Coverfoto kanon Cannon Fort Cat Ba

Cat Ba – breng een bezoek aan het Cannon Fort

Cat Ba – breng een bezoek aan het Cannon Fort

Op het zuidelijke punt van het eiland, in het centrum van Cat Ba Town, ligt het oude Cannon Fort van Cat Ba. Het fort ligt op 177 meter en geeft je het beste uitzicht over de baai van Cat Ba, over de zee met al haar rotsen van bovenaf. In het fort vind je verder ondergrondse tunnels, kanonnen, loopgraven, een erg klein museum en een restaurant (die overigens niet open was toen wij er waren). Een bezoek zeker waard.

VND 40.000 (€1,60) per persoon.
Te voet ben je ongeveer 2 uur kwijt (gerekend vanaf het centrum van Cat Ba Town).
Er zijn erg veel muggen, vooral in de loopgraven. Vergeet geen muggenspray op te spuiten.

Hoe bereik je het Cannon fort

Vanuit het centrum van Cat Ba loop je in ongeveer 10 minuten naar de ingang van het fort. Het is een steile, maar goed geasfalteerde weg. Bij de ingang is een groot hek, waardoor het lijkt alsof je niet verder mag. Er zit echter een mannetje bij de poort die je door kan laten, nadat je het entreegeld hebt betaald. VND 40.000 (€1,60) per persoon.

In plaats van te wandelen, kan je er ook met de scooter komen. Je scooter kan je bij de ingang parkeren, maar je mag deze ook nog een stukje meenemen het terrein op. Dat scheelt je misschien 15 minuten lopen over een nog steeds aardig steile weg. De meeste mensen gingen vanaf de ingang gewoon te voet verder. Wel zo gezond.

Wees ervan bewust dat bijna alles bergop lopen is (en op de terugweg uiteraard bergaf). Het eerste deel van de weg is gewoon geasfalteerd en dus goed begaanbaar.

Eind 2019 was het fort gesloten. Toen wij hier waren, in maart 2020, kon je het fort gewoon weer bezoeken.

Wat kost het Cannon fort

De entreekosten bedragen VND 40.000 (€1,60) per persoon. Naar ons weten hoef je niet te betalen om de scooter te parkeren bij de ingang.

Wat vind je in het Cannon Fort

In het Cannon Fort zijn meerdere plekken die een bezoek waard zijn. We zullen ze hieronder kort voor je toelichten.

Het eerste kanon

Vanaf de ingang is er één weg naar boven toe. Na ongeveer 15 minuten lopen kan je kiezen of je het rondje in het fort linksom of rechtsom maakt. De bewegwijzering stuurt je linksom en dit lijkt ook de beste wandelroute te zijn.

Na een klein stukje wandelen door het bos, kom je uit bij het eerste uitzichtpunt en het eerste kanon. Schrik niet, hier staan een aantal stenen mannen die het kanon aan het ‘laden’ zijn. Als je iets verder doorloopt (tot na het museum), kan je via de loopgraven ook in het gat van het kanon komen. Je hoeft op het begin dus niet naar beneden te klimmen om bij het kanon te komen.

Het museum

Als je doorloopt na het kanon, bereik je op een bepaald punt het kleine museum, de “Memorial Room”. Vroeger was dit de ontmoetingsplek voor soldaten en hun familie/geliefden. Vandaar ook wel de naam “Love Room”. Je vindt hier nu een aantal oude voorwerpen. Verder niet zo bijzonder.

Na dit museumpje kan je via de loopgraven het kanon bereiken dat je eerder al hebt gezien. Leuk voor een eventuele foto.

De ondergrondse U-tunnel

Na het bezoek aan het kanon, moet je de afslag naar links niet missen. Dit is niet de doorgaande route, maar een stenen trap naar beneden die je bij de ondergrondse tunnel brengt. Deze U-tunnel staat ook aangegeven met een bordje.

Je kunt de tunnel helemaal door lopen. Het voelt wel een beetje alsof je in een film aanbeland bent, waarbij ieder moment een zombie om de hoek kan komen lopen. Stiekem best wel cool om hier doorheen te lopen. Zonder (telefoon)lampje is dit overigens niet te doen, aangezien het pikdonker is.

Het beste uitzichtpunt van Cat Ba

Na deze detour, moet je de trap weer omhoog nemen om de weg naar links te vervolgen. Je komt dan uit bij hét uitkijkpunt van het fort en misschien wel van Cat Ba. Je hebt hier een geweldig uitzicht over de baai.

Nadat je hebt genoten van het uitzicht en uiteraard genoeg foto’s hebt gemaakt, kan je de weg weer vervolgen. Het lijkt eerst alsof je dezelfde weg terug moet lopen, maar dat is niet het geval. Achter de “bar” zit een klein weggetje naar links dat je moet nemen.

Uiteindelijk bereik je nóg een uitzichtpunt, bij het restaurant. Dit restaurant was dicht toen wij er waren. We hebben geen idee óf en wanneer deze open gaat. Het was er wel een beetje een rommeltje. Maar als je daar (letterlijk) overheen keek, dan had je wel een mooi uitzocht over de Lan Ha Bai.

Het tweede kanon

Aan het einde van de wandelroute vind je het tweede kanon van het Cannon Fort. Dit kanon is perfect voor wat (pogingen tot) stoere foto’s.

De ingang (op dit punt van je route de uitgang) bereik je weer door dezelfde geasfalteerde weg te nemen als waar je vandaan bent gekomen, maar nu bergaf. Er staat genoeg bewegwijzering, dus dit valt niet te missen.

Wij hebben het fort bezocht in de ochtend. Mocht het weer meezitten, dan is het een goed idee om het fort aan het einde van de middag te bezoeken. Vanaf het uitkijkpunt heb je de perfecte spot om te genieten van de zonsondergang.

Wil je weten wat er nog meer te doen is op het eiland Cat Ba? Lees dan ons artikel: 8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *