Bánh Xèo – een hartige pannenkoek uit Vietnam
Bánh Xèo is een hartige pannenkoek uit Vietnam. Dit is een van onze favoriete gerechten uit Vietnam. Deze Vietnamese pannenkoek heeft een heerlijke knapperige en goudbruine korst. De pannenkoek is gevuld met plakjes varkensvlees, garnalen en taugé. Het leuke van Bánh Xèo is dat je hem eet, door hem op te rollen in rijstvellen, samen met verschillende soorten groenten. Het rolletje dip je daarna in verschillende sausjes, zodat het rijstvel zacht wordt. Lees snel verder om er achter te komen hoe je deze pannenkoek zelf kan maken en welke ingrediënten je nodig hebt.
![Banh Xeo Ha Giang](https://www.reislekker.nl/wp-content/uploads/2020/10/Banh-Xeo-Ha-Giang-2-300x300.jpeg)
Bánh Xèo – een lekkere knapperige pannenkoek uit Vietnam
- 255 gram rijstmeel
- 85 gram tarwebloem
- 2-3 tl kurkuma
- 350 ml water
- 1 blikje kokosroom (400 ml indien niet beschikbaar, gebruik kokosmelk)
- 1 tl zout
- 1 lente ui (gehakt ongeveer 1-2 cm lang)
- 450 gram garnalen (zonder kop maat 45/50 of 60/70)
- 680 gram buikspek
- 1 ui (in dunne plakjes)
- 680 gram taugé
- 1 bosje munt
- 1 bosje koriander (kan je ook weglaten als je dit niet lekker vindt)
- 1 bosje Vietnamese perilla tía tô (soort munt)
- 1 komkommer (geraspt in de lengte)
- sla (bladeren)
- olie (om in te bakken)
- dipsaus
- rijstvellen (om alles in te rollen)
- Grote kom (met deksel)
- Garde of vork
- Meerdere pannen
- Deksel (die op de bakpan past)
- Scherp mes
- Rasp
- Spatel
- Schaar
- Combineer alle ingrediënten voor het beslag (behalve de lente-uitjes) in een grote kom. Laat minimaal minimaal 3 uur of een nacht staan. Voeg de lente-uitjes pas toe vlak voor het maken van de pannenkoeken.
- Kook het varkensvlees tot het gaar is. Snij het daarna in dunne plakjes.
- Spoel de taugé en de groenten af.
- Elke crêpe maken duurt ongeveer 5 à 7 minuten. Als je genoeg ruimte en pannen hebt, kan je er meerdere tegelijk bakken.
- Voeg op middelhoog vuur 1-2 theelepels olie en wat ui toe.
- Voeg onmiddellijk een paar stukjes varkensvlees en garnalen toe. Sauteer, licht roerend totdat het zeer lichtbruin is.
- Giet er wat beslag bij en kantel & draai de pan snel, zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is. Voeg meer beslag toe als je niet genoeg had om de pan te bedekken.
- Voeg wat taugé toe en dek af met een deksel gedurende 2-3 minuten, of tot de taugé licht gaar is. Het beslag moet ook licht gaar en transparant aan de randen zijn.
- Verwijder de deksel, zet het vuur laag-medium en wacht tot de pannenkoek knapperig wordt. Vouw dubbel, leg op een bord en serveer onmiddellijk.
- Om dit gerecht makkelijker te kunnen eten, knip je de pannenkoek met een schaar in 4 stukken. Vevolgens rol je een van de stukken pannenkoek, samen met wat sla in het rijstpapier.
Meer informatie, foto’s en andere Vietnamese recepten in het Engels vind je op deze website.
Misschien vind je dit ook leuk
9 typische gerechten uit Vietnam
De beste reisroute voor Noord-Vietnam
Cat Ba – 8 leuke dingen om te doen op dit eiland
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Wortel curry uit Sri Lanka
Pittige kokosnoot sambol uit Sri Lanka
Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.
Reageren