Trappen Bom Jesus Braga cover

Braga – Breng een bezoek aan het sprookjesachtige Bom Jesus

Braga – Breng een bezoek aan het sprookjesachtige Bom Jesus

De stad Braga leent zich uitstekend voor wat sightseeing in het centrum. Het centrum is overzichtelijk en niet zo groot, waardoor je in één dag alles wel gezien kunt hebben. De trekpleister van Braga is Bom Jesus. Het heiligdom van Bom Jesus do Monte ligt echter niet in het centrum, maar ongeveer 6 kilometer ten oosten van Braga. Een bezoek aan dit sprookjesachtige complex is ábsoluut de moeite waard. Je loopt over een wandelpad door een bosrijke omgeving, die je uiteindelijk naar de voet van de trappen brengt. Boven aan de trappen rijst de kerk van Bom Jesus boven alles uit. Je zou hier heen kunnen lopen vanuit Braga, maar dit kost je wel 1,5 uur enkele reis. Hieronder bespreken we de andere mogelijkheden om hier te komen, wat je op het complex allemaal kunt vinden en wat het kost (spoiler: het kost niks).

Wat vind je op het Bom Jesus complex

Het complex is gebouwd rondom de Bom Jesus kerk. Deze kerk staat bovenop de top van de gelijknamige heuvel. Wat het complex vooral zo sprookjesachtig maakt, zijn de prachtige trappen die je onderaan de kerk vindt. Zoals je hierna zult zien op de kaart, zijn er twee trapdelen. Beiden zijn een bezoek zeker waard. Meer informatie over de trappen en het heiligdom van Bom Jesus vind je op de officiële website (in het Engels).

Je vindt naast de kerk ook nog een aantal mooi aangelegde tuinen op het complex. En er zijn zelfs wat restaurantjes en een tweetal hotels.

Maps.Me
In de app Maps.Me zie je goed hoe het complex eruit ziet. Deze app is enorm handig als je op reis bent. Hierop staan vaak veel meer (wandel)paden weergegeven dan op Google Maps. Als je de gratis de kaart van de omgeving download, kan je er altijd bij, ook offline. Je vindt deze app zowel in de App store als de Google Play Store.

Overzichtskaartje
Hieronder vind je een kaartje uit de app Maps.Me. Daarop hebben we de belangrijkste punten voor je gepind. Zowel de kerk, de trappen en de uitzichtpunten, als de (hierna nog te noemen) funicular en bushalte.

Hoe kom je bij het Bom Jesus complex

Er zijn meerdere manieren waarop je bij het heiligdom van Bom Jesus kunt komen vanuit Braga. We zullen ze hieronder kort voor je toelichten.

Lopen

De goedkoopste manier om er te komen is natuurlijk als je gaat lopen. Dit duurt ongeveer 1,5 uur vanuit het centrum van Braga. In ons geval was het vrij regenachtig toen wij er waren, zodat wij de bus pakten.

Bus (nr 2) vanuit Braga

Vanaf Braga kan je met de bus naar Monte Bom Jesus, waar je het Bom Jesus complex vindt. Je kunt opstappen vanaf de halte ‘Liberdade (25 de Abril)’. In elk geval met buslijn 2, er staat groot Bom Jesus op de voorkant. Maar waarschijnlijk kan je er ook komen met lijn 12 en 88. Check voor de zekerheid even bij de buschauffeur of hij naar Bom Jesus rijdt. Of bij een paar mannetjes die bij de bushalte zitten te wachten.

Bustijden en route
De tijden van de bus op de heenweg vind je op de website van de busmaatschappij TUB. De tijden voor de terugweg konden we op die website niet vinden. Daarom vind je hieronder een foto met de tijden voor de terugweg. Je ziet ook en kaartje van de route van de bus.

De terugweg
De bus neemt op de terugweg een andere route dan op de heenweg. Zoals je ook ziet op het kaartje hiervoor. Als je in het centrum van Braga wilt uitstappen, kan je het beste uitstappen bij de halte ‘Central II’.

Lopen naar de top van Bom Jesus
De eindhalte van de bus zit onderaan de heuvel, naast de ingang van de funicular. Je kunt ook gewoon naar boven lopen. Wat we je absoluut aanraden. Je loopt over prachtige trappen, met op elke hoek een kapelletje. Het duurt ongeveer 7 minuten tot je het eerste uitzichtpunt bereikt. Hier heb je uitzicht over de stad aan de ene kant en op de trappen (van onderaf) en de kerk aan de andere kant. Vervolgens moet je nog 5 minuten over alle trappen naar boven toelopen, om bij de kerk te komen.

Prijs busritje
De bus kost €1,65 (2020) per persoon en duurt ongeveer 15 minuten (enkele reis). Je koopt je kaartje in de bus. Update: In 2021 is het iets goedkoper geworden, namelijk €1,55 voor een enkele reis.

Funicular

Onder aan de berg (naast de bushalte) zit de ingang van de funicular. Dit karretje brengt je in no time naar de top van de berg. Handig als je slecht ter been bent. Maar voor de beste ervaring raden we je aan om te gaan lopen. Leuk weetje: deze funicular was de eerste op het Iberische schiereiland en is momenteel de oudste ter wereld die werkt op waterkracht.

Prijs funicular
De funicular kost €1,50 voor een enkele trip en €2,50 voor een retour.
Kijk hier voor de actuele prijzen en tijden.

Met de auto naar Bom Jesus

Met je (huur)auto kan je helemaal tot bovenaan bij het complex komen, bijna naast de kerk. Het parkeren kost hier €1 voor de hele dag (24 uur per dag open). Mocht je de auto hier neer zetten, vergeet dan absoluut niet naar beneden te lopen, voor een mooi uitzicht op de kerk en haar trappen. Blijf je alleen boven, dan mis je het mooiste gedeelte.

Het leek erop dat je de auto ook kunt kwijt kunt onderaan de berg (bij de bushalte en de onderkant van de funicular). Voordeel: het is gratis en je kunt via de prachtige trappen bij de kerk komen (klein kwartiertje lopen).

Met een Uber naar Bom Jesus

In Portugal zijn ze enorm fan van Uber. Als je aan iemand vraagt hoe je ergens komt, dan krijg je standaard als antwoord dat je een Uber kunt nemen. Wij maken hier zelf nooit gebruik van, omdat we alles doen met het openbaar vervoer.

Voor een paar euro kun je een Uber nemen vanuit het centrum in Braga naar het Bom Jesus. Je kunt je dan bij het bovenste punt laten afzetten, of onderaan de trappen. Dit laatste raden we je absoluut aan, zodat je het mooiste stukje van de trappen niet mist.

Wat kost de entree van Bom Jesus

Het Bom Jesus complex zelf is gratis toegankelijk. Je kunt de trappen gratis beklimmen en ook de kerk op de top van de heuvel is gratis te bezoeken. Mocht je naar boven willen in de klokkentoren, dan kost je dat €1. Toen wij er waren, was de toren helaas dicht.

Als je geen zin hebt om vanaf de het laagste gedeelte van het heiligdom naar boven te lopen, dan kan je ook met de funicular gaan.

Low budget uitje in Braga

Voor slechts €3,30 per persoon hadden wij een heel leuk én goedkoop uitje! We betaalden alleen voor het reizen met de bus. Je kan dit uitje zelfs helemaal gratis maken door te gaan lopen, maar dan moet je wel een flinke wandeling maken en veel tijd hebben.

De funicular en klokkentoren zijn niet gratis, maar wel goedkoop. Dus als je met de funicular gaat of de klokkentoren wilt beklimmen, houd er dan rekening mee dat er nog kosten bij komen. Aan de hand van onderstaand overzichtje kan je snel berekenen wat een uitje naar Bom Jesus voor jou zal kosten.

Entree Bom Jesus

  • Entree heiligdom, trappen & tuinen: gratis
  • Entree kerk: gratis
  • Beklimmen klokkentoren: €1

Vervoer

Slapen in Braga

Wij sliepen in deze fijne studio-appartementen midden in het centrum van Braga. Op zoek naar een hostel? Dan kunnen we inBraga aanraden. Vanaf €13 per bed.

Meer inspiratie voor (het noorden van) Portugal

Mooie uitzichtpunten in Porto
8 specialiteiten uit Porto die je moet proeven
Douro vallei – een fantastische tour vanuit Porto
Aveiro – 10 leuke dingen doen in deze waterrijke stad

Alle artikelen over Portugal
Tips auto huren in Portugal

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren