Banh Xeo Vietnam pannenkoek

Bánh Xèo – een hartige pannenkoek uit Vietnam

Bánh Xèo – een hartige pannenkoek uit Vietnam

Bánh Xèo is een hartige pannenkoek uit Vietnam. Dit is een van onze favoriete gerechten uit Vietnam. Deze Vietnamese pannenkoek heeft een heerlijke knapperige en goudbruine korst. De pannenkoek is gevuld met plakjes varkensvlees, garnalen en taugé. Het leuke van Bánh Xèo is dat je hem eet, door hem op te rollen in rijstvellen, samen met verschillende soorten groenten. Het rolletje dip je daarna in verschillende sausjes, zodat het rijstvel zacht wordt. Lees snel verder om er achter te komen hoe je deze pannenkoek zelf kan maken en welke ingrediënten je nodig hebt.

Banh Xeo Ha Giang

Bánh Xèo – een lekkere knapperige pannenkoek uit Vietnam

Bánh Xèo is een knapperige, kleurige, hartige gevulde Vietnamese pannenkoek. Gezond en vooral erg lekker! En ook nog eens super leuk om te eten. Met dit recept inclusief foto's van alle stappen, kan jij dit thuis ook maken!
INGREDIËNTEN
  
Beslag (voor ongeveer 15 pannenkoeken)
  • 255 gram rijstmeel
  • 85 gram tarwebloem
  • 2-3 tl kurkuma
  • 350 ml water
  • 1 blikje kokosroom (400 ml indien niet beschikbaar, gebruik kokosmelk)
  • 1 tl zout
  • 1 lente ui (gehakt ongeveer 1-2 cm lang)
Vulling
  • 450 gram garnalen (zonder kop maat 45/50 of 60/70)
  • 680 gram buikspek
  • 1 ui (in dunne plakjes)
  • 680 gram taugé
  • 1 bosje munt
  • 1 bosje koriander (kan je ook weglaten als je dit niet lekker vindt)
  • 1 bosje Vietnamese perilla tía tô (soort munt)
  • 1 komkommer (geraspt in de lengte)
  • sla (bladeren)
Overig
  • olie (om in te bakken)
  • dipsaus
  • rijstvellen (om alles in te rollen)
BENODIGDHEDEN
  • Grote kom (met deksel)
  • Garde of vork
  • Meerdere pannen
  • Deksel (die op de bakpan past)
  • Scherp mes
  • Rasp
  • Spatel
  • Schaar
Voorbereiden 30 minuten
Bereiden 10 minuten
Rusttijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Vietnamees
HOEVEELHEID 15 porties
INSTRUCTIES
Beslag maken
  • Combineer alle ingrediënten voor het beslag (behalve de lente-uitjes) in een grote kom. Laat minimaal minimaal 3 uur of een nacht staan. Voeg de lente-uitjes pas toe vlak voor het maken van de pannenkoeken.
Vulling maken
  • Kook het varkensvlees tot het gaar is. Snij het daarna in dunne plakjes.
  • Spoel de taugé en de groenten af.
De Bánh Xèo maken
  • Elke crêpe maken duurt ongeveer 5 à 7 minuten. Als je genoeg ruimte en pannen hebt, kan je er meerdere tegelijk bakken.
  • Voeg op middelhoog vuur 1-2 theelepels olie en wat ui toe.
    1 banh xeo stap 1
  • Voeg onmiddellijk een paar stukjes varkensvlees en garnalen toe. Sauteer, licht roerend totdat het zeer lichtbruin is.
    2 banh xeo stap 2
  • Giet er wat beslag bij en kantel & draai de pan snel, zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is. Voeg meer beslag toe als je niet genoeg had om de pan te bedekken.
    3 banh xeo stap 3
  • Voeg wat taugé toe en dek af met een deksel gedurende 2-3 minuten, of tot de taugé licht gaar is. Het beslag moet ook licht gaar en transparant aan de randen zijn.
    4 banh xeo stap 4
  • Verwijder de deksel, zet het vuur laag-medium en wacht tot de pannenkoek knapperig wordt. Vouw dubbel, leg op een bord en serveer onmiddellijk.
    5 banh xeo stap 5
  • Om dit gerecht makkelijker te kunnen eten, knip je de pannenkoek met een schaar in 4 stukken. Vevolgens rol je een van de stukken pannenkoek, samen met wat sla in het rijstpapier.
    Banh Xeo pannenkoek Vietnam
NOTITIES
In Vietnam wordt dit gerecht gemaakt voor een hele familie. Bovenstaand recept is daarom voor een grote hoeveelheid pannenkoeken. Je kan het beslag in een afgesloten bak 4 tot 6 dagen bewaren. Dus als je wilt kan je de hele week Bánh Xèo eten. Je kan ook het recept naar rato aanpassen.

Meer informatie, foto’s en andere Vietnamese recepten in het Engels vind je op deze website.

Misschien vind je dit ook leuk

9 typische gerechten uit Vietnam
De beste reisroute voor Noord-Vietnam
Cat Ba – 8 leuke dingen om te doen op dit eiland
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Wortel curry uit Sri Lanka
Pittige kokosnoot sambol uit Sri Lanka

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept