Kleurrijke muur Krakau

7 helemaal gratis dingen om te doen in Krakau

7 helemaal gratis dingen om te doen in Krakau

Krakau is een fantastische stad. Er is super veel te doen en te beleven. Voor bepaalde dingen moet je echter wel een kaartje kopen, maar er zijn gelukkig ook genoeg dingen die helemaal gratis zijn. Wij zetten er 7 voor je op een rijtje.

1. Gratis streetart bekijken in Kazimierz, Krakau

De wijk Kazimierz zit vol leuke en hippe restaurantjes. Als je weet waar je moet kijken, is er ook heel wat streetart te ontdekken. Daarom hebben we voor jou een leuke wandeling gemaakt. Deze wandeling kan je bijvoorbeeld ook doen in combinatie met een bezoekje aan een van de streetfood markets die je tegenkomt.

2. Gratis genieten van de rust op Wawel Hill

Wawel Hill zelf is gratis toegankelijk. Op deze heuvel vind je het prachtige Wawel kasteel en veel andere bezienswaardigheden. De kans is groot dat je Wawel Hill al vanaf een afstand hebt gezien.

Voor de meeste bezienswaardigheden moet je entree betalen, maar de binnenplaats van het kasteel en de grote tuin in het midden van de heuvel zijn gratis toegankelijk. Pas als je een gebouw naar binnen wilt, moet je betalen. In de binnentuin vind je een heleboel bankjes waar je lekker op kan zitten of liggen. En het uitzicht op deze plekken is absoluut de moeite waard voor een bezoek. Wij zijn hier meerdere keren geweest. Neem je eigen eten en drinken mee voor een ‘picknick’ en geniet van het zonnetje en de prachtige gebouwen om je heen.

3. Breng een bezoekje aan het standbeeld van de draak

Onder aan Wawel Hill, bij de rivier de Wisla, vind je een standbeeld van een draak. Met de fantastische naam Smok Wawelski. Leuk detail: hij spuwt vuur. Wanneer en hoelang, dat blijft een verrassing. Je zal hier niet de enige zijn, die met z’n camera in de aanslag aan het wachten is tot de draak vuur spuwt. Gelukkig is dit iedere paar minuten.

4. Loop over de Grote Markt

De grote markt is een van de grootste marktpleinen van Europa. Je vindt hier onder andere de Mariakerk, de Lakenhal en de Raadhuistoren. Zorg dat je op dit plein bent op het hele uur (bijvoorbeeld precies om 10.00 of 14.00 uur). Een trompetter speelt ieder uur (24/7) een melodietje naar iedere windrichting. Er zijn 4 ramen, van waaruit hij dezelfde melodie speelt. Leuk om te weten: als hij klaar is met spelen in jouw eindrichting, joel en zwaai dan even. Hij zwaait gegarandeerd terug.

Tip
Maak een rondje overdag én als het donker is. Op het plein is alles namelijk super mooi verlicht!

5. Bekijk Krakau gratis vanaf Krakus Mound

Krakus Mound is de grafheuvel van prins Krak. Deze heuvel ligt een paar kilometer ten zuiden van het centrum van Krakau. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op de stad en is dus absoluut de moeite waard om (even) heen te lopen. Wij hadden helaas niet echt goed weer, maar desondanks konden we nog genieten van het uitzicht. In ons artikel over de 5 hoog(s)tepunten van Krakau lees je er meer over & hoe je er komt.

6. Wandel langs de rivier de Wisla

Krakau is een hele relaxte stad met veel verschillende kanten. Waar het centrum druk en bruisend is, kan je tot rust komen bij de rivier. Je kan een paar kilometer langs de rivier lopen, met aan beide zijden een prachtige brede boulevard. In totaal zijn er 7 bruggen over de Wisla. Aan de overkant van het water, ter hoogte van Wawel Hill heb je een super goed uitzicht op de heuvel met het kasteel. Ook als je wat verder doorloopt, richting de brug bij Jubilat (supermarkt), heb je een mooi uitzicht, maar net vanuit een andere hoek.

De route

Hieronder staat een afbeelding met een voorbeeld van een route die je kan lopen. Deze route is ongeveer 6 km lang. Je kan hem uiteraard zelf nog aanpassen en langer of korter maken. Er zijn op deze route namelijk 5 bruggen, zodat je makkelijk een stukje kunt skippen.

Klik hier voor de interactieve kaart. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

7. Bekijk het glas-in-lood in de Franciscus kerk

Aan de buitenkant van de Franciscus kerk zie je niks bijzonders bij het raam. Je moet echt naar binnen om de prachtige glas-in-lood verrassing te kunnen zien. Neem plaats op een van de banken aan de zijkant en laat de mooie kleuren in combinatie met de rust of een zingend koor goed op je inwerken. Let ook op de bijzondere schilderingen op de muren en het plafond. Een progressieve kunstenaar heeft hier z’n gang mogen gaan. Heel anders dan in andere kerken en erg cool om te zien.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *