twijfel er niet over om naar Las Peñitas te gaan. Je hebt hier namelijk heerlijke accommodaties die direct aan het zandstrand liggen. Wij verbleven in El Belga Loco, gerund door twee Franstalige Belgen. Aangezien ze hier het Belgische bier zo missen, hebben wij ze verrast met twee Belgische biertjes die we in onze backpack mee hadden genomen. De accommodatie is prachtig en naar westerse standaarden erg goedkoop.

Wat te doen in Las Peñitas?
Las Peñitas is een ideale plek om even verder te acclimatiseren. Om te wennen aan de temperatuur en cultuur van Nicaragua. Vergeet vooral niet iedere avond te genieten van de prachtige zonsondergang.

Restaurantjes, surfen & yoga
Er zitten hier ook veel leuke restaurantjes en er zijn verschillende plekjes waar je yoga kunt doen. De zee leent zich ook uitstekend om te surfen. Op veel plekken langs het strand kan je dan ook surfplanken huren.

Verwacht geen lange boulevard, met alleen maar mooie accommodaties. Er zijn genoeg plekken die er vervallen bij liggen en op sommige delen van het strand vind je ook nog vrij veel afval. Als je hier doorheen kijkt (wat niet moeilijk is), waan je je echt in het paradijs.

Tips accommodaties Las Peñitas

  • El Belga Loco | beoordeling 9,5 | vanaf €35 voor een privékamer | luxe, zwembad & heerlijk eten
  • Mano a Mano Eco Hostal | beoordeling 9+ | dorm vanaf €10 & €32 privékamer | top locatie: direct aan zee, bar & keuken
  • Caracolito | beoordeling 10 | dorm vanaf €8 & privékamer vanaf €22| low budget | tuin | yoga |

Meer

Vervolg reis door Nicaragua
Om verder te reizen binnen Nicaragua, pak je vanuit Las Peñitas weer de chicken bus terug naar León. Van daaruit kan je weer verder ‘bussen’ naar je volgende bestemming.

4. Estelí

Estelí is geen stad waar veel te doen is. Wij verbleven hier vooral, omdat we naar de Somoto kloof wilden. Om dat punt te bereiken met het openbaar vervoer, is het handig om even een tussenstop te maken in de stad Estelí. De bus gaat namelijk niet heel vaak op een dag.

Wij hadden het geluk dat een medewerker (Brian) van onze accommodatie in Somoto (en vanuit waar we ook de canyoning tour door de Somoto kloof hadden geboekt) in Estelí was voor boodschappen. Konden we mooi met hem meerijden. Lees hierna onze informatie over de Somoto kloof.

5. Somoto Canyon

Omdat Somoto wat afgelegen ligt (in het noord westen van het land, dichtbij de grens met Honduras), is het hier nog niet erg toeristisch. Een van de redenen dat wij hier juist heen wilden. Daarnaast heb je hier prachtige natuur en een geweldige canyoning tocht die je door de Somoto kloof kunt maken. Lopen, klimmen, zwemmen en van een rotsen afspringen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wij kunnen je Somoto Canyon Tours absoluut aanraden. Je kan daar een accommodatie, inclusief eten en tour door de canyon boeken.

Je moet fysiek wel in een redelijk goede conditie zijn, wil je plezier beleven aan de canyoning tour. Je loopt eigenlijk alleen maar over rotsen heen, die uiteraard niet egaal zijn. Maar dat het een beetje een uitdaging is, dat mag geen verrassing zijn bij een canyoning tour. Doe je zwemkleding & oude schoenen aan!

Fantastische route
De weg van Estelí naar Somoto is overigens ook al een excursie op zich. Prachtig.

Accommodatie in Somoto

Er zijn niet veel accommodaties in Somoto en omgeving. We boekten onze tour daarom ook bij Somoto Canyon Tours. Niet alleen staan ze goed aangeschreven, maar ze beschikken ook over een eigen accommodatie. Verder is het ook een project om de lokale bevolking zelfstandig een inkomen te laten verdienen en daarnaast de natuur te beschermen en te promoten. Meerdere vliegen in één klap dus.

We hadden prettig contact met de Amerikaanse Brian, die ons (toevallig) ook kon meenemen vanuit Estelí. Normaal gesproken pak je de bus van Estelí naar Somoto, waar Brian (of iemand anders) je van het busstation komt ophalen.

De accommodatie van Somoto Canyon Tours ligt niet in het centrum van Somoto zelf, maar dichter bij de kloof. Verwacht geen luxe, want dat is er niet. Het is er schoon, je hebt een badkamer en een bed met muskietennet. In principe alles wat je nodig hebt, maar het is toch altijd weer even wennen als je wat primitiever gaat. Maar dit maakt de beleving wel helemaal af. Een absolute aanrader, als je iets meer van de gebaande paden wilt gaan.

6. Laguna de Apoyo (en de Masaya vulkaan)

Onze volgende tussenstop was Laguna de Apoyo. Een immens kratermeer, waarin je verschillende activiteiten kunt doen, zoals zwemmen, suppen, kayakken en zelfs scuba duiken.

Er zitten hier veel accommodaties die direct aan het meer liggen. De opzet is wel vrij toeristisch, maar de omgeving en de natuur is gewoon té mooi om hier niet van te kunnen genieten. Wij boekten bij Laguna Beach Club een soort hemelbed met muskietennet eromheen. In de buitenlucht, met uitzicht op het meer. Echt prachtig en spotgoedkoop. Wij betaalden slechts 15 dollar per nacht voor de tent.

Tip: wil je rust, ga dan niet in het weekend
Wees ervan bewust dat deze plek in het weekend wordt bezocht door veel jongeren en families, die vrij luidruchtig kunnen zijn. Idealiter zit je hier dus doordeweeks, maar gelukkig zijn deze luidruchtige gasten er alleen maar overdag. In de avond en met name in de ochtend geniet je hier van de dierengeluiden om je heen, verder alleen maar stilte en een prachtige zonsopgang boven het meer. Al met al een van de mooiste plekjes waar we hebben geslapen in Nicaragua.

Doen: bekijk lava in de Masaya vulkaan

Wij gebruikten onze stop bij Laguna de Apoyo ook om een bezoek te brengen aan de krater van de Masaya vulkaan. Je kunt bij je accommodatie een taxi boeken, die je ophaalt en je naar boven rijdt de vulkaan op. De chauffeur zorgt ervoor dat je in de schemering/het donker boven bent, zodat je ook echt de vuurrode lava kunt zien, die zich onderin de vulkaan bevindt. Echt een geweldige ervaring.

Waarschuwing
Er wordt aangeraden om niet langer dan 15 minuten aan de rand van de vulkaan te gaan staan. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je te lang de zwavellucht inademt.

Tips
Het kan soms wel erg druk zijn bij de ingang van de vulkaan. Ze laten een beperkt aantal auto’s tegelijk de berg omhoog rijden. Pas na een bepaalde tijd mogen de volgende auto’s naar boven rijden. Er kan daarom een flinke file voor de ingang staan. Hou hier rekening mee. Zorg er ook voor dat je niet te laat wegrijdt bij je accommodatie. Als het goed is, zorgt de chauffeur ervoor dat hij je op de juiste tijd ophaalt bij je accommodatie. Stem dit wel even goed af van tevoren.

7. Alternatief: Granada

Wij zijn zelf niet in Granada geweest, omdat we liever de natuur opzochten in Nicaragua. Als je wel fan bent van stadjes, dan is Granada (van horen zeggen) erg leuk om heen te gaan. Er is een ‘strijd’ tussen León en Granada, welke stad het mooiste/leukste/fijnste is.

Waar slapen?
Je zou ervoor kunnen kiezen om in Granada te overnachten, maar je kan hier eventueel ook heen als een dagtripje vanuit Laguna de Apoyo. Andersom zou je er ook voor kunnen kiezen om niet bij Laguna de Apoyo te overnachten, maar daar een dagje heen te gaan vanuit Granada. Dat laatste zouden we je niet willen adviseren, omdat Laguna de Apoyo nou juist nét het mooiste is in de vroege ochtend, als er nog geen dagjesmensen zijn.

Tips accommodaties Granada

In Granada heb je veel mooie en sfeervolle accommodaties voor weinig geld. Zoals:

  • Hotel con Corazón | beoordeling 9+ | privékamer vanaf €33 | sfeervol & zwembad
  • Hostel de Boca en Boca | beoordeling 9+ | dorm vanaf €7 & privékamer vanaf €16 | low budget & incl. ontbijt
  • Boutique Maharaja | beoordeling 9+ | vanaf €22 voor een privékamer | top locatie, zwembad & gastvrij

Meer

8. Isla de Ometepe – Balgue

Vanaf Laguna de Apoyo (of Granada als je daar verblijft) kan je naar het mooie Isla de Ometepe. Isla de Ometepe is een eiland dat bestaat uit twee vulkanen: Volcán Concepción en Volcán Maderas.

Hoe kom je op het eiland Ometepe?
De ferry naar Ometepe vertrekt vanuit San Jorge, Rivas. Omdat het vrij lastig is om daar met het openbaar vervoer te komen, kozen wij ervoor om een taxi te nemen vanaf Laguna de Apoyo naar de ferry. Wel een stuk duurder dan het openbaar vervoer, maar anders zouden we niet op dezelfde dag met de boot kunnen gaan. Voordat je dit traject aflegt, raden we je dus aan om goed naar de tijden van de bussen en de boot te kijken.

Vanaf het vasteland pak je de boot naar Ometepe. Als je geluk hebt, dan leg je dit stuk af met een oude veerboot die naar de Waddeneilanden voer (omgedoopt tot de ‘El Rey del Cocibolca’). Wij hadden deze ferry op de terugweg. Geniaal. De Nederlandse bewegwijzering hing nog in de boot. De boottocht duurt ongeveer 1,5 uur.

Vulkanen Ometepe

Beide vulkanen op Ometepe kan je beklimmen, waarbij de Concepción de meest uitdagende van de twee is. Als je naar de top wilt van de vulkanen, dan moet je dit met een gids doen. Wees ervan bewust dat de vulkanen bijna altijd in de wolken zitten en dat je op de top dus zeker geen garantie hebt op een mooi uitzicht.

Op de Maderas vulkaan kan je tot een bepaalde hoogte ook op eigen houtje komen. Vanaf daar heb je eveneens een prachtig uitzicht over de omgeving én de Concepción vulkaan.

Wat je nog meer kunt doen op Ometepe

Er is op Ometepe erg veel te zien en te doen, Het beste kan je er een fiets of een scooter huren, zodat je wat makkelijker op meerdere plekken kan komen. Als echte Hollanders kozen wij natuurlijk voor de fiets. Gezonder, goedkoper en beter voor het milieu.

Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Ojo de Agua (een zoetwaterbron die toch wel vrij toeristisch is) al hikend of te paard naar de San Ramón waterval gaan, of kajakken op het grootste meer van Nicaragua of de rivier de Rio Istián.

Je kunt je op Isla Ometepe gemakkelijk een week vermaken. Helaas hadden wij niet zoveel tijd ingepland voor Ometepe. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

Waar kan je overnachten op Ometepe

Het was wel even een flink gepuzzel waar je het beste kunt overnachten op het eiland. Je kunt kiezen voor een accommodatie in de buurt van San José del Sur, op het noordelijke deel van het eiland (niet te verwarren met partyplace San Juan del Sur). Maar die plek is wel vrij druk, omdat de ferry hier aankomt. Als je meer van het eiland wilt zien, zonder dat het ál te toeristisch is, kan je er ook voor kiezen om op het andere gedeelte – bij de Maderas vulkaan aan de zuidkant – te overnachten.

Hier sliepen wij op Ometepe
Wij kozen uiteindelijk voor Balgüe, aan de kant van de Maderas vulkaan, maar wel redelijk centraal. We sliepen bij Hospedaje Así Es Mi Tierra. Een prima plek als uitvalsbasis om het eiland te bewonderen. Verwacht ook hier geen enorme luxe bij de accommodaties en de restaurantjes. Alles op het eiland is nog vrij primitief. Hou hier rekening mee. Zoals we al eerder zeiden, dit is onderdeel van de belevenis en maakt het eigenlijk extra speciaal.

Extra plekken om toe te voegen aan je reisroute door Nicaragua

Vanaf Ometepe gingen wij door naar Costa Rica, maar de kans is groot dat je reis hier ophoudt en dat je terug moet naar Nederland. In dat geval ga je vanaf Ometepe weer terug naar Managua om je vlucht te pakken.

Mocht je nog wat tijd over hebben, dan hebben we hieronder ook nog een aantal alternatieve plekken voor je op een rijtje gezet die je kunt bezoeken in Nicaragua.

9. Corn Islands

Mocht je op zoek zijn naar het échte bounty gevoel, hagelwitte en verlaten stranden, palmbomen en turquoise water, dan moet je naar de Corn Islands. Deze eilandengroep bestaat uit Little Corn Island en Big Corn Island. Little Corn Island is de mooiste van de twee.

Hoe kom je op de Corn Islands?
Je bereikt de Corn Islands door met het vliegtuig vanaf Managua naar Big Corn Island te vliegen. Dit kost je tussen de €150 en €200. Vervolgens kan je met de boot naar Little Corn Island. Dit duurt ongeveer 25 minuten en kost je rond de €5.

10. San Juan del Sur

Heb je zin om nog wat stranduurtjes te pakken, dan kan je nog een tussenstop maken in San Juan del Sur. Ga er wel van uit dat je hier niet de enige bent. San Juan del Sur is een van de meest toeristische plekken van Nicaragua. Een plek waar veel jongeren heen gaan om te feesten. Als je daar ook zin in hebt, dan kom je hier flink aan je trekken. Ben je meer op zoek naar rust, sla deze plek dan gerust over.

11. Indio Maíz Biological Reserve

Aan de oostkant van Nicaragua vind je veel regenwoud. Het reservaat ‘Reserva Biológico Indio Maíz‘ is één van die gebieden. Je vindt hier weinig toeristen, met name ook omdat het lastig te bereiken is. Maar als je op zoek bent naar een écht ongerept stukje natuurschoon in Nicaragua, dan is dit ‘the place to be’.

Hoe kom je er?
Op de meeste plekken van het natuurreservaat kan je als toerist niet komen. Er zijn twee stukken van het reservaat die toegankelijk zijn. Je kunt de plekken bereiken vanaf óf uitvalsbasis El Castillo óf uitvalsbasis San Juan del Norte.

Route met de boot
Vanaf El Castillo vaar je via de Río San Juan (rivier) en de vertakking Río Bartola het reservaat binnen. Vanaf San Juan del Norte bereik je het reservaat vanaf de Río Indio.

12. Managua

Je reis in Nicaragua eindigt hoogstwaarschijnlijk ook weer in de hoofdstad Managua, aangezien hier de internationale luchthaven ligt. Wij gingen vanuit Nicaragua door naar Costa Rica en keerden hier dus niet terug. Als je nog tijd hebt, kan je met de bus de grens over en nog een stuk(je) van Costa Rica meepakken. Vanaf San José, de hoofdstad van Costa Rica, zou je dan kunnen terugvliegen naar Nederland.

Wil je weten welke activiteiten je écht niet mag missen in Nicaragua? Lees dan ons artikel over 9 geweldige dingen om te doen in Nicaragua.

Meer inspiratie voor Midden- en Zuid-Amerika

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *