Lan Ha Bay boottocht

Cat Ba – Maak een boottour door Lan Ha Bay, hét alternatief van Ha Long Bay

Cat Ba – Maak een boottour door Lan Ha Bay, hét alternatief van Ha Long Bay

Lan Ha Bay ligt tegen het meer bekende Ha Long Bay aan. De natuur is hierdoor vrijwel identiek. Je kunt Lan Ha Bay perfect bezoeken vanaf Cat Ba. Heb je Cat Ba in je reisroute zitten (wat absoluut zo zou moeten zijn), dan hoef je eigenlijk niet meer naar Ha Long Bay. Mocht je Ha Long Bay tóch nog willen bezoeken, dan is dat ook mogelijk vanaf Cat Ba.

Tour boeken

Vanaf Cat Ba moet je een boottour boeken om door Lan Ha Bay te kunnen varen. Op eigen gelegenheid is dit niet mogelijk. Je kunt een tour van één dag doen, maar je kunt ook overnachten op een boot of op een klein eilandje. Op deze tweedaagse tour bezoek je Lan Ha Bay én een stukje van Ha Long Bay.

Mocht je geen tijd hebben om langer op Cat Ba te verblijven, dan kan je er ook voor kiezen om vanuit Hanoi een dagtour te boeken naar Lan Ha Bay. Als het niet nodig is, dan raden we je zo’n flitsbezoek overigens niet aan. Je komt helemaal kapot terug én je mist alle andere prachtige plekken op Cat Ba. Wij hebben dit dan ook niet gedaan. Er zijn ook aanbieders die méérdaagse tours vanuit Hanoi aanbieden.

Wil je weten wat de tours naar Lan Ha Bay vanaf Cat Ba inhouden en wat je dit kost? Lees dan snel verder.

Een dagtour met de boot door Lan Ha Bay

Van €11 tot meer dan €30 per persoon, voor nagenoeg identieke tours. Bij de prijs zitten in principe alle activiteiten, entreebewijzen en de lunch inbegrepen. Je hoeft dus niet extra te betalen voor het snorkelen en kajakken of de havenbelasting. Extra eten en drinken moet je wel apart afrekenen.
De boottour duurt de hele dag. Vaak van 8.00 tot 17.00 uur.
Er worden enorm veel dagtours aangeboden en de prijzen lopen sterk uiteen. Onze ervaring is dat alle tours nagenoeg gelijk zijn aan elkaar. Wij zien dan ook geen reden om een duurdere tour te boeken. Vraag wel altijd goed van tevoren wat de route precies inhoudt en wat is inbegrepen bij de prijs. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lunch en het kajakken. In principe zou dit inclusief moeten zijn. Check wel even de reviews op bijvoorbeeld Tripadvisor of Booking.com (als je bij je accommodatie boekt). Er zijn uiteraard aanbieders die minder goed scoren, qua service en netheid van de boot.

Vanaf Cat Ba kan je een dagtour maken door Lan Ha Bay. Iedere accommodatie en toeristenbureau biedt deze tour aan.

Hoe ziet de dagtour door Lan Ha Bay eruit

Het reisschema van de tour door Lan Ha Bay is bij de meeste aanbieders vrijwel identiek en ziet er globaal als volgt uit, waarbij de tijden hier en daar wat kunnen verschillen:

8.00 uur: je wordt opgehaald bij je accommodatie en gaat met de bus naar de haven (Ben Beo), in het zuidoosten van het eiland.

8.30 uur: je vertrekt met de boot en vaart via het grote drijvende vissersdorp (floating village) naar Monkey Island. Op Monkey Island vind je, hoe verrassend, veel aapjes. Op deze plek ga je van de boot af en wandel je naar de top van een mooi uitzichtpunt. Je hebt hier ook de tijd om op het strand te liggen of te gaan zwemmen. Er zijn overigens ook tours die Monkey Island aan het einde van de dag bezoeken, zodat je mooi uitzicht hebt over de ondergaande zon. Althans, dat beweren ze. Alle tours zijn namelijk al vóór zonsondergang weer terug bij het hotel, dus we vragen ons af hoe je de zonsondergang dan kunt zien…

11.30 uur: je vaart door het mooie en (soms) rustige Lan Ha Bay. Qua natuur het mooiste stuk van de tour. Hier vindt de lunch ook plaats op de boot. Na de lunch stap je in de kajak om het gebied beter te verkennen, inclusief een aantal grotten.

14.30 uur: je vaart naar Van Boi Beach, waar je kunt zwemmen en snorkelen. Je mag hier ook van de boot afspringen als je wilt én durft.

17.00 uur: je wordt weer gedropt bij je accommodatie.

Tweedaagse boottour door Lan Ha Bay en Ha Long Bay

Vanaf €75 per persoon. Bij deze prijs zitten ook alle activiteiten inbegrepen, evenals het diner, de overnachting, ontbijt en twee keer een lunch. Extra eten en drinken moet je wel apart afrekenen. Soms zit er ook vervoer naar bijvoorbeeld Hanoi bij de prijs inbegrepen.
De boottour duurt twee dagen, waarbij je soms op de tweede dag ook weer naar bijvoorbeeld Hanoi wordt gereden.
Het loont zeker om wat rond te vragen voor de tours. Dat kan je veel geld schelen. Check ook goed de indeling van de tour die je wilt boeken. Bij de ene tour heb je minder vrije tijd dan bij de andere. Het komt ook voor dat vervoer naar Hanoi (op de tweede dag) bij de prijs inbegrepen zit. Dit kan juist wel of juist niet gewenst zijn. Vraag ook altijd naar foto’s van de boot en je slaapcabine.

Dag 1

Tijdens de tweedaagse boottours is de planning van dag 1 eigenlijk hetzelfde als de planning van de dagtour (die we hiervoor al hebben toegelicht). Het voordeel van een tweedaagse tour, is dat je wél echt kunt genieten van een mooie zonsondergang, als het weer mee zit uiteraard.

Het diner vindt plaats op de boot als je een overnachting op de boot hebt geboekt. Sommige tours overnachten ook op een eiland, zoals de tour van Full Moon Party Hostel. Kies deze optie vooral als je wat meer van feesten houdt. Bij deze variant heb je een barbecue op het eiland en kan je flink losgaan. Zeer geschikt als je andere mensen wilt ontmoeten. Zeer ongeschikt als je een beetje van de rust wilt genieten.

Dag 2

De opzet van de tweede dag verschilt nogal per aanbieder. Kijk dus goed naar wat je het leukste vindt. Loop gewoon bij verschillende touraanbieders naar binnen en vraag naar de opzet van hun tours. Bij sommige tours ga je op de tweede ochtend vissen op een klein bootje en is er daarna een kookles op de boot. Terwijl je bij sommige tours vooral veel vrije tijd hebt (om te zwemmen of te kajakken) of nog een extra stuk door de baai vaart.

Bij de meeste tours keer je rond het middaguur alweer terug naar het vasteland en zit het vervoer naar Hanoi bij de prijs inbegrepen. Wil je helemaal niet naar Hanoi vanaf Cat Ba, maar wil je nog op het eiland blijven of bijvoorbeeld naar Ninh Binh, let dan goed op welke tour je boekt.

Kies je tóch voor Ha Long Bay?

Wil je tóch liever een cruise doen door Ha Long Bay en Bai Tu Long Bay? Ga dan zeker voor de uitgebreide optie van 3 dagen als je grote mensenmassa’s wilt ontwijken. Zelf hebben we dit deel van Vietnam helaas niet kunnen ontdekken zoals we graag wilden (door de coronamaatregelen). Maar Rita en Dennis van fulltimetravels.nl hebben meer geluk gehad! Zij raden je aan om een cruise door Ha Long Bay en Bai Tu Long bij Swan Cruises te boeken. Het kost iets meer, maar de voordelen merk je meteen: het is kleinschalig, persoonlijk en het eten is heerlijk. Je kan de cruise meteen vastleggen via Booking.com.

Meer Cat Ba

Wil je weten wat er nog meer te doen is op het eiland Cat Ba? Lees dan ons artikel: 8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *