Uitzicht zonsondergang kasteel Roccacasale

Castello de Sanctis in Roccacasale – geniet van een prachtig uitzicht

Castello de Sanctis in Roccacasale – geniet van een prachtig uitzicht

In de Abruzzen, in het midden van Italië, ligt het dorpje Roccacasale. In dit dorp vind je onder andere Castello de Sanctis. Een middeleeuws kasteel, gelegen op een heuvel, dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken als je in de buurt van Roccacasale bent. Niet vanwege de schoonheid van het kasteel (dit stelt niet zo veel voor), maar wél vanwege het prachtige uitzicht over de kleine dorpjes aan de voet van de heuvel en de omringende bergen. Onderaan dit artikel vind je een kaart met de exacte locatie van Castello de Sanctis.

Wij bezochten het kasteel vanaf het naastgelegen dorpje Pratola Peligna. Een slaperig dorp waar je nog het échte Italiaanse leven kunt ervaren (een absolute aanrader). Je kunt het kasteel te voet bereiken, bijvoorbeeld vanaf Pratola Peligna, maar het is ook met de auto prima te bereiken. Hieronder vind je voor beide opties de nodige tips en informatie.

Met de auto naar het kasteel

Gratis bezoek van het kasteel. De (eventuele) parkeerkosten zijn ons helaas niet bekend.
Vanaf de parkeerplaats moet je nog ruim 5 minuten lopen om bij het kasteel te komen.
Ondanks dat je met de auto gaat, moet je nog wel een stukje (flink steil) omhoog lopen om het kasteel te bereiken.
Zorg dat je iets voor de zonsondergang boven bij het kasteel bent. Je hebt dan het beste uitzicht en het is minder warm om te lopen.

Je kunt het kasteel dus ook met de auto bereiken. Aan de voet van het kasteel vind je een parkeerplaats voor je auto. Als je moet de auto gaat, dan scheelt je dit aardig wat omhooglopen, maar is natuurlijk wel wat minder gezond.

Zowel de wandelaars als de toeristen die met de auto gaan, moeten vanaf de parkeerplaats in elk geval te voet verder naar het kasteel. Vanaf hier moet je nog best wat steile weggetjes/trappen omhooglopen (en weer naar beneden op de terugweg uiteraard). Ondanks dat het maar tussen de 5 en 10 minuten lopen is, is het wel een wat lastig pad om te lopen.

Wandelroute vanaf de parkeerplaats

Vanaf de parkeerplaats kan je rechtsaf omhooglopen. Dit is het pad dat wordt aangegeven door een bordje met een kasteel erop. Je kan echter ook het pad rechtdoor/naar links aanhouden. Je loopt dan via smalle steegjes en langs het kerkje omhoog. Op deze manier bereik je ook de ingang van het kasteel.

Twijfel je op bepaalde punten welke kant je op moet, vooral bij het stukje vlakbij het kasteel dat niet meer op de kaart van Maps.Me/Google Maps staat, hou dan altijd de verharde paden aan.

Wandelen vanaf Pratola Peligna

Gratis.
4,5 km enkele reis.
Je wandelt in ongeveer 1,5 uur (inclusief foto’s maken) naar de top. De terugweg kan iets sneller, aangezien je dan met name bergaf gaat.
Als je rond zonsondergang boven bent, begin dan niet te laat aan je afdaling. Het wordt namelijk vrij snel donker.
Zorg dat je iets voor de zonsondergang boven bij het kasteel bent. Je hebt dan het beste uitzicht en het is minder warm om te lopen.

De meest gezonde (en avontuurlijke) manier om het kasteel te bereiken, is lopend vanaf het naastgelegen dorpje Pratola Peligna. Je kunt hier ook leuk verblijven, bijvoorbeeld in Casa Rosa. Wij vonden dit huis echt helemaal geweldig en nog relatief goedkoop ook. Vanaf het dakterras kan je Roccocasale en het kasteel prachtig zien liggen. Een aanrader als je in een écht Italiaanse dorpje wilt overnachten.

Het kasteel ligt op een kleine 5 kilometer afstand van Pratola Peligna. Aangezien je flink omhoog loopt, moet je rekening houden met ongeveer 1,5 uur dat je onderweg bent (inclusief foto’s maken) naar het kasteel toe. Je loopt toch bijna 250 hoogtemeters omhoog. De terugweg gaat uiteraard wat sneller, omdat je dan met name bergaf gaat.

Ook onderweg heb je al prachtig uitzichten over de omgeving.

Hoe laat moet je beginnen met lopen

We adviseren je om (in de zomer) rond 18.30 uur te beginnen met lopen vanuit Pratola Peligna. Je bent dan boven als het licht op z’n mooist is en je voorkomt dat je in de volle hitte naar boven moet lopen. Zelfs in de avond krijg je het nog flink warm. De zon gaat hier (op 18 juni) onder om 20.45 uur. Omdat de zon achter een berg ondergaat, moet je er rekening mee houden dat de zon rond 20.25 uur al wel achter de berg zit.

Het kasteel zelf stelt niet meer zoveel voor. Maar het uitzicht vanaf boven is echt geweldig.

De wandelroute is veilig, maar je moet wel een klein stukje langs de autoweg lopen, nadat je het spoor over bent en de Carrefour supermarkt bent gepasseerd net buiten het oude centrum van Pratola Peligna. Dit stuk is zo’n 150 meter. Vervolgens kan je de weg oversteken en over een wandelpad naast de weg de route vervolgen.

De Carrefour is overigens 24/7 open, dus op zowel de heenweg als de terugweg zou je nog wat eten of drinken kunnen halen.

Het is handig om een hoofdlampje mee te nemen voor de terugweg, als het dan al wat donkerder is. Je kunt natuurlijk ook de zaklamp van je telefoon gebruiken. Omdat de wandelroute niet helemaal verlicht is, raden we je wel aan om rond 20.45 uur weer te beginnen met de afdaling. Hiermee voorkom je dat je in het échte donker aan het teruglopen bent, langs onverlichte wegen. En ook onderweg kan je nog op meerdere punten genieten van het uitzicht.

Kaart van de omgeving van tevoren downloaden

Als je geen internet hebt, is het handig om dit gedeelte van de kaart op Google Maps van tevoren te downloaden, zodat je hier ook bij kunt als je offline bent. Je kunt ook de gratis app Maps.Me gebruiken. Zorg er dan ook voor dat je de kaart van de regio op je telefoon hebt staan. Zelfs als je wél internet hebt is dit handig om vooraf te doen. Je hebt op de berg namelijk niet overal even goed bereik.

Kijk achterom

Tip: vergeet op de terugweg niet af en toe om te kijken. Rond 21.00 uur gaan de lichten aan die het kasteel van onderaf verlichten. De Italiaanse vlag wordt dan op de muur van het kasteel geprojecteerd. Een mooi plaatje! Deze projectie konden we ook iedere avond zien vanaf het dakterras van onze Airbnb accommodatie (Casa Rosa).

Castello de Sanctis op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *